Van externe harddisk naar intern?

Velen zullen het wel herkennen, steeds te weinig opslagruimte op je harddisk, vooral mensen die vaak fotograferen en filmen kennen dit probleem.

Ik dus ook en de schijf liep nog sneller vol toen ik ook nog een camcorder kocht. Er moest iets gebeuren want de schijf zat bijna vol en backuppen op DVD’s zou nu te lang gaan duren, stel je voor dat er iets mis zou gaan met de HD en ik alles kwijt zou raken.

Daarom kocht ik ongeveer een half jaar geleden een externe harde schijf erbij, een Western Digital Elements van 400 GB om precies te zijn.

De foto’s en filmpjes kopieerde ik naar de nieuwe schijf en dat ging prima. Ik hield een extra backup op de gewone harde schijf achter de hand tot ik alles op DVD’s zou hebben staan, maar uiteindelijk moest ik toch wel ruimte vrij gaan maken op die schijf. Ach de externe schijf draaide op dat moment al 4 maanden zonder problemen, dus dacht ik dat het wel veilig was om de backup te verwijderen. Dat moet je natuurlijk nooit denken…

Nog voordat ik de boel had kunnen backuppen op dvd’s, sloeg het noodlot toe. Ik was van plan om voor een paar mensen enkele DVD’s te branden, maar wat bleek… mijn DVD-rewriter deed ineens vreemd, wilde geen enkele DVD recordable eten en maakte een raar "trrrr tikketikketik" geluid. Dat is nooit zo’n goed teken als een stukkie hardware tikketikketik zegt, het werd tijd voor een nieuw DVD brandertje.

Toch wilde ik nog graag die DVD’s branden, want ik had beloofd ze snel op te sturen dus dacht ik dan ga ik ze wel op de pc van mijn ouders branden, neem ik gewoon mijn externe HD mee met het videomateriaal. Makkelijk toch zo’n externe schijf, kun je zo aan een andere pc hangen.

Nou.. dat bleek eigenlijk helemaal niet zo makkelijk. Hij deed het namelijk niet. Eerst gaf ik Vista de schuld maar toen viel mij op dat het lampje op de adapter uit was. Stekker eruit… stekker weer terug… even een heel flauw lichtje en gelijk weer uit. Oei da’s nie goed nie…!
Snel weer naar huis gegaan en hem daar opnieuw aangesloten, nee daar deed hij het ook niet meer. AAARGG….

Even moest ik naar adem happen om vooral niet in paniek te raken…
"think happy thoughts" Helaas lukte dat niet meer, ik dacht alleen maar aan alles wat ik nu misschien kwijt zou zijn, zo’n 300 GB aan data. Een paar jaar aan digitale foto’s, alle videobeelden van de camcorder, alles van de microscoop, alles van de GSM… Ik voelde ineens een depressie aankomen waar zelfs een EnergyLight niet tegen opgewassen zou zijn.

Toen ik mezelf weer onder controle had en ik weer een beetje logisch kon nadenken, was de kans natuurlijk nog best groot dat de schijf goed was en dat alleen de adapter het had begeven. Hoefde ik alleen maar een nieuwe adapter en ik had