Tuinieren enzo

Zo dat is lang geleden, ik had het nogal druk de laatste week daarom vandaag een extra lang logje.

Zoals ik in de vorige log al schreef heb ik (inmiddels anderhalve week geleden) zo’n 6 uur lang de schommelbank staan beitsen, de dag erna begon dan ook vrij moeizaam, pas in de middag kon ik weer redelijk bewegen en besloot ik om ook nog even de onderkant van de poten te beitsen, die mag je natuurlijk niet vergeten. Daarna wilde ik het waterornament schoonmaken. Nog zo’n fijne klus…

De waterschalen stonden voor het eerst een hele winter buiten en dat was te zien. Zo vuil had ik ze nog nooit gezien, het zag zwart en groen. Ik haalde het waterornament uit elkaar, sjouwde de zware schalen naar mijn gras en heb enige tijd met borstel en tuinslang de boel staan schoonschrobben. Daarna met angst en vrezen wat stenen verwijderd van het deksel van het waterreservoir en met een zaklamp door het luikje naar binnen geschenen of ik padden zag zwemmen, of erger… dat ik padden in verregaande staat van ontbinding zou aantreffen.

Maar ik zag niks, op vuil water met plantenresten en dode pieren na dan. Het speciale gaasdoek dat ik vorig jaar over het deksel had aangebracht, hield de padden nu dus wel tegen. De enige pad die ik zag zat tussen de stenen en heb ik even in veiligheid gebracht voordat ik hem per ongeluk zou pletten. Goh ik leek een keer geluk te hebben, alleen het water hoefde ververst te worden.

Nadat ik het water had ververst en de schalen terug wilde plaatsen, kreeg ik de slang niet meer goed door het gat van de onderste waterschaal. Met heel veel moeite kreeg ik hem er een klein stukje doorheen. Ik stond dus op een gegeven moment met twee handen en een rood aangelopen hoofd aan die slang te trekken, terwijl ik met mijn voet de schaal tegen de grond hield en toen zei de slang *scheur* en toen zei ik een paar hΓ©le lelijke woorden. De hoofdpijn die tot nu toe op de achtergrond bleef, begon nu vrolijk op de maat van mijn hartslag mee te bonzen in mijn hoofd.

Het liep al tegen de avond en nadat ik bij mijn ouders was gaat eten en na het innemen van een pijnstiller, ben ik ’s avonds nog op de fiets naar o.a. Praxis, Blokker, Leenbakker en Karwei geweest op zoek naar een nieuwe slang en een nieuwe regenhoes voor de parasol. Bij Praxis hadden ze geen waterslang, bij Blokker waren de regenhoezen uitverkocht dus kocht ik er een bij Leenbakker en hoopte ik op een waterslang bij Karwei.

Op weg naar Karwei zag ik twee grote ganzen met een stuk of 6 kleintjes over het fietspad wandelen, helaas bleef het daar niet bij. Nee pa en ma gans lieten de veilige sloot achter zich en maakten zich klaar om met hun kroost de weg over te steken. Natuurlijk ook nog net voor een bocht waardoor een automobilist geen tijd meer zou hebben om te remmen als hij die hoek om kwam scheuren. Waarom moest ik dat nu weer zien? Op de terugweg zou ik opnieuw langs die weg komen en wat zou ik dan voor slagveld aantreffen…?

Ik parkeerde mijn fiets op het pad en liep in een wijde boog midden over de weg richting ganzen. Met mijn armen wijd en "hup hup" roepend ging ik bijna als volleerd ganzenhoedster op de beestjes af. Aan de harde G te horen waren het import ganzen… "GGGG!!" zei ma… en keek mij boos aan, "GGGGGG!!!" zei pa en maakte zich groot door zijn vleugels te spreiden. Ja schiet nou maar op riep ik hen toe, terwijl ik benauwd om me heen keek of er nog niks aangescheurd kwam. "HUP HUP!" riep ik nogmaals en maakte een zwaaibeweging naar voren met mijn armen. Gelukkig bewoog de stoet zich nu langzaam terug richting stoeprand, een kleintje moest 3 pogingen doen om over de stoeprand te klauteren, ik bleef ze aansporen om door te lopen tot ze het fietspad waren overgestoken en het gras hadden bereikt.

