Vlinders

Het was de laatste jaren niet veel soeps wat betreft de vlinders in de tuin. In 2005 vroeg ik me al af waar de vlinders waren gebleven, dat jaar was wel het dieptepunt. De jaren daarna leek de vlinderpopulatie langzaam maar zeker weer wat toe te nemen. Zo nu en dan was er zelfs een kolibrievlinder waar te nemen.

De vlinderstruiken in de voortuin werden echter vorig jaar weer vrijwel niet bezocht en in de achtertuin kwamen ze pas laat in augustus de tuin ingefladderd.

Dit jaar is het een ander verhaal, vooral de Distelvlinder is goed vertegenwoordigd. Ik heb er nog nooit zoveel tegelijk gezien, soms zat er op vrijwel elke bloem van de vlinderstruik een Distelvlinder, zowel in de voor- als achtertuin.

Maar ook andere vlinders zie ik nu meer in de tuin dan vorig jaar zoals…
De Dagpauwoog.

De Gehakkelde Aurelia

Het Witje

En het Klein Vosje

De Atalanta zie ik nu ook steeds vaker maar die wilde nog niet poseren.

Ook zijn er erg veel avond/nachtvlinders te zien, zelfs overdag in de schaduw laten ze zich al zien, zoals deze vreemde snuiter die even door het keukenraam naar binnen keek.

Sommige vlinders zijn trekvlinders zoals de Atalanta en Distelvlinder, zij vertrekken naar warmere oorden in het najaar, maar er zijn ook soorten die in Nederland overwinteren zoals de Dagpauwoog, Klein Vosje en Gehakkelde Aurelia.

Om de vlinders een beetje te helpen heb ik onlangs een vlinderhuisje gekocht waar ze kunnen schuilen voor de regen en kunnen overwinteren, een handvol takjes erin waar ze aan kunnen hangen is alles wat ze nodig hebben.

Dit huisje is trouwens deels vlinderhuis en deels bijenhuis (voor solitaire bijen). Dit zijn over het algemeen niet stekende bijen, en mocht er toch een stekend exemplaar bestaan dan kan de angel onze huid niet eens doorboren. Met dit huisje kunnen we deze nuttige beestjes een handje helpen.

18 gedachten over “Vlinders

 1. Oh dat is een mooi huisje. Voor het eerst dat ik dat zie.
  Wat krijg jij een bijzondere vlinders in de tuin. Daar kan ik alleen maar van dromen. Prachtige exemplaren.
  Die laatste vlinder is net een harig minimensje met vleugels.
  Gelukkig dat de vlinderpopulatie zich weer lijkt te herstellen. Vreemd toch, die jaarlijkse golfbewegingen.

 2. Ik heb ook van die prachtige vlinders in de tuin, alleen kan ik ze nooit zo goed uit elkaar houden, laat staan dat ik de naam weet.
  Ik heb gewoon diverse soorten ‘oranje’ vlinders, maar ook ‘witte’ en ‘gelige’ vlinders en zelfs een ‘blauwige’
  ;-))
  Die vlinderhuisjes zijn erg mooi, maar ik heb gehoord dat vlinders daar eigenlijk nauwelijks in gaan. Hoe is dat bij jou huisje?

 3. Wow, prachtige foto;s ik vind het witje heel erg mooi. Bij ons stikt het zo als elk jaar van de vlinders. Maar wij hebben dan echt vlinders, padden, salamanders, vanalle vogels. Een ware dierentuin.
  Tuintje puur natuur:d

 4. Ze hebben prachtig voor jou geposeerd, Marika en wat een verscheidenheid, zeg. Je vlinderhuisje is fantastisch, ik had er nog nooit iets over gehoord of gelezen. Leuk hoor

 5. @Yvette: Het hangt er nog maar kort dus is nu nog weinig van te zeggen. Het is ook moeilijk om te zien of er iets inzit door die smalle openingen. Ze hebben nu in ieder geval een plaats om te schuilen indien nodig. Best kans dat het nog even gaat duren voordat het huisje ingeburgerd is bij de vlinders. Het nestkastje voor de vogeltjes is ook nog niet in gebruik genomen, kan zo maar een paar jaar duren voordat er een besluit dat het toch wel handig is. :o)

 6. @iedereen die weinig vlinders heeft: Een vlinderstruik in de tuin zetten op een zonnige plaats helpt in elk geval! En het is ook belangrijk dat er waardplanten in de buurt zijn voor de rupsen, zoals brandnetels. Zie deze lijst van waardplanten voor diverse soorten rupsen/vlinders. Ook in het najaar en winter de afgevallen bladeren laten liggen helpt, vlinders overwinteren vaak tussen deze blaadjes, lieveheersbeestjes trouwens ook.

 7. Prachtfoto’s Marika! Ik heb heel wat minder van die juweeltjes in mijn tuin maar ik heb ook minder bloeiende planten aangezien ik tamelijk veel schaduw heb en dus heb ik meer een groene tuin.
  Die vlinderhuisjes meen ik wel eens gezien te hebben in een folder van vivara.nl

 8. @Liesbet: Jammer dat je weinig vlinders hebt, maar een groene tuin kan ook erg mooi zijn. Ik heb het huisje bij een tuincentrum gekocht, daar verkopen ze inderdaad veel spullen van Vivara.

 9. Ook mijn tuin heeft maar weinig zon. TΓ³ch heb ik dit jaar erg veel vlinders, al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik ze niet in de tuin heb…. πŸ˜‰

 10. Dat is echt genieten Marika, zoveel vlinders in je tuin, wat ook heel veel vlinders trekt in je tuin is een dropplant (Agastache)!
  Zo’n vlinderhuisje is misschien ook wel iets voor in mijn tuin, ik ben benieuwd of het werkt bij jou!
  Mijn vlinderstruik is nog een beetje pietepeuterig, maar volgend jaar hoop ik dat ie de lucht in schiet, er komen trouwens aardig wat vlinderstruikjes op in deze tuin, allemaal zaailingen van een paar tuinen verderop, leuk voor de vlinders volgend jaar!

 11. Ik heb dit jaar drie vlinderstruiken gekocht, ze staan alle drie in een grote pot, ben benieuwd of ze daar goed aanslaan. En ik heb vorige week ook zo’n vlinderhuisje gekocht! Hier zie ik tot nu toe alleen veel distelvlinders en witjes, en laatst zat er even een atalanta op de schuur. En de gehakkelde aurelia heeft ook dit jaat weer onze hop als kraamkamer gebruikt, zie hier: http://ansnelisse.web-log.nl/ansnelisse/2009/06/metamorfose.html

 12. Wat een prachtige foto’s heb je weer gemaakt van de vlinders!
  Je wordt al een hele deskundige op vlindergebied, ik wist niet dat ze tussen afgevallen bladeren overwinteren.
  Als het huisje niet gebruikt mocht worden dan heb je toch een leuk decoratief huisje aan de muur. πŸ™‚

 13. Zo’n huisje kende ik nog niet Marika.
  Mooi, al die vlinders in je tuin. πŸ™‚
  Bij ons zit er soms een Berkenspanner op het glas van de schuifpui. Dan kun je zo mooi alle adertjes zien. Ik heb er een foto van gemaakt maar mijn camera wilde niet op de vlinder scherpstellen. 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s