Portret van Irena Sendler

irena-sendlerPortret van Irena Sendler. Geboetseerd met BeeSPutty Plastic, het gezicht is 4 cm groot, verf: Genesis heatset paint/acrylverf.

Irena Sendler was een Poolse vrouw die samen met anderen meer dan 2500 Joodse kinderen gered heeft uit het Warschau getto tijdens de Holocaust. Als ziekenverzorgster heeft ze tussen 1942 en 1943 de kinderen het getto uit weten te smokkelen en naar veilige schuilplaatsen gebracht.

De gegevens van de kinderen bewaarde ze in potten die ze begroef onder een appelboom in de achtertuin van een buurman. Zodat ze na de oorlog de kinderen met hun familie zou kunnen herenigen. (Vandaar de potten die ik gebruikt heb voor haar voornaam.)

In 1943 werd ze opgepakt en gemarteld door de Gestapo, ondanks dat ze haar beide benen en voeten gebroken hebben, heeft ze nooit iemand verraden. Ze zou geëxecuteerd worden maar de mensen van de organisatie waar zij voor werkte, hebben een soldaat omgekocht waardoor Irena kon vluchten.

Er is een tv film over haar gemaakt genaamd “The courageous heart of Irena Sendler”, met Anna Paquin in de hoofdrol.

Irena Sendler overleed in 2008 op 98-jarige leeftijd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendler

De foto’s zijn aanklikbaar voor een uitvergroting. 🙂

IMG_4607

IMG_4610

 

IMG_4597IMG_4591IMG_4585 IMG_4602

 

IMG_4583

IMG_4632

15 gedachten over “Portret van Irena Sendler

 1. Ik kende haar niet, maar nu wel gelukkig. Wat een dappere vrouw is dat geweest. Die moet toch wel een mooi gouden stoeltje in de hemel hebben.
  Je hebt haar kundig nagemaakt. Het is een ontroerend mooi popje geworden. Die glimlach, die oogopslag. Dit is vakvrouwschap gecombineerd met gevoel voor ware kunst.
  Diepe bewondering.

 2. Wat een geweldige vrouw was dat, ik kende haar ook niet.

  Ongelooflijk, zo levensecht als jij haar gemaakt hebt, de gezichtsuitdrukking heb je precies zo getroffen als op de foto.
  En dat op zo’n klein formaat, razend knap, Marika.

  • Dankjewel, ik wil haar nog een keer wat groter boetseren met een andere klei want in het echt zie je weinig details, op de foto’s zie je eigenlijk meer doordat dit uitvergroot is.

   Ja zij heeft zoveel goeds gedaan en toch zo weinig mensen die haar kennen. Ze wordt ook wel de vrouwelijke Schindler genoemd. Zelf wilde ze absoluut geen heldin genoemd worden, zie ook deze quote. 😉

  • Dank je wel Nicky. Heb gisteren die film A Courageous Heart gekeken, is een mooie film, op het eind zie je de echte Irena ook nog even op hoogbejaarde leeftijd. 🙂

  • Dank je wel, ik vond het heel leuk om haar te boetseren. Ik merkte dat ik zelf steeds met een grote smile eraan zat te werken omdat ze zo lief naar mij leek te lachen hahaha.
   Er is trouwens een beeldje van haar gemaakt dat staat in de Irena Sendler school in Hamburg, Duitsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s