Jonge zwaantjes

Vorige week fietste ik langs een sloot toen ik op weg was naar het winkelcentrum en wat zag ik daar rondzwemmen, 6 jonge zwaantjes op een rij tussen twee trotse ouders in.

Hier in de sloot had ik nog niet eerder zwanen gezien, wel bij een meer in het park, maar hier kon je ze natuurlijk van veel dichterbij bekijken. De volgende dag ging ik dan ook op pad met camera om de zwanen te zoeken. Helemaal in de verte zag ik iets wits en ging ik maar op goed geluk die kant op. Ze zaten nu natuurlijk helemaal aan het andere eind van de sloot dus mocht ik eerst een eindje aan de wandel.

Daar aangekomen zag ik ze aan de andere kant van de sloot in het nest. Ik heb daar een hele poos staan fotograferen en filmen om ze een beetje redelijk in beeld te krijgen. Gelukkig kon ik een eind inzoomen met mijn camera.

De foto’s zijn aanklikbaar.

Het lange wachten werd uiteindelijk beloond door de jonge zwaantjes die ineens wilden gaan zwemmen.

Dit is vader zwaan die eendenkroos naar boven haalt voor de kleintjes.

Het filmpje is ook best leuk geworden al zeg ik het zelf. :mrgreen:
De kwaliteit kun je het beste op 720p zetten en op full screen.

24 gedachten over “Jonge zwaantjes

 1. Wat heb je dat prachtig gefilmd, Marika. Een heel idyllisch tafereeltje.
  Het is een verhaaltje geworden, het leven van de jonge zwaantjes. πŸ™‚
  Mooie muziek eronder.

  De foto’s zijn ook prachtig, de zon op de donsballetjes maakt het nog mooier.
  Het resultaat is al je moeite echt wel waard. πŸ™‚

  • Dank je wel! πŸ˜€ Er kwamen ook steeds mensen voorbij die nu pas zagen dat er zwanen met jongen zaten, omdat ze keken wat ik aan het filmen was. Ook nog met een 92-jarige mevrouw gesproken die het ook zo mooi vond, zij reed altijd haar vaste route langs de sloot op haar scootmobiel.

  • Zeker weten, ik wist toen alleen nog niet zeker of dat wel zwanen waren helemaal in de verte. πŸ˜‰
   Weet je wat ik zo grappig vind, als ze net het water ingaan, hebben ze allemaal 1 pootje op de rug/zij, ze zwemmen dus maar met 1 pootje, te koud voor 2? hahaha Net een roeispaan aan de zijkant van een bootje. πŸ˜† In het filmpje op 2:55 is dat goed te zien.

 2. Oooh, was dat het, ik dacht al : hebben ze nu zwarte veertjes aan de zijkant? Grappig. πŸ™‚
  Misschien lokken ze zo minder snel roofvissen?

  • Nog eens gekeken: vergeet die laatste zin maar, verderop zwemmen ze wel met 2 pootjes. πŸ˜‰
   Die hoentjes zijn ook erg leuk, eentje jaagt zelfs de zwanen weg bij zijn jongen.
   Erg grappig ook dat zwaantje dat de ouder nadoet, bij het opvissen. πŸ™‚

   • Ja dat waterhoentje was wel een waaghals om achter die zwanen aan te gaan, die zwommen door zijn/haar territorium denk ik, waarschijnlijk had dat hoentje ook ergens jongen. Het was trouwens niet het waterhoentje dat eerder op de film te zien was met die jongen, dit was een heel eind verderop. πŸ™‚

 3. Mooie foto’s en prachtige, rustgevend ook, film!
  Muziek past er goed bij en één van de kiekens schoot een mooi wit straaltje uit z’n achterste πŸ™‚
  Met die zwanenouders moet je nu Γ¨cht geen ruzie krijgen; wat zijn ze waakzaam!!!

  • Ja ik was al blij dat ze mij niet aanvielen hahaha, gelukkig was het langs de sloot vrij steil dus ik stond wel redelijk veilig. πŸ˜€

  • Ik zag er vorige week twee zwemmen, al een heel eind gegroeid. De rest zat vast om de hoek aan de andere kant van de sloot (hoop ik).

 4. je hebt niks teveel gezegd hoor. Ik vond het een prachtfilmje. En de foto’s natuurlijk ook. Aan de Rijn zag ik ook zwanen, die kropen de rivier uit en aten uit de hand van een ober die het restaurant uitkwam met allerlei etenswaren. Een soort dagelijks diner dus voor meneer en mevrouw Zwaan. Later zag ik nog een Hollander die zijn hond hand losgelaten. Die hond sprong te water en ging achter de eenden aan, amechtig hoest-blaffend en zo, je kent dat wel. En telkens als ie te dicht bij kwam deden die eenden zo even een klein versnellinkje. Zo van… kom maar op, wij lokken je wel naar de diepte, kom maar schatje. Eindelijk was ie weer op de oever en zijn baas had haast een rolberoerte. Had ik daar nou maar een filmpje van kunnen maken. Maar jij bent daar stukken beter in. Het is echt een vak.

 5. Wat een mooie opnames Marika. πŸ™‚
  Even een kleine korrektie, het waterhoentje is een meerkoet. En die kunnen behoorlijk agressief zijn als iets ze niet zint. En een geluid dat er dan uitkomt, dat hoor ik zelfs met gemak. πŸ˜‰

  • Dank je wel! En inderdaad het was een meerkoetje, kon me niet herinneren dat ik het een waterhoentje noemde, dus net teruggelezen. Was in een reactie op Willie, zij begon over hoentjes hahaha vandaar dat ik in de war raakte denk ik. Nou ja bij deze rechtgezet. πŸ˜‰

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s