Pfff.. hè hè ik kon weer verder, ik vervolgde mijn fietstochtje richting Karwei waar ik gelukkig de juiste maat waterslang vond. Op de terugweg zag ik de familie gans in polonaise door de sloot zwemmen, de kleintjes veilig in het midden. Kijk zo hoort het!

De volgende dag het waterornament verder aangesloten. De ribbels aan de buitenkant van deze slang waren minder dik dan van de oude slang, waardoor hij nu wel makkelijk door het gat van de schaal ging. Dit viel me 100% mee, ik had nu zelfs nog energie over om met de fietskar naar intratuin te gaan voor plantjes.

Ik kwam terug met surfinia (hangpetunia), een kleinere soort hangpetunia en witte en blauwe lobelia. Deze plantjes waren voor de hangflor bloembakken in de voortuin.

De balkonbakken had ik een paar weken geleden al gevuld.

Het was een drukke week want ook voor de achtertuin heb ik inmiddels wat nieuwe planten gehaald.

Toch weer een witte Hebe gekocht (links op de foto), kon het niet laten!

Houstonia

Gaura -Prachtkaars

Hangpetunia

Zo, aan welke klus zal ik nu eens beginnen, het beitsen van de stoel en butlertray, alle ramen zemen, of het keukenkozijn schilderen? Of toch eerst maar even uitrusten…?

15 gedachten over “Tuinieren enzo

 1. Wat stoer van jou! Ik ben altijd een beetje bang van ganzen. Zal wel aan mijn harde g liggen ;-).
  Je tuin is prachtig aan het worden. Ik vind die Gaura erg mooi. Moet ik ook hebben!
  Liefs Lisette

 2. @PeterS: LOL ja dat hebben wel meer mensen hier in de buurt. Het is in ieder geval beter dan die meter onkruid die er eerst stond toen de oude buuf daar nog woonde. Daardoor kon ik de heermoes bij mij in de tuin nauwelijks bestrijden, het kwam net zo hard weer terug via de buuf.
  Hij heeft het nu zo afgedekt om van het onkruid af te komen, na een paar jaar zou het dan afgestorven zijn en kan hij er iets anders mee gaan doen. Maar wat denk je, ik zag laatst dat de heermoes zich door het afdekplastic en het grind omhoog gewerkt heeft.
  @Elisa: Ja vandaag maar eens een rustig dagje, zometeen eens proberen verder te gaan lezen in het laatste deel van De Donkere Toren. En ik wil ook nog een film kijken, Hancock met Will Smith.
  @Lisette: Ik was ook een beetje bang dat ze mij aan zouden vallen, vooral omdat ze jongen bij zich hadden. Maar misschien was ik in de war met zwanen die zijn wat agressiever. Deze deden gelukkig niks behalve schelden.
  De Gaura/prachtkaars bloeit van juni t/m oktober las ik ergens, wel raar dat die van mij nu al bloeit dan. Zou zo’n 50 cm hoog worden en is matig winterhard. Als we weer zo’n strenge winter krijgen dan ga ik toch maar wat planten afdekken denk ik. Proberen wat jute zakken te scoren rond Sinterklaas ofzo.

 3. Haha ik zie jou al staan met die ganzen LOL! Ik haalde vroeger altijd slakken van de stoep, omdat ik bang was dat ze platgestampt zouden worden.
  Mooie tuin!

 4. Ik zou eerst maar even uitrusten Marika. πŸ˜‰
  Je hebt weer eer van je werk en je bent geslaagd als “Klaarover”. πŸ™‚
  Maarre, gelukkig hebben ze je fiets niet gejat terwijl je met die ganzen bezig was…

 5. Gelukkig zaten er nu geen padden in het water, dat was griezelen de vorige keer.
  Goed van je dat je de ganzen gered hebt, je moet er niet aan denken wat er gebeurd had kunnen zijn.
  Daarom had je geluk met de slang,ook dat hij beter paste, wie goed doet, goed ontmoet.:-)
  Lekker veel bloemen heb je nu weer voor je tuin, gezellig, en mooie foto’s.
  Je merkt vanzelf wel wanneer en waarin je weer zin hebt. Succes verder!

