En toen was er nog maar een…

Helaas is er vanmiddag weer een jong zebravinkje overleden. Ik zag steeds maar 1 snaveltje opengaan, toen ik het nestje verder ging onderzoeken en wat hooi weghaalde vond ik het tweede vogeltje… dood… zo jammer. 😦

Het laatste levende vogeltje heb ik er laat in de middag uitgehaald, in een zelfgemaakt nestje gelegd en onder een lamp gezet voor extra warmte. Bob en Seline waren vanmiddag met van alles en nog wat bezig behalve op het nest zitten om het beestje warm te houden. Nadat hij wat warmer was geworden werd ‘ie ook gelijk een stuk beweeglijker.

Ik heb hem met de hand een beetje gevoerd met fijngemalen eivoer met ietsje water erdoor via een pincet. Maar toen zag ik dat de krop al behoorlijk vol was (dat zie je aan de 2 gele bulten bij de nek), hij werd dus wel gevoerd, het dode vogeltje had dit duidelijk niet. Misschien werd alleen het sterkste vogeltje gevoerd?

Dit is het levende vogeltje, al zou je dat zo niet zeggen.

Ik heb hem vanavond teruggezet bij zijn ouders, werd gelijk gevoerd dus dat is een goed teken en ’s nachts blijven ze altijd op het nest zitten dus dan zit hij voorlopig warm, kijken hoe het morgen gaat. Misschien bleven ze vanmiddag van het nest weg omdat er een dood vogeltje in het nest lag?

Gelukkig is het geen probleem om deze vogeltjes aan te raken, ze worden niet verstoten door de ouders als er een andere geur aanzit. Hopelijk gaat deze kleine het redden.

Met het fototoestel heb ik hem (of haar) vanmiddag van heel dichtbij kunnen filmen. Op het moment dat ik hem uit het nestje haal in het tweede deel van het filmpje, had hij al onder de warme lamp gestaan, hij is daar duidelijk een stuk actiever dan eerst.

Update 24-10:
Helaas heeft het laatste jong het ook niet gehaald. Om half 6 vanmiddag leefde hij nog maar vanavond om half 9 niet meer. Waaraan hij is doodgegaan is moeilijk te zeggen, de krop (die twee ‘zakken’) was wel erg groot en vol, misschien hebben ze hem overvoerd, of werkte de spijsvertering niet goed zodat de krop niet snel genoeg leegraakte. I.p.v. geel waren de zakken nu rood van kleur, misschien een bloeding? Als je ook zag hoe lomp ze soms op hem gingen staan… Nou ja het is niet anders. Helaas… 😦

25 gedachten over “En toen was er nog maar een…

 1. Jammer van dat tweede zebravinkje.
  Ik hoop met je mee dat deze het wel redt.
  Je hebt hem/haar mooi gefilmd. Apart, dat tongetje.

 2. Jammer van die 2 ukkies
  Maar deze gaat het wel redden denk ik. Ziet er erg intelligent uit met z’n Albert Einstein kapsel

 3. Ik hoop zo voor je dat hij blijft leven, Marika, je gaat er zo lief mee om. Die lamp was een goed idee he? Hopelijk blijven pa en ma nu goed voor hem zorgen. Heb je al op websites gekeken wat het beste is?
  Albert Einsteinkapsel is leuk gevonden. Ik ben benieuwd hoe Vlerkje II zijn nieuwe theorie gaat noemen.

 4. Jammer van het ene vinkje, gelukkig lijkt deze levendig genoeg te zijn. En met een beetje hulp van Anna en veel hulp van paps en mams en jouw liefdevolle zorg, gaat het allemaal vast lukken.
  Succes ermee!

 5. wat een schattig filmpje van een mal beestje. hartstikke leuk en ik duim voor je dat deze het wel haalt al is het alleen maar voor alle liefde die je hem geeft, maar als ik dit allemaal zo lees, komt het vast goed met Einstein (leuk gevonden)

 6. Update: Het gaat nog steeds goed met hem/haar. Wel heb ik een (onbevrucht) ei teruggelegd in het nest wat ik 2 dagen geleden had verwijderd, zodat Seline vaker op het nest gaat zitten. Als ze een ei ziet wil ze broeden, anders laat ze kleine Einstein wel wat lang alleen. Ik merkte vanmorgen dat hij al een flink stemgeluid heeft, Seline schrok ervan en stopte er maar snel wat eten in. 🙂

 7. Wat ben je toch een zorgzaam moedertje Marika. 🙂
  Je weet het nooit helemaal zeker natuurlijk maar deze gaat het vast redden.

 8. Wat naar van dat overleden beestje. En wat mooi dat je deze kleine hebt kunnen redden. Het blijft altijd moeilijk me tdie jonge diertjes….

 9. wat een ontzettend lief z,on klein zebravinkje., en ook leuk dat je even moeder ervan kom zijn. Ik ben een kattemens, maar ik kan het weer niet uitstaan als ik dan een kat met z,on vogeltje zie. dubbel he. heb een fijn weekend groetjes monique

 10. Ach, wat jammer! Helaas zie je wel vaker bij vogels zonder ervaring dat ze het niet helemaal goed doen, maar hopelijk doen ze het de volgende keer beter.
  Groetjes!

 11. Aaah… ik wilde net een blije reactie schrijven toen ik je update las… 😦
  Wat jammer dat ze het allemaal niet hebben gehaald. Wel hele mooie filmpjes, zo’n piepklein pluizig hoopje.
  Ik heb zelf ook wel eens geprobeerd om een pasgeboren vogeltje in leven te houden. Hij was uit de dakgoot gevallen, op het zonnescherm. Ik stond ’s nachts zelfs op om hem in de gaten te houden en te voeren, maar helaas… 😦

 12. Hoi Marika, wat jammer dat ze het niet gered hebben! Het is wel een heel leuk filmpje, wat een schatje met die pluisjes…

 13. Ach, wat sneu voor jou , zielig voor het vogeltje.
  Het lijkt er wel op ja, dat ze hem overvoerd hebben of dat het eten niet goed kon ‘zakken’.
  Broeden kan ze goed maar grootbrengen blijkbaar niet. Of ze waren niet gezond?

 14. Ja, Marieka, het is niet anders. Wij hadden een koppel agapornussen en het vrouwtje zat veelvuldig (meestal onbevruchte) eitjes uit te broeden. Tot er één wel bevrucht was. Die hebben we ook uit het ei zien komen, maar ook ma agapornus ging er met haar lompe poot bovenop staan en daar was de kleine niet tegen bestand. Ik weet ook niet waarom ze dat doet en waar het dus fout gaat. Jammer ja

 15. He wat akelig. Misschien moeten die pa en ma het nog leren. Maar ze zullen wel doorgaan dus zullen er nog genoeg kansen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s