Pino de slopert

Het is alweer meer dan twee jaar geleden dat ik Pino overnam van iemand die haar niet genoeg aandacht kon geven. Hierdoor was ze alleen nog bezig met eieren leggen en nestmateriaal verzamelen en niet te vergeten haar kooi vol overgave verdedigen tegen alles was maar in de buurt kwam.

Vrij kort daarna kreeg ik het een stuk drukker met o.a. de ene zieke kat na de andere waardoor ik haar ook niet genoeg aandacht kon geven. Ze stond boven op de hobbykamer waar ook de zebravinkjes huizen en de chinchilla. Ze wilde eigenlijk niet zelf uit de kooi, of je moest haar in je (gehandschoende) hand laten bijten zodat je haar eruit kon halen zodra ze zich daarin vastbeet. Haar beneden in de huiskamer neerzetten durfde ik niet i.v.m. de katten en een mottenplaag.

De mottenplaag was dus een reden dat de kooi niet van die kamer mocht. Ik ben de afgelopen anderhalf jaar druk bezig geweest met het bestrijden van voorraadmotten, die ik helemaal gratis bij het vogelvoer kreeg. Je krijgt ze bijna niet meer weg die krengen. Ik heb diverse keren meegemaakt dat ze in het voer zaten, vooral in het voer dat je zelf kunt uitscheppen in de dierenwinkel. Die eitjes kun je niet zien in het voer, maar op een gegeven moment zie je ineens larfjes door het voer kruipen…*blerg*.

Waar je het ook aan kunt zien is wanneer de zaadjes aan de binnenkant van de plastic zak bungelen net of de boel heel erg statisch is, die zaadjes hangen aan zijden draadjes, het spinsel van de larfjes. Zo zie je niks en een week later vliegen de motjes ineens uit de zak voer als je het openmaakt. De larfjes kruipen gewoon uit de eetbakjes van de dieren en verspreiden zich door de kamer (meestal kruipen ze over het plafond) en gaan in elke kier en randje zitten om te verpoppen, een verschrikking is het om te bestrijden.

Insecticide kon ik niet gebruiken vanwege de vogels en de chinchilla, de kooien naar een andere kamer verplaatsen was ook geen optie omdat er misschien nog ergens een pop of eitje verstopt zat, en nog een kamer daarmee besmetten zag ik al helemaal niet zitten. Iedere avond ging ik daarom gewapend met de Antikal spray motjes en larfjes om zeep helpen.  Als een volleerd scherpschutter wist ik ze te raken vanuit de meest onmogelijke hoeken.

Na zeker anderhalf jaar jagen en schoonmaken kan ik nu toch wel zeggen dat ik er eindelijk van verlost ben. Ik heb ze al enkele maanden niet meer gezien. Ik koop alleen nog voorverpakt voer en alles gaat hier nu eerst een dag of 2 de vriezer in, zelfs het chinchillavoer. Die tip kwam ik tegen op internet. Daarna alles heel goed afsluiten in potten of in dichtgeknoopte zakken (voor het geval dat).

Maar om op Pino terug te komen, omdat ik het zielig vond dat ze nog steeds niet genoeg aandacht kreeg  ben ik met pijn in het hart verder gaan kijken voor een ander thuis voor haar. Pino was van harte welkom bij Jolanda, zij heeft nog meer aga’s en dat zou voor Pino wel gezelliger zijn. Er was al een afspraak gepland om haar daarheen te brengen.

Om de kooi nog eens extra goed schoon te maken, had ik Pino met kooi even naar beneden gehaald toen de katten buiten waren. Ik had de kooi op het dressoir gezet en dacht toch eens kijken hoe de katten reageren. Wat blijkt nu, ze doen haar helemaal niks. Tootsie ging even naast de kooi zitten met zijn neus vlakbij de tralies, en zag direct een Pino op hem afrennen. Toots trok een hele gekke bek en sloeg op de vlucht “huh een vogel die mij aanvalt, dat hoort toch andersom?”.  Hij deed verder ook geen poging meer om haar nog eens van dichtbij te bekijken. Bibi was bang voor Pino en ging met angstige ogen om het hoekje kijken of het gevaar al was geweken. Ook zij bleef op gepaste afstand van Pino.

