Kerststal Sint Jan

Vanmiddag heb ik samen met mijn vader de Kerststal van de Sint Jan bezocht. Er wordt elk jaar weer veel tijd aan besteed om er iets moois van te maken. Toch wel bijzonder om dit eens te zien. De poppen waren groter dan levensgroot. Ik vond ze wel vrij statisch met weinig uitdrukking. Maar het geheel was heel mooi aangekleed, vooral de omgeving, de dieren e.d., er viel heel wat te ontdekken.

De kribbe was helaas nog leeg, er was nog geen kindeke geboren op aard… 😉

Foto’s aanklikken voor een uitvergroting.

10 gedachten over “Kerststal Sint Jan

 1. Mariek, dit is toch die kerk waar je al eerder met je vader was en waar je toen iets verstopt hebt voor de lezers?
  Op 1 december was ik daar ook. Een dagje de Bosch bekijken. Ik was toch in Tilburg voor de verjaardag van dochter en toen heb ik er een dagje aan vastgeplakt. Ik vond den Bosch wel een mooie plaats. Ik vond de parade (plein met die eikenbomen voor de Sint Jan) zo mooi met al die zonneschijn tussen de bomen. In de kerk zat een oud vrouwtje die vroeger gids was en die van alles over de stad wist te vertellen. Ze loopt met een rollator nu en ze mist dat gidswerk zo. Zielig.Ik heb er ook een stukje in dat natuurgebied gewandeld, daar waar je de muren van den Bosch zo goed kunt zien. Ik neem me voor dat in de lente nog eens over te doen en dan wat gerichter te gaan kijken.

  Jouw foto’s zijn weer prachtig. Hoef ik gelijk de Sint Jan niet meer te fotograferen want dat niveau haal ik lang niet. Dus ik pik er stiekem een paar van jou voor in het album :-). Maar als je me gaat slaan zal ik het laten.

  • Dit is inderdaad de Sint Janskathedraal waar ik vorig jaar ook foto’s van liet zien. Wij waren toen op zoek naar een verborgen ‘appeltje’ dat ergens aan de buitenkant verstopt moest zijn. Helaas was het weg, maar ach het is altijd leuk om de Sint Jan te bezoeken.

   Vorig jaar rond Kerst hadden we ook naar de kerststal willen gaan kijken maar toen is het er niet van gekomen omdat het erg slecht weer was. En eind december begon de ellende met mijn vader.

   De bomen op de parade staan er gelukkig nog, de plannen van de Gemeente om deze bomen te rooien zijn niet doorgegaan.
   Ben je in Het Bossche Broek gaan wandelen? Is lang geleden dat ik daar geweest ben, vroeger fietste ik daar nog wel eens doorheen. Ook als kind als we ’s zomers gingen zwemmen in de Zuiderplas, dan reden we ook door de polder.

   Als je in de lente nog eens hierheen komt kunnen we misschien iets afspreken, samen wandelen is veel gezelliger. 🙂

   • Het Bossche Broek ja, dat was het. Mooi uitgestrekt met veel joggers, fietsers en wandelaars. En dat zicht op die muur. Ik keek naar de omgeving zag in de verte weer een ander stadje maar ik wist niet welk.
    Die lentewandeling staat 🙂

 2. Je foto’s zijn prachtig Marika, en zo knap, dat je binnenfoto’s ook prachtig zijn geworden.
  Er is inderdaad veel werk gemaakt van de aankleding, het ziet er mooi uit.
  Persoonlijk vind ik de opgezette katten niet zo leuk om naar te kijken, ik heb liever levende. 😉
  Zouden ze de dieren geleend hebben van een museum?

  • Dank je wel. 🙂 Ik had mijn kleine camera meegenomen, die doet het wat beter bij weinig licht. Het is altijd mooier om niet te flitsen anders is de hele sfeer weg, dus de camera zo min mogelijk proberen te bewegen tijdens het fotograferen.

   De meeste dieren waren wel mooi opgezet, oftewel ze leken niet dood. Maar sommige vond ik er wel wat akelig uitzien zoals de rode kat. Ik zei nog tegen mijn vader, volgens mij heeft die op de weg gelegen. 😉

   De dieren komen uit hun eigen collectie, er worden al sinds 1953 opgezette dieren aan hen geschonken o.a. via dierentuinen.

   Quote: “Deze unieke kerststal is eigenlijk in 1953 begonnen, bij het zilveren priesterfeest van plebaan Van Susante. Op dit feest werd de jubilaris een houten eend aangeboden voor de kerststal. Daarna kwamen er méér dieren. Een paardje van de familie Otjens, opgezette honden van de families Derks en Ahsmann. Ieder jaar werd een kanarie in een kooitje opgehangen door de heer Ender. En ook het veulen van bisschop Bekkers vond – opgezet – een plaats bij de stal.
   Diverse dierentuinen schonken eveneens opgezette dieren. Uit Tilburg kwam bijvoorbeeld de witte kameel Emir. Thans treft men uitheemse dieren aan als leeuwen, zebra’s, apen, lama’s, flamingo’s en struisvogels. Ook dieren uit eigen land hebben een plaats gevonden: herten, een pauw en kleinere dieren als een haas, een poes en talloze vogels. In totaal zijn het meer dan tweehonderd dieren geworden.”

   • De camera goed stilhouden als je de flits afgezet hebt valt niet mee, vind ik.
    Ik heb ook minder moeite met de andere dieren, al is het wel zielig dat de lammetjes zo jong zijn gestorven.
    Maar die andere dieren heb ik niet in huis rondlopen. 😉

    Artis heeft ook een collectie opgezette dieren, die heb ik meerdere keren gezien.
    Interessante informatie, bedankt.

 3. Ze hebben er inderdaad veel werk van gemaakt Marika.
  Voor zover ik kan zien zijn alle dieren opgezette dieren. Beetje luguber eigenlijk.
  De gladde gezichten van de poppen steken daar inderdaad wel bij af. Maar ja, opgezette mensen doen ze niet natuurlijk. 😉

  • Zolang ze mooi opgezet zijn (en een natuurlijke dood gestorven) heb ik er niet echt een probleem mee. Toch blijf ik het soms ook moeilijk vinden, je denkt ach wat een lief lammetje… en dan denk je ineens oh ja het is een dood lammetje, dan besef je ineens dat ‘ie zo gestorven is. De kat die bij de kerststal lag, die zou je zo willen aaien, hij keek je echt aan.

   De poppen waren gelukkig niet opgezet nee, zouden wel reuzen moeten zijn geweest. Die waren ruim over de 2 meter groot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s