Ouwe meuk

Mijn vader kwam weer eens langs met ouwe meuk want ik ben de enige met een grote zolder, oftewel dé familie dumpplaats voor ouwe meuk.

“Kijk eens wat leuk en hij doet het nog steeds” riep hij enthousiast terwijl hij een grote doos uit de tas toverde die mij vaag bekend voorkwam. Nee hè dacht ik… deze Gioca Royal herinnerde ik me eigenlijk nog vrij goed, een Super 8 projector uit de jaren zeventig. De filmpjes waren zonder geluid, een hoop gedoe om ze goed door de projector te vrotten en als het filmpje was afgelopen moest je de film ook nog terug op de originele spoel zetten. Daar ging de lol toch vrij snel vanaf.

Zonder hem te proberen sleepte ik de doos al naar zolder, tot ik hem vandaag weer aan stond te kijken en dacht… zal ik hem toch nog eens proberen?
En… hij doet het dus inderdaad nog, zelfs het filmdoek zit er nog bij en een aantal filmpjes.

Ook nog een filmpje in meerdere delen, die moet ik misschien een keer aan elkaar proberen te plakken.

Het gaat hier om een Superman filmpje, kijk maar… (toch handig die macro optie van de camera).

Hier kun je de projector aan het werk zien, dat geluid alleen al ‘brings back memories’. Ach ja toch best wel leuk eigenlijk.

16 gedachten over “Ouwe meuk

 1. Ach, ja, jeugdsentiment voor jou.
  De dikke en de dunne vind ik wel leuk.
  Het is leuk om het voor een keertje te bekijken maar ik denk dat de doos weer heel gauw naar de zolder gaat. 😉

 2. abribaaaaaaaaaaaaaaa speeedy congazels 😉
  maar is die zolder nog niet vol dan….. marktplaats schijnt ook goed te zijn om van je spullen af te komen hahaha

 3. Ja Marika, ook voor mij nostalgie want ik heb naast zwart/wit fotografie (zelf ontwikkelen, afdrukken enz.) later óók gefilmd met super 8!
  Bovenop mijn boekenkast heb ik de projector nog staan: een robuuste Bell & Howell met idem camera. Wat was het leuk en spannend dat monteren: knippen en plakken met een speciaal appara’tje en op een cassettebandje geluid erbij maken en dat geluidsbandje moest je dan precies gelijk opstarten met de film. En ja, lekker dat geratel van de projector!
  Ik zou er nu het geduld niet meer voor hebben maar vind het nog steeds leuk dat ik dit tijdperk nog heb kunnen meemaken!

 4. PS
  Ook heel leuk die oude filmpjes! Maar ik heb eigenlijk nooit films gekocht maar uitsluitend zélf gemaakt. Op mijn werk hadden wij daar een club voor. We konden naar elkaars films en foto’s kijken en er over praten. Ook hadden we de beschikking over een grote DOKA voor diegenen die niet de mogelijkheid hadden om thuis zoiets in te richten.
  Wat lijkt dit nu lang geleden…..

 5. @Truus: Yep dat is Tarzan, dat was zelfs voor de jaren 70 al een antieke Tarzan, ook al ouwe meuk. 😉
  @Willie: De doos staat al op de zoldertrap, dus het duurt niet lang meer. :o)
  @Monumentje: Het moet niet gekker worden hihi.
  @Alex: Zonder dat geluid zou het niet echt zijn *takketakketakketakketak* :o)
  @Remco: Heb wel even gekeken op marktplaats naar soortgelijke dingen maar het levert zo weinig op dat je het misschien beter zelf kunt houden. Het past nog net op zolder. 😛
  @Liesbet: Wat leuk dat jij vroeger een Super 8 camera had, is natuurlijk helemaal mooi om daar eigen filmpjes van te hebben. Wij hadden geen camera, alleen een projector voor gekochte filmpjes. Ik zie het helemaal voor me met die taperecorder ernaast en dan tegelijk afspelen, zou ook echt iets voor mij zijn. 😉

 6. Dat brengt echt weer oude herinneringen naar boven, mijn vader vertoonde vroeger ook vaak van dit soort filmpjes. Hij huurde ze bijvoorbeeld ter invulling van een verjaardag. Ben als fan met name jaloers op je Laurel en Hardyfilmpje. Is een echt collector’s item, wees er zuinig op!

 7. Nou Marika, wat ontzeetend leuk. Natuurlijk het is wat achterhaald, maar dat maakt het nog leuker. Je hebt ook een heel leuk filmpje gemaakt, heel knap hoor. Johnny Weissmuller en Zorro, De Dikke en de Dunne, ik heb er van genoten en ook van jouw logje.

 8. Dat is zeker leuk. Ik heb er van genoten. Zelf heb ik nog twee van die projectors staan. Geen idee of ze het nog doen. Ik heb ook filmpjes die ik vanaf 1971 zelf opnam. Omdat er nog geen video was. Moet ik toch eens digitaal over laten zetten.

 9. Hier liggen nog een hele stapels dia’s op zolder. En videobanden. Maar joh met die oude meuk kun je natuurlijk je eigen Mok-theater maken. Mail een school bij je in de buurt en je laat kinderen eens iets heel aparts zien 🙂

 10. Dat geluid! Dat was ik gewoon vergeten maar komt gelijk weer terug.
  Wij hebben nog heel veel filmpjes van onszelf en die hebben mijn ouders ooit met een apparaat op video overgezet.
  Nu hebben ze weer een apparaat gekocht om video’s op dvd over te zetten en heb ik een heleboel dvd-tjes met filmpjes uit de oude doos.
  Ik ben gek op oude meuk!

 11. Wat is dit ontzettend leuk… dat geluid en dan Tarzan en Speedy..echt super..al snap ik best wel dat het weer op zolder terecht komt hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s