Operatie poot

Hier komt het vervolg op het vorige logje.

Nou de poot is weer aan elkaar ‘geboetseerd’ hoor, het was wel een race tegen de klok omdat er regen aan zat te komen. Ik heb zelfs een paar avonden staan plamuren in het donker terwijl ik moest bijlichten met een stormlamp in mijn hand.

Zo begon het, hier waren de rotte delen verwijderd en de rest behandeld met houtrotstop, dit spul werkte goed, het hout (of wat er nog van over was) voelde weer goed hard aan.

De eerste laagjes met Apoxie Sculpt (wit) en de epoxy putty.Een groot stuk toegevoegd om een nieuwe hoek te vormen.

Vanaf de onderkant gezien, de apoxie sculpt moest steeds een uur uitharden voordat ik verder kon opbouwen.

Er begint al meer model in te komen.

Alvast een stukje uitgetest met kneedbaar hout maar het smeerde niet goed uit, had te lang in de kast gelegen, dus later nog maar een nieuwe tube gehaald.

De zijkant zo strak mogelijk geprobeerd te maken, valt niet mee om dat zo uit de hand te modelleren.

Omdat ik niet genoeg Apoxie sculpt had heb ik nog een rolletje epoxy putty gehaald, ze hadden alleen deze grijze versie, ach ja nog een kleurtje erbij toe maar…
De rest is al aangesmeerd met de nieuwe tube kneedbaar hout.

Weer een stapje verder, oneffenheden geplamuurd met het kneedbaar hout.

Geschuurd… en hier werd het erg haasten want het zou die dag gaan regenen. Ik had het nog iets beter glad kunnen maken door nog wat bij te plamuren en te schuren maar dan had ik een probleem als het ging regenen. De epoxy kan wel tegen water maar de houtplamuur moet wel afgelakt zijn.

Snel had ik de hele plank aan binnen- en buitenzijde schoongemaakt en licht geschuurd en de eerste laag beits aangebracht. Ik had gekozen voor een dekkende beits in de kleur wijnrood.

Volgens de weerberichten zou het pas rond middernacht gaan regenen maar het begon 3 uur na het beitsen al en die moest 6 uur uitharden om stofdroog te zijn… tja en dan krijg je waterkraters in de natte verf. Nou ja er moest toch nog een laagje over want het dekt niet helemaal de eerste keer, vooral bij het gerepareerde deel zag je nog wat doorschijnen.

Zaterdag hebben we de stellage weer voor het raam gezet en de poot staat prima zo (rechtsachter). De dwarsbalk zit er nog niet tussen, die ligt op zolder op beits te wachten, net als de bank, de balken van de luifel, de stoel en de butlertray. Ja ja nu ga ik alles beitsen zodat het een geheel is. Ik hoef me niet te vervelen.

De kleur van de beits is lastig om goed op de foto te krijgen, op deze foto is het wel redelijk te zien. Het plankje rechts is de oude kleur.

Gelukkig krijgen we een paar vrijwel droge dagen, dan kan ik hopelijk het hele frame twee keer beitsen. De rest kan ik later op zolder doen. πŸ˜‰

— Klik hier voor het vervolg —

17 gedachten over “Operatie poot

 1. YEAH *klapt in handen*, dat heb je sΓΊpergoed gedaan. Dat voelt goed he? Ik vind de nieuwe kleur ook prachtig, ziet er zo warm uit.
  Het is toch wat, kneed je niet in een bol klei om er een prachtige pop van te maken dan knijp je wel in kneedbaar hout hihi πŸ˜‰

  • Tja, al moet ik zeggen dat ik de naam kneedbaar hout niet helemaal begrijp, je kunt er alleen mee smeren. Maar ik geloof dat je er wel dikkere lagen mee kunt opvullen dan met plamuur.

   De kleur is inderdaad wel mooi, nu maar hopen dat het ook een beetje slijtvast is. Deze beits is eigenlijk voor (buiten) deuren en kozijnen bedoeld, voor tuinmeubels is er weer een andere, maar die kon ik toen niet vinden. πŸ˜‰

   • Grrr, had ik een reactie gemaakt issie pleitos. Had ik er nu toch maar eerst een kopietje van gemaakt ;-).

    Ik had het er over dat ik geen idee had of daar nou veel verschil in zou zitten, in verf voor de deuren en/of die voor tuinmeubels omdat ik sowieso de eerste de beste emmer overal tegenaan kwak. Maar ja, zoveel verf ik dan ook niet. Een bloempot zo nu en dan en die knalt in de winter weer kapot ;-).

    Nu kopieer ik de boel wΓ©l hoor hahaha πŸ˜€

    • Ik heb gisteren nog eens staan kijken bij de soorten beits, nu wel de beits gezien voor tuinmeubels, maar ze hadden daar heel weinig kleuren in, tenminste bij de dekkende beits. Ze hadden dus ook geen wijnrood, dus houd ik het toch maar bij mijn huidige beits. πŸ˜‰

 2. Als je mijn (kunst)poot ook zo kan repareren houd ik me aanbevolen. Maar ik zei het toch: praat je over jou dan praat je over opperste kwaliteit. Maar heb je het niet alleen gedaan? Ias ergens het woordje wij πŸ™‚

 3. Die vervelende regen kwam wel erg ongelegen maar heeft zo te zien weinig invloed gehad op het resultaat.
  Wat heb je dat weer prachtig gedaan, als je het niet wist, dan zou je niet geloven dat het er zo uitgezien had.
  Zo mooi glad en strak geworden, die plank.
  Net als Emmelinda dacht ik ook aan het poppenmaken. πŸ™‚

  Zo, dus je gaat nu meteen al je tuinmeubilair beitsen, het is een mooie kleur en dan ben je voorlopig weer klaar. πŸ˜‰
  Mooi verslag, Marika.

  • Dank je wel, ja het is eens wat anders hΓ¨ dan poppenhoofdjes.
   De regenbui had wel zijn sporen nagelaten hoor, maar dat zit op de kant die naar het raam toe staat. Hij lag met die kant omhoog in het gras tijdens die bui. πŸ™‚

 4. Pingback: In de beits | Mariek op de Kiek

 5. Pingback: Manke poot | Mariek op de Kiek

 6. Nou, petje af hoor, je ziet er geen barst meer van!
  Heb je al proefgezeten, of ga je dat komend weekend doen?

 7. Pingback: Schommelbank | Mariek op de Kiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s