Zaaien

Ieder jaar koop ik me arm aan allerlei eenjarige plantjes zoals hanglobelia en hangpetunia, maar dit jaar probeer ik ze zelf te kweken. Ik heb zakjes zaad gekocht van 4 verschillende kleuren hanglobelia, kleuren die ik normaal niet in het tuincentrum kon krijgen, daar hadden ze vorig jaar alleen blauw en heel soms ook wit. Nu heb ik blauw, paars, fuchsia kleur en wit. Ook nog gelijk een zakje hangpetunia in gemengde kleuren en dwerg asters gekocht.

Twee zaaibakjes gekocht met deksel waarvan je de beluchting kunt regelen met schuifjes. Stek/zaaigrond gehaald en turfbakjes en op tweede Paasdag heb ik ze gezaaid, trouwens nog nooit zo’n kleine zaadjes gezien als die van de Lobelia. Het was nog een heel gedoe om ze in het juiste bakje te krijgen.

Mijn vlaggetjes zijn niet helemaal waterproof merkte ik en de inkt ook niet, het begint helemaal uit te lopen, ik hoop dat ik straks nog kan zien welke kleur het was.

Ik denk dat het niet zo slim was om ze nu al in turfbakjes te zaaien, ik dacht dan kan ik ze straks zo in een groter potje zetten met turfbakje en al. Maar ik las ergens dat er te weinig voeding in deze grond zit en dat ze daarom overgezet worden in potgrond. Nou ja al doende leert men…

Als ze straks verspeend kunnen worden in potjes, krijg ik natuurlijk het probleem dat ze steeds naar het licht toe groeien als ze voor een raam staan. Zelfs als je ze regelmatig omdraait, krijg je rare modellen scheefgroeiende plantjes met te lange breekbare steeltjes. Je zou er een speciale lamp boven kunnen hangen maar ja dat kost ook weer 100 euro.

Maar toen zag ik dit ‘balkonkasje’ op internet en nu lijkt me dat een beter idee voor mijn plantjes. Dan kunnen ze al eerder buiten staan en daar is uiteraard genoeg licht. Er zit ook nog een hoes bij voor in de winter, zodat je bepaalde planten kunt laten overwinteren in het kasje.

Heeft er iemand ervaring met dit soort kasjes?

19 gedachten over “Zaaien

 1. Geen ervaring mee. Maar tja ik koop dan ook zo min mogelijk voor in de tuin. En vandaag werk ik eens in de tuin, krijg ik er gelijk lage rugklachten van…

 2. Je bent er maar druk mee Marika. πŸ™‚
  Wel leuk om ze zelf op te kweken maar of het goedkoper is met wat je er allemaal voor nodig hebt vraag ik me nu wel af. πŸ˜‰
  Enne, dat kasje zie ik bij jou voor het eerst. πŸ˜‰

 3. Hoi, Ja tis best een fijn kasje, degelijk spul idd, je moet hem wel vastmaken met een beugeltje ofzo aan de muur, anders waait ie weg met een beetje wind.Ik heb nu allebei de hoezen erom, zodat het snachts wat warmer blijft en als je felle zon hebt, verbranden je plantjes en is de witte hoes fijner.
  succes ermee
  groetjes

 4. Ha toch nog wat info over dat tuinkasje. Ik ben benieuwd of je daar iets mee kunt aanvangen. Zelf heb ik zo’n kamerkasje als op je eerste foto. Maar pas op. Sommige bloemen mag je niet in een kasje zaaien. Die moeten meteen in de volle grond. Het is ook een heel gedoe die kleine stekkies heelhuids over te planten. Korenbloemen, herinner ik me, moeten rechtstreeks. Een heel gedoe. Ik koop steeds minder van dat spul. Want zoals je zegt: het kost een vermogen.

 5. Wij zijn dit jaar maar voor de voorgekweekte bloemen gegaan. Zelf zaaien is wel leuk, maar het is maar de vraag of je straks bloemen hebt en welke.

 6. Er komt nog veel bij kijken maar als het opkomt is het wel leuk.
  Ik hoop dat het lukt en dat je veel mooie kleuren krijgt.
  Ga je dat balkonkasje nu kopen?