Dussss… om een veel te lang verhaal niet nog langer te maken, Pino is toch hier gebleven en woont nu in de woonkamer waar ze elke dag even uit de kooi mag als de katten in de tuin zijn. Het gaat eigenlijk beter dan verwacht. Nog geen oordopjes nodig gehad want ze is in de huiskamer veel rustiger en het klinkt ook minder schel hier, minder echo dan boven in de kleinere kamer, dat scheelt een hoop.

Inmiddels nog wat nieuwe speeltjes gekocht voor in de kooi en een houten speelplaats voor op de tafel.

Ze moest natuurlijk wel even wennen maar ze durft nu zelf de kooi uit te komen en de kamer steeds verder te verkennen. Eieren leggen doet ze nu ook niet meer, waarschijnlijk omdat ze nu genoeg afleiding heeft. De kooi wordt nog steeds fanatiek verdedigd, dus handschoenen aan als ik in de kooi moet zijn. Ook zoekt ze nog steeds naar nestmateriaal en scheurt alles wat ze tegenkomt tot reepjes dat ze tussen haar veren steekt.

Natuurlijk wil ze net het papier hebben dat nu net niet voor haar was bestemd zoals de tv gids, reclamefolders die ik nog niet gelezen heb en een nieuw boek op de vitrine, waar ze binnen enkele seconden al een reepje van vier cm lang door de kaft en drie bladzijden had geknaagd (ik zie Plato nu ineenkrimpen).

Ik moet dus wel het een en ander in veiligheid brengen als Pino op pad gaat, maar ze heeft inmiddels door dat de speelplaats ook wel erg leuk is.

Tja en als ik het papier niet snel aanvul dan begint ze gewoon aan het hout zelf, staat ook enig tussen de veren toch?

Natuurlijk heb ik ook weer wat bewegende beelden van Pino en die kun je hieronder bekijken. 😉Het is voor Pino nu een stuk gezelliger geworden. De chinchilla heeft ook weer rust op de hobbykamer want hij slaapt overdag, Pino hield daar natuurlijk geen rekening mee. En ik heb mijn hobbykamer weer terug waar ik me in alle rust terug kan trekken om te boetseren, zonder snerpend hard gekrijs in mijn oren. 😉

26 gedachten over “Pino de slopert

 1. Ik vroeg me al af hoe het met de vogeltjes was, met de zebravinkjes gaat het ook goed?
  Daar ben je mooi klaar mee Marika, motten in het voer!
  Goed van je dat je ze weggekregen hebt, ‘volleerd scherpschutter’, hahaha.

  Fijn dat het zo goed gaat, met Pino beneden, zowel voor haar als voor jou. 🙂
  Geen vogelpoepjes in de kamer? Ze maakt wel rommel zag ik.
  Met recht een sloopster, ik ben bang dat de speelplaats er niet uitziet, over een poosje. :-0

  Heel leuk filmpje, mooi gefilmd en een lekker muziekje, en dan die motjes! haha.
  Het blijft leuk zoals ze stroken perforeert en in haar staart steekt, die van de reclamefolder staan haar goed. 🙂

  Leuk om te lezen, dit logje, en voor mij niet te lang.

  • Ja met de vinkjes gaat het ook goed, soms jaagt ze Bob het huis uit maar dan geef ik hen wat extra hooi zodat hij zich uit kan sloven met het nest verbouwen en dan is het weer bijgelegd. Ik had al zo’n extra bolhuisje in de kooi erbij gehangen voor het geval hij weer buiten geschopt wordt.