 6. Doe maar effe kalm aan Mariek, je hebt een bereklus geklaard en alles ziet er weer uit als door een ringetje te halen. Mooie plantenkeuze. Die pad mag je wel opsturen. ik zet hem wel bij de vijver. Vindt ie vast wel goed.

 7. Nou, je hebt in ieder geval de familie gans behoedt voor ellende, maar voor hoe lang, ze zijn nogal hardleers. . . .
  Balen hoor dat getob met zo’n slang en dat ie dan ook nog kapot gaat, kan er geen gladde slang in, die gaan toch iets langer mee lijkt mij,
  Het ziet er weer gezellig uit, al die nieuwe plantjes, daar heb je voorlopig weer veel plezier van!(en je buren ook πŸ˜‰
  Dit zinnetje vond ik nog op internet. . . .
  Echter drie tot vier jaar afdekken met zwart plastic was nodig om de wortelstokken in de bovenste 60 cm van de grond kwijt te raken.. . . .
  Lekker hoopgevend dus 😦
  Ik heb het inmiddels ook ontdekt in mijn tuin, grrrr!

 8. @Olijf: Ja ik hoop niet dat iemand me gezien heeft, wat zullen ze gelachen hebben. Ik hoop maar dat er rond dat tijdstip (20:00 u) niemand meer in die bedrijfspanden aanwezig was. Ik ben nog steeds bang dat ik per ongeluk op een slak ga staan, ik ga vaak hinkelend door de tuin.
  @Truus: Het was daar vrij rustig, er kwam niemand voorbij in de tijd dat ik achter die ganzen aan zat.
  @Willie: Ik griezel vooral van dode half vergane padden, levende padden is geen probleem. Maar er zwom of dreef niks in gelukkig, zelfs het water stonk niet echt.
  @Plato: Heb je nu nog steeds geen padden? Ik geloof er niks van, er zitten er vast wel een paar verscholen tussen het groen.
  @Marian: Domme gansjes? Hoe komen ze toch aan die uitdrukking. Ik moet binnenkort weer naar Karwei, ik hoop dat de familie gans dan nog compleet is.
  Heermoes in je nieuwe tuin? Aaaarggg… En dat plastic is niet eens afdoende, komt er bij mijn buurman dwars doorheen gegroeid.
  Mijn advies… Flink volzetten met planten, nieuwe heermoes stengels er direct uittrekken, voorzichtig met een draaiende beweging zodat je er nog een stuk wortel mee uit kunt trekken. Al lukt dat vaak niet altijd, het breekt snel af. En in het voorjaar meestal begin april, de heermoes ‘paddestoelen’ direct verwijderen, voorzichtig de koppen eraf knippen zonder te laten stuiven. Open ruimten tussen de planten opvullen met een flinke laag cacaodoppen. Daarna is de heermoes er ook makkelijker uit te trekken heb ik gemerkt en het is in de voortuin sterk verminderd. Ik heb pas 2 keer hier en daar wat uit hoeven plukken, de ‘paddestoelen’ heb ik zelfs helemaal niet gezien dit voorjaar. Wel een eindje verderop in de groenstrook, en ik maar hopen dat het niet deze kant op zou waaien.
  @J.E. Mulder: Een week?? Nee morgen weer naar intratuin, heb nog een paar plantjes nodig zag ik hahaha.

 9. Dag Marieke,

  Wat een mooi waterornament heb jij in de tuin (dat met die twee schalen op elkaar). Weet jij waar ze dit verkopen?

  Hartelijke groet, Peggy

  • Ik krijg daar regelmatig vragen over, dit waterornament werd ooit bij Groenrijk in Den Bosch verkocht, maar dat is jaren geleden. Kan goed 9 jaar geleden zijn. Dit wordt daar niet meer verkocht helaas.

 10. hallo zou je mij de namen kunnen geven van de diverse planten die je in de platte schalen cq balkonbakken geplant heb???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s