 7. @Elisa: En hoe bevallen die bakken?
  @Min: Je wilt toch niet zeggen dat ik op iemand gestemd heb die niet van tuinieren houdt?
  @Truus: Het valt wel mee hoor, die zakjes met zaadjes kosten iets van 1,50 ofzo, die zaaibakken een euro of 6 en het kasje tussen de 44 en 49 euro. Vorig jaar was ik veel meer kwijt aan plantjes. En de eerste aanschaf is natuurlijk het duurst, volgend jaar heb ik dan helemaal goedkope plantjes, heb ik alleen nog maar grond en zaadjes nodig.
  @Aline: Ja ik had nog geen projecten genoeg.
  @Annemiek: Dank je wel voor je reactie en de tips. Hij komt bij mij met de rug tegen een schutting, daar staat hij vrij beschut tegen de wind maar ik kan hem eventueel ook vastzetten aan die schutting. Bedankt ook voor de tips wat betreft de hoezen, de witte is dus beter geschikt als de zon erop staat?
  Ik denk dat ik van de week eens zo’n kasje ga bestellen.
  @Plato: De plantjes die ik gezaaid heb zijn geschikt om nu te zaaien in zo’n bakje, het staat er gewoon op hΓ¨ op het zakje hoe het moet. Het verspenen zal nog leuk worden, de dwerg asters zijn een paar dagen geleden opgekomen en nu ook de lobelia en hangpetunia, en die zijn heeeeeeeel klein zag ik. Ik hoop dat ze iets steviger zijn tegen de tijd dat ik ze over moet zetten.
  @PeterS: Als het goed is gaan ze deze zomer nog bloeien, ik ben benieuwd. En ik heb ook nog vaste planten in de tuin die bloeien en er komen nog wat zomerbollen uit hoop ik.
  @Willie: Ja ik denk het wel, zoiets is toch wel handig om te hebben. Eigenlijk raar dat ik nog geen kasje had terwijl ik zo graag met de tuin bezig ben.

 8. De kasjes met de gezaaide plantjes kan je overdag gewoon buiten zetten. Ze groeien dan wel wat langzamer, maar ze komen mooi recht omhoog en groeien niet naar 1 kant. En dan ‘s-nachts binnen zetten, tenzij het vaste planten zijn die tegen nachtvorst kunnen. Die kan je ze gewoon buiten laten staan. Ik doe dat al jaren zo zonder enig probleem.

 9. @Piet: Dank je wel Piet! Ik denk dat ik wel nog even wacht tot ze iets sterker zijn. Misschien overdag de daglichtlamp aan de andere kant zetten, dan krijgen ze van twee kanten daglicht.
  @Jolanda: Ik denk dat ik al aardig vooruit kan met de adviezen die ik al gekregen heb.

 10. Ooeeeeps, net (wat laat, ik weet het) tomaat, courgette, basilicum, lathyrus en suzanne-met-de-mooie-ogen zitten zaaien… en de groente dus in van die turfbakjes 😦
  Gaat het bij jou tot nu toe nog goed?
  Enne, ik zat eigenlijk te surfen hoe het nu ook weer zit met dat kasje: moeten de schuifjes ’s nachts open en overdag dicht (om condens te vormen) of juist andersom? Weet jij het? In dat geval: DANK!
  (mede-multi-projectontwikkelaar πŸ˜‰

 11. @Gnoe: Ik heb geen idee wat betreft de schuifjes, ik rommel zelf ook maar wat aan. Als ik veel condensvorming zie dan zet ik de schuifjes meestal open om te luchten. En de turfbakjes, heb je zaaigrond gebruikt of gewoon potgrond? Bij potgrond is het geen probleem denk ik. πŸ™‚

 12. Potgrond πŸ™‚
  Ik doe het nu zoals ik het me meen te herinneren… ’s Avonds aarde besproeien met de plantenspuit en kasje met de schuifjes open laten staan voor luchtcirculatie; ’s ochtends weer dicht zodat het een beetje kan gaan ‘broeien’ in het broeikastje πŸ˜‰
  Ik hoop dat je plantjes nog even lekker doorzetten!

 13. @Gnoe: Heb je die bakjes binnen of buiten staan eigenlijk? Scheelt natuurlijk ook.
  Ik had ze binnen staan tot enkele dagen geleden, nu staan ze in mijn kasje buiten.
  Ik heb op verschillende sites gelezen dat je de kap eraf moet halen na het ontkiemen van de zaadjes. Maar ja ik weet het niet hoor, de grond (vooral die droge zaai-stekgrond) werd daardoor erg snel te droog. Ik liet de kap er dus wel langer op staan en regelmatig gelucht zodat er niet teveel condens in kwam.
  Nu ze in het kasje staan zet ik alleen ’s avonds de kappen er op met luchtschuifje dicht om de warmte vast te houden, het koelt nogal af ’s nachts. Heb gisteren wat lobelia plantjes verspeend in grotere potjes met potgrond, hopelijk gaan ze nu wat opleven. πŸ˜‰

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s