Lamellen repareren

lijmDe laatste weken ben ik een beetje in een schoonmaak bui, vooral aan de vervelende dingen die ik steeds uitstel ben ik nu toch maar eens begonnen. Zoals de ramen zemen buiten aan de achterzijde, daarvoor moest ik eerst de schommelbank verplaatsen en dat valt niet mee in je eentje. Ook nog de achtertuin gedaan, gras gemaaid, een hoop gesnoeid, hopelijk laatste keer dit jaar. En nu ben ik eindelijk aan de lamellen begonnen, die moest ik nodig schoonmaken.

De katten lopen graag over de vensterbank tussen de kunststof lamellen door en dat is te merken, het onderste deel wordt vuil, de rest eigenlijk niet. Een paar jaar terug heb ik alle lamellen eraf gehaald en naar boven gesjouwd om ze in de douche schoon te maken, dat was een heidens karwei (ze zijn nogal lang) en aangezien ze alleen aan de onderkant vies waren liet ik ze deze keer mooi hangen en deed alleen de onderste helft. Het gaat heel langzaam, heb er 22 gehad en moet er nu nog 16 pfff…

Gisteren draaide ik een van de lamellen iets te ver om de achterkant schoon te kunnen maken en hoorde ik *krak*, ik kon nog net de naar beneden zwiepende lamel ontwijken. Nee hรจ weer eentje kapot, je kent dat vast wel dat het stukje plastic boven het gaatje afbreekt. Dit had ik natuurlijk al eens eerder meegemaakt met voorgaande schoonmaakpogingen (er breekt altijd wel wat) dus het was geen ramp. Maar wat ik er voor nodig had stond uitgedroogd in de kast, een potje houtlijm.

Nog snel om 17:00 uur naar Praxis gefietst door de stromende regen voor houtlijm. Daar voor de zekerheid nog eens gevraagd of er een makkelijke(re) oplossing was om dit te repareren maar de medewerker kwam niet verder dan een plakbandje, met de waarschuwing erbij dat het na verloop van tijd vaak weer naar beneden viel. Dus hield ik het toch maar bij mijn optie, want mijn gerepareerde lamellen hangen al 2 jaar zonder problemen. Heb het hem ook nog uitgelegd,ย  hij kon moeilijk begrijpen dat dit bleef hangen want houtlijm pakt toch niet op kunststof lamellen? Ehh jawel!

Vroeger gebruikte ik Paverpol, een stofverharder, maar houtlijm werkt net zo goed. Verdere benodigdheden een stukje katoen, oud t-shirt ofzo. Zelf heb ik een keer een goedkoop wit shirt gekocht bij de Zeeman dat ik voor dit soort dingen gebruik, volgens mij heb ik daar zelfs mijn boeddha beeldje mee aangekleed.

Voor wie met hetzelfde lamellen probleem zit… zo doe ik het dus…
Je knipt een smal stukje stof uit zoals op de foto.

lamel1
Dit leg je even over het gat heen om te zien of het past, anders bijknippen.

lamel2

Nu maak je het stukje stof door en door nat met de houtlijm en legt het weer boven over de lamel, goed aanduwen zodat het zo plat mogelijk wordt.

lamel3
Dit laat je een paar uur drogen bij sneldrogende houtlijm of een hele nacht bij normale houtlijm. De stof wordt niet keihard maar vrij taai (breekt dus niet) waarna je de lamel vrij eenvoudig weer in het klemmetje kunt klikken.

lamel4
Morgen weer verder met het schoonmaken van de resterende 16 lamellen, hopelijk blijft de rest wel heel. ๐Ÿ˜‰

25 gedachten over “Lamellen repareren

  • Dank je wel, nou ik ben nog maar 3 lamellen verder, er kwam steeds wat tussen. En het kan alleen bij daglicht dus maar weer gestopt. Van die 3 lamellen ging er weer eentje kapot, dus ik moest weer aan het repareren. De lamellen zijn ook al 12 jaar oud, vandaar dat het nu wat sneller breekt dan normaal… ๐Ÿ˜‰

 1. IJverig van je Marika, ik heb nooit last van schoonmaakbuien, haha.
  Maar soms moet je wel.
  Goeie tip van de houtlijm, voor lamellen heb ik de tip niet nodig, maar misschien voor andere toepassingen?
  De Praxis-medewerker kon nog wat van je leren.:-)

  • Ik heb daar ook niet zo vaak last van daarom was het nu nogal hard nodig. ๐Ÿ˜‰
   Je kunt de houtlijm in ieder geval dus ook als stofverharder gebruiken (de transparant opdrogende versie). ๐Ÿ˜€

 2. Da’s het nadeel van die kunststofreut hรจ, als het ouder wordt gaat het stuk, nรจt op zo’n ielig zwak plekje.
  Dat houtlijm pakt op kunststof wist ik ook niet, vaak grijp je dan naar secondelijm, met alle gevolgen van dien (meer lijm op je vingers dan op het te plakken geval en zie dan maar te voorkomen dat je vingers aan elkaar plakken)
  Voorlopig hangt het weer en kan het nog een paar jaartjes mee.
  Een niet al te snuggere praxismedewerker trof je dus, die hebben ze helaas meer dan snuggere (handige)

  • Je kunt er natuurlijk geen plastic op plastic mee lijmen, maar wel in dit geval een stukje katoen mee verstevigen en bij gebruik van genoeg lijm blijft dat goed aan de lamel plakken.
   Ik dacht nog ik vraag het aan die wat oudere meer ervaren medewerker maar ja daar schoot ik dus toch niet veel mee op. ๐Ÿ˜‰

  • Mijn op hang haakjes waren kapot. De lamellen vielen eraf.oplossing stiekjesvan zenner die super kleine erover schuiven en ze klemmen weer. Fluitje van een cent en je ben voir 1.75 euro klaar

 3. Je bent inventief. Mooie manier van repareren. Echt wat voor jou om zelfs de jongens van de bouwmarkt nog het nakijken te geven. Schreven ze je adviezen meteen op ๐Ÿ™‚ ??

