Tootsie 6 jaar!

Vandaag is Tootsie 6 jaar oud geworden!

En om dat te vieren mocht hij vandaag naar de dierenarts voor röntgenfoto's. Tja het kon even niet anders, mijn dierenarts werkt alleen op de vrijdag en anders moest ik nog een week wachten.

Tootsie heeft altijd al een raar loopje gehad en de laatste tijd ging hij steeds moeilijker lopen, een beetje zwabberig met de achterpoten. Ik was bang voor HD omdat hij daar wel wat symptomen van had, smalle heupen in verhouding tot de rest van zijn lijf, koehakkige stand van achterpoten en toen een dierenarts vorig jaar zijn heupen navoelde liet hij duidelijk merken dat dit pijn deed. Ze had hem toen al willen houden voor foto's maar hij was net 2 dagen thuis na een week opname vanwege suikerziekte, dus ik dacht ja hee nu even niet..

Vanmiddag dus röntgenfoto's laten maken, wat hij tot verbazing van DA en assistente toeliet zonder narcose. Er zijn twee foto's gemaakt eentje van de rug en een van de heupen. Daar was geen afwijking op te zien, geen HD, spondylose, arthrose e.d., de ruggewervel en tussenwervelschijven zagen er normaal uit en de heupen ook.

Wat is het dan wel? Nou… hij heeft vrijwel geen spiermassa aan de achterhand waardoor hij moeite heeft om zijn gewicht daarmee te dragen. Spieratrofie kan ook door suikerziekte komen, maar hij heeft altijd van die smalle heupen gehad met weinig spieren zolang ik me kan herinneren.

Het zal wel beter zijn als hij nog meer afvalt, al denkt de dierenarts niet dat de spiermassa dan nog toeneemt. Hij weegt nu 7,2 kg en woog ooit meer dan 9 kg dus het is nu al een heel verschil. Ik merk ook aan hem dat hij het afgelopen jaar meer is gaan bewegen, misschien dat hij daarom nu slechter gaat lopen juist door die extra beweging.

Omdat ze niet zeker weet of hij ook pijn heeft bij het lopen krijgt hij nu pijnstilling, dat moeten we een week uitproberen. Bij pijn gaat de bloedsuikerspiegel omhoog en dit zou kunnen verklaren waarom hij steeds zo schommelt met zijn waarden. Zoals het nu gaat zit hij vaak een paar dagen goed en dan ineens weer een paar dagen te hoog met zijn bloedsuikerspiegel op dezelfde dosering insuline. Naar aanleiding van zijn bloedsuikerwaarden kan ik misschien zien of dit stabieler wordt als hij pijnstilling krijgt. Als dat zo is dan blijkt hij chronische pijn te hebben en zal hij regelmatig pijnstilling moeten krijgen.

En nu ga ik eens snel iets lekkers voor hem halen bij de dierenwinkel want dat heeft hij wel verdiend lijkt me! 😉

16 gedachten over “Tootsie 6 jaar!

 1. Dubbel gefeliciteerd Toots… met je verjaardag en je gezondheid!!
  En Marika… jij natuurlijk ook met je huisgenoot

 2. Ten eerste Van Harte Gefeliciteerd met Tootsie!

  Wat naar voor hem dat hij blijkbaar vaak pijn had maar dat weet je dus nog niet zeker.
  Verwen hem maar eens flink.

  Koehakkige stand van achterpoten, dat hoor ik voor het eerst.

  Leuke foto/kaart, lief van je om een handdoek neer te leggen.

 3. Maar worden spieren niet juist sterker als je ze meer gebruikt? Of gaat dat bij Toots meer pijn doen.
  Kon hij eigenlijk wel ergens op springen of waren de spieren daar te zwak voor?

 4. @Alex: Dank je wel!

  @Min: Nee maar hij wordt nu extra verwend hoor!

  @Willie: Dat leek mij dus ook, maar misschien dat het ook sneller overbelast raakt als de spieren zwakker zijn. Dan is teveel natuurlijk niet goed.
  De dierenarts zei waar vet zit kunnen geen spieren zitten (ofzoiets) en hij heeft teveel vet. Maar ja hij heeft nooit vet gehad aan de achterkant alleen op de romp. En Sammie is veel dikker en die heeft echt flinke spieren hoor, je zou eerder denken hoe zwaarder de kat hoe meer spierontwikkeling hij heeft vanwege het gewicht, iedere dag gewichtheffen toch? Ik weet dus eigenlijk nog niet echt wat ik er van moet denken.

 5. @Willie: Ik vergat nog iets zie ik. Over dat springen, ja hij springt nog steeds op de rugleuning van de bank en op het aanrecht. Al merk ik dat hij daar wel eens naast springt, dat hij net niet genoeg kracht kan zetten om hoog genoeg te komen.

  Ik was net al aan het googlen naar spierversterkende middelen, supplementen ofzo. Ik las ook dat ze soms anabole steroiden inspuiten bij zwakke bespiering. Waarom heeft ze het daar dan niet over gehad denk ik dan…

 6. Ten eerste: Hieperdepiep voor Tootsie. 🙂
  Ten tweede: arme Tootsie. 😦
  Eigenlijk zou hij moeten gaan zwemmen. Kan hij spieren opbouwen zonder gewicht op zijn poten. 😉

 7. Misschien handig om te zorgen dat hij in twee fases op het aanrecht kan springen. Via een stoel of zo.
  Of mag hij eigenlijk niet op het aanrecht?

 8. @Truus: Hij houdt wel van water maar zwemmen gaat wel erg ver denk ik.

  Hij mag wel op het aanrecht als het aanrecht leeg is, het vrouwtje maakt het wel weer schoon tig keer op een dag. 😉 Hij gaat daar graag water lebberen uit de kraan. Misschien kan ik iets van een krukje neerzetten. Maar ja staat wel erg in de weg denk ik, heb een hele kleine keuken.

 9. wow wat een apart verjaardagskado…. een rontgenfoto 😉

  gefeliciteerd en hopenlijk valt het mee met zijn spieren….

 10. Yay, gefeliciteerd Tootsie! Hij ziet er echt uit als een feestbeest. 😉 Gelukkig relatief goed nieuws bij de dierenarts. Klinkt overigens als onze dwerghamster… Die is ook raar gaan huppelen. Gelukkig heeft ze waarschijnlijk geen pijn (pijnstilling gaf namelijk geen verbetering) dus waarschijnlijk is het iets neurologisch en zit het in haar koppie.

  Geweldig dat tootsie zoveel is afgevallen! Onze Sjoeniepoetie moet ook een stuk lichter maar dat lukt nog niet erg.. 😦

 11. We zijn een beetje te laat, maar toch. . .
  van harte gefeliciteerd hoor joh!!!

  Dat was een duur “feestje” voor je vrouwtje en een meevaller voor de dierenarts zo vlak voor het weekend

  Er zit maar een ding voor je op Tootsie. . .
  dansen!! daar krijg je stevige billen van!

 12. En we snorren met z’n allen, doet u mee?
  En we mauwen zeer van harte, falderee..
  Op de foto, naar de dokter, want je hebt een beetje pijn.
  Maar daarna dan is het feest, zeg maar rustig een festijn.
  Dus we zwaaien met ons allen met de steert.
  En spinnend roepen wij verheugd: fisteleteerd.

  Tootsie, van harte gefeliciteerd. Ik wens je een gezellig en pijnvrij leven toe. Want je bent me daar wel een gecompliceerde kat hoor, medisch gezien. Gelukkig dat Mensje Marika zo goed voor je zorgt.

 13. Pingback: Neuropathie | Mariek op de Kiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s