   Pino laat wel eens wat vallen ja, dus ik houd haar goed in de gaten met een doekje in de aanslag, gelukkig is bijna alles afwasbaar hier beneden. Ik leg een tafellaken waar ik ’s avonds de kooi mee afdek over een deel van de bank waar ze wel eens rondwandelt, maar de laatste tijd gaat ze het meest naar de houten speelplaats en daar ligt bodembedekking onder dus daar mag het. 😉

 2. Het was inderdaad al een tijdje stil geweest over Pino, ik weet nog dat je filmpje gemaakt had met papier dat die daar reepjes van maakte. en dat doet die dus nog steeds.

  Wat een leuk filmpje en wat goed dat het nu zo goed is. En die Motjes, bah ben blij voor je dat het over is.

  • Nee ik was er niet blij mee met die motjes, en die larfjes vond ik zo goor, net kleine maden brrr… In de dierenwinkel zeiden ze ooh dat is geen probleem, de vogeltjes eten die gewoon mee op. Ja hoor… niet dus. Ik durfde niks meer open te maken, ze zaten op een gegeven moment zelfs in het doosje grit/maagkiezel en in het eivoer. Heb heel wat weg moeten gooien. En zelfs in een kartonnen hoes waar ik uitvergrotingen van foto’s in bewaarde. Ze zijn gelukkig niet in de boekenkast gaan zitten, dat had ook nog gekund aaarg… 😉

 3. Wat fijn dat het nu zo goed gaat met Pino. Afleiding is altijd het toverwoord bij elke kromsnavel, ik weet er alles van 😉 En de katten hir kijken wel maar hebben het lef niet, die snavels zijn veeeel te scherp.
  Wat soms ook wel eens helpt om die kooi-verdediging iets te dimmen is ze een schuilplaatsje in de kooi te geven. Je hebt bij van die slaapzakjes speciaal voor vogeltjes waar onze aga’s erg graag in slapen. sochtends zie je er 3 slaperige koppies uit komen. Misschien is het ook wat voor Pino

  • Die tentjes of slaapzakjes heb ik wel eens gezien, ziet er heel leuk uit. Ik had laatst een lapje pluche stof dubbel geslagen in een hoek van de kooi gelegd om te zien wat ze daarmee zou doen, ik dacht als ze daar onderkruipt vindt ze zo’n slaapzak misschien ook wel wat. Maar ze probeerde het uit de kooi te werken, geloof niet dat ze het echt kon waarderen. 😀

 4. Even rekken nog, ja…. een strekje links, een strekje rechts…. en ja hoor, ik ben weer bekomen van het ineenkrimpen. Want een vogel die boeken vreet, daar krijg ik vreselijke krimpjeuk van. Dat heb je goed gezien.Marika, het was een lang stuk maar het las zo ontzettend lekker. De manier waarop je schrijft vind ik zo prettig en licht. En dat zegt een fervent lezer he.

  Fijn dat Pino het nu goed doet. Ik wens hem nog vele jaren toe in jouw woonkamer.
  Mijn vogels zijn al niet meer. Helaas. Ik begin er maar niet meer aan. Maar er liggen hier nog twee katten voor pampus voor de radiator. Ze doen Toots en Bibi de groeten en kijken met scheve ogen naar dat wonderlijke Pinofilmpje.

  • Nee het is maar goed dat jij geen Pino rond hebt vliegen bij jouw bibliotheek, steekt ze natuurlijk net de meest gewaardeerde boeken tussen d’r veren. Gelukkig was dit boek geen duur boek, het was er een uit een set van 3 boeken voor 5 euro. Niet dat ze er dan wel aan mag knagen.. maar ja kan me boeken indenken waarbij ik het erger had gevonden. 🙂

 5. Hoi Marika,
  Misschien kun je Pino lege keuken- of toiletrollen geven, daar kan ze lekker in bijten en met een beetje geluk laat ze het hout van haar speelplaats dan met rust. Bovendien gaat karton wat langer mee dan papier.
  Leuk trouwens dat de katten haar met rust laten. Ik heb tegenwoordig vier muizen, tot groot plezier van de poezen. Tibbie probeert ze te vangen, maar Emma heeft vriendschap met ze gesloten. Zo zie je maar…
  Groetjes!