 4. Pfff….ik word al moe als ik jouw verslag lees. Je bent een echte perfectionist en daardoor is bij jou alles heerlijk pico bello! Kun je van mijn huisje niet zeggen. Niet veel energie meer en daarom hou ik het noodgedwongen bij de ‘franse slag’ + veel en zo gemakkelijk mogelijk improviseren. Zou het wel anders willen maar ja, je moet roeien met de riemen die je hebt…
  Ik heb jaren Luxaflex gehad (nog van de vorige bewoner). Ze werden wel oud op de lange duur en begonnen me danig de keel uit te hangen (volgens mij nog lastiger schoonmaken dan jouw lamellen). Gelukkig kregen we hier een renovatie en nu heb ik (heel mooie) nieuwe kozijnen met dubbel glas. Ik heb gekozen voor rolgordijnen, door mijn broer opgehangen, en die bevallen me prima!

  • Hahaha het is hier verre van pico bello hoor. Ik werk ook meestal met de franse slag. De gewone huishoudelijke dingen kosten me vaak al teveel energie en/of koppijn dat ik aan de rest niet toekom. Nu ik de tuin, en de ramen gedaan heb en halverwege de lamellen ben, ligt het andere werk weer stil dus nu is het ergens anders in huis weer een zooi. ๐Ÿ˜‰

 5. Jaja, dรกt herken ik Marika. Ik moet ook op die manier prioriteiten stellen! ‘s-Morgens bedenk ik welke hoofdklus ik die dag zal doen en daar richt ik me dan op. Hele opluchting haha, dat jij dus toch niet zo volmaakt bent met je klussen als ik dacht, terwijl je ook niet 100% gezond bent net zoals ik (vanwege astma snel kortademig en moe). Dus gooi ik mijn minderwaardigheidscomplex maar weer de ongewassen ramen uit ha!

 6. Een zeer goede oplossing zo te zien. Het is wat, hier moeten ze ook maar eens schoon gemaakt worden denk ik…

 7. Ik heb ook lamellen. En ik kan bevestigen dat het beroerd schoonmaken is. Het beste is maar om er elke dag niet meer dan een stuk of vijf te doen. En ik rook niet eens. Enfin… gordijnen moeten gewassen worden, afgehaald en opgehangen worden en die haakjes zijn ook niet even leuk. Je kan er op wachten dat ik in mijn vingers prik. Dus dan maar luxaflex.

 8. Bij schoonmoeder (89 jr) zijn 2 lamellen stuk. Of ik ze wil repareren. Vervolgens heel diep nagedacht. Ik kwam tot de volgende oplossing :
  – gebruik een oud pasje (bijvoorbeeld van de Coop)
  – snij met een stanley-mesje een strook af van 3 cm lang en 4 mm breed
  – plak het strookje op de achterkant van de lamel met Bison Colle seconde lijm met kwastje
  – de overgebleven stukken van het pasje niet weggooien maar voor de volgende keer gebruiken
  (reparatiesetje)

 9. De lamellen heb ik volgens de door mij beschreven procedure gerepareerd en bij schoonmoeder opgehangen. De lamellen hangen er nu weer keurig bij en er is van de reparatie niets te zien.

 10. Bewaar een oude lamel knip deze in strookjes daarmee kan je de overige lamellen met PVC lijm lijmen wel rekening houden met het ophanggaatje!

 11. Ik heb het anders opgelost. Recht afknippen. Lamel omkeren en een nieuw gat in boren. Dit laatste doet mijn vader dan voor me ๐Ÿ˜‰
  Werkt bij mij prima. Ik schuif ze dan wel door en heb inmiddels de linkerhelft vervangen. Die is dus iets korter dan de rest, maar dat valt niet op. Als ik alles heb gehad, haal ik er gewoon nog een randje af, als ik dan nog niet toe ben aan een geheel nieuwe set.

 12. Ik gebruik een stukje van een reserve lamel, (met de opening voor de klem) , plak dat op de kapotte lamel.

  • Is ook een manier idd. maar dan moet je wel voor elke reparatie een extra lamel hebben. Zelf heb ik geen reserve lamellen. Toevallig vorige week de lamellen weer schoongemaakt en dan kun je ze weer opnieuw gaan repareren want die ik met stofverharder had gerepareerd kreeg ik er bijna niet meer af, en de lamellen die ik met een stukje plastic van een pasje had gerepareerd, daar schoot het plastic weer los. Maar ja ze zijn weer schoon en opnieuw gerepareerd, het kan er weer even tegen. (zolang ik ze niet hoef te verwijderen) ๐Ÿ˜‰

 13. Goed idee op gedaan, en 4 lamellen met reserve lamel stripjes geknipt en gelijmd hellemaal top.
  heb het met pattex gelijmd.

 14. Kan eenvoudiger.
  Paperclip open buigen en op maat afknippen.
  Op de juiste hoogte vastzetten met ducktapen
  Gaatje openmaken en klaar is kees, beter, sterker dan voorheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s