  • Die krijgt ze al regelmatig, maar heeft ze ook vrij snel versnipperd hoor. Wel handig zo’n gratis papierversnipperaar. Ik scheur altijd brieven/reclame in kleine stukjes waar mijn adres op staat voordat ik het in de prullenbak gooi en nu laat ik het haar gewoon doen hahaha.

 6. Wat een leuk druktemakertje is Pino toch! Hij verveelt zich duidelijk niet dankzij al die speeltjes die je voor hem bedenkt/koopt. Dat zichzelf knapper 🙂 maken door reepjes papier in z’n staart te steken blijf ik het grappigste en gekste aan hem vinden. Jammer dat er geen dametjes in zijn buurt zijn die zich dankzij deze mooimakerij laten versieren! Maar misschien doet ie het wel voor jou 😉

  • Pino is al 2 jaar een meisje hoor, heb tenminste nog nooit een mannetje eieren zien leggen. Dat ze die reepjes tussen de veren steekt doet ze dus om het mee te nemen naar het nest, zo verzamelt ze nestmateriaal. Niet om uit te sloven met haar extensions hihi.

 7. Laatste update: Pino heeft vanmiddag weer eens een ei gelegd hahaha (had al een paar weken geen ei meer gelegd), nou die afleiding werkte dus maar tijdelijk. Ik dacht al wat is ze rustig vandaag en zie haar ineens op een ei zitten. 😉

 8. En jij je maar uitsloven en dan legt dat maffe vogeltje tòch weer een ei (en het is niet eens mei hahaha)
  Ik blijf het een koddig gezicht vinden, pino met vogel-extensions!
  Wat smerig trouwens die beestjes in het voer, die dan ook nog eens een heuse plaag in je huis veroorzaken, yakkie!
  De speelplaats is ook super trouwens, echt iets voor het betere sloopvogeltje!!

  • Ja potverdrie mijn hele theorie om zeep, ach ze is net op tijd met haar eieren voor de gourmet volgende week. Kwarteleitjes of pino eitjes, wie merkt het verschil… (iew..) 😉

   • Nouja, het is toch te proberen die eitjes? 🙂

    Toen ik vorige week iets corrigeerde in mijn reactie hier, was meteen alle tekst weg, dat was bálen! (dus voortaan eerst maar even kopieëren voor de zekerheid!)

 9. O, zit dat zo! Ik vind Pino zo’n jongetjesnaam 🙂
  Nou laat Pina dan maar lekker nestjes maken en ei’tjes leggen, ook al is ’t nu een nogal idoot tijdstip. Misschien zit er een Kerstkindje in het ei haha….
  Ik heb wel eens een zakje ‘mensen’ meel iets te lang laten staan. Toen ik het zakje openmaakte bleek de meel enthousiast te ‘leven’. Getver, wist niet hoe snel ik de zak weg moest gooien. Ik gruw ook van dit soort krioelbeestjes. Heb wel ooit eens roodwangschildpadjes gehad (heb ze niet in de WC gegooid hoor; dat schijnt nogal eens gebeurd te zijn maar gelukkig mogen ze nu niet meer verkocht worden) maar zijn ze in de kas van het Amstelpark beland via iemand die daar werkte. Enfin, waar ik naar toe wilde: voor die beestjes kocht ik wel levende Tubifex (kleine rode wormpjes) en die hield ik in leven in een potje onder een straaltje water in het fonteintje in de WC van mijn toenmalige flat. Zoiets went tóch wel; zeker als je zag hoe héérlijk de rood-wangetjes dit hapje vonden!
  Deze zomer had ik last van fruitvliegjes in de keuken terwijl er geen fruit en ook nooit onafgedekt eetspul ligt. Wel gebruikte koffiepadjes in een open busje. Las ik op Internet dat die irritante mini vliegjes dol zijn op koffiepadjes. Dus die verwijderd en flessen met een laagje wijn erin her en der neergezet (was ook één van de tips gevonden op Internet hoe deze ongenode bezoekers te bestrijden!). Heeft wel geholpen al vliegt er af en toe nog een verdwaald exemplaar rond. Ze zijn nauwelijks te vangen zo snel zijn ze. Soms zat er opeens een gezellig clubje bij elkaar op het aanrecht. Ik ontwikkelde de volgende vangtechniek: men neme een vochtig uitgevouwen sponsdoekje in de handen en dan het doekje patsboem zo snel als een kat op het clubje laten neerploffen. Is wel enige agressie bij nodig maar die had ik volop in dit geval 😦

  • Ik had het in het logje steeds over “haar” en “zij” en “eieren” en “nestmateriaal verzamelen” en jij denkt dat het een jongetje is, tssss… whahaha. Nee de naam Pino klinkt niet echt als een vrouwtje, ze had die naam al gekregen bij de vorige eigenaar die toen nog niet wist of het een pop of man was. Is alleen te zien via endoscopisch onderzoek, maar ja toen ze eieren ging leggen was het wel duidelijk. 😀

   Tubifex… ik krijg overal jeuk ineens. Ik liep ooit stage in een dierenwinkel die de tubifex in de koelkast bewaarde, zolang ze koel stonden hielden ze zich rustig, maar toen viel de stroom uit…. ze zaten overal verspreid in de koelkast, en vooral op de flessen frisdrank, gatverdamme kreeg dat beeld niet meer van mijn netvlies.

   Die fruitvliegjes zijn ook irritant ja, zijn zo licht dat doodmeppen niks uithaalt want ze waaien zo voor je uit door die zwaaibeweging. Dat deden de motjes dus ook. Een tip… met zo’n muscle spray of antikal op nevelstand kun je ze wel vrij snel raken omdat je dan een veel breder bereik hebt, vooral antikal is een killer, ook voor je muren en deuren trouwens, kan boven de deur opnieuw gaan schilderen, je moet het eigenlijk direct afdoen met een vochtige doek anders bijt het uit. Nou ja.. kon me toen even niet zo boeien, als die krengen maar weg waren. 😀

   • Tip: zo’n electrische vliegenmepper! 9 van de tien keer heb je die fruitvliegjes te pakken, werkt super. Ik heb wel ergens gelezen dat je de lijkjes meteen op moet ruimen, want daar komen ze namelijk ook weer op af.

 10. PS
  Er zitten weer eens rare afgebroken zinnen in mijn reactie. Héél irritant. Zal wel komen omdat ik bij het overlezen soms iets corrigeer..

 11. Na enige oefening ben ik er toch in geslaagd om zo’n clubje vergaderende fruitvliegjes met de vochtig doekje in één razendsnelle beweging dood te meppen. Je moet je even inbeelden dat je een jagende kat bent en dan wordt je net zo snel in je beweging als die kat op springend op een muis! Het is me al meermalen gelukt. Alleen als ze vliegen of tegen de muur zitten wordt het wat moeilijker. Als er dan eentje om je hoofd cirkelt als je even iets zit te eten kan ik die niet uit de lucht meppen zoals een kat dat wèl bij een vlinder of vlieg kan, maar ja die zijn dan ook een stukje groter…kúnst!!

  Bedankt voor het plakken 🙂 Benieuwd of dit stukje er wel netjes uitziet. Op je oude log kon je zelf je reactie nog even controleren en eventueel corrigeren.

 12. Tubifex: zolang ze in een potje water zitten onder een druppelende kraan houden ze zich koest. Gelukkig nooit meegemaakt dat ze eruit klommen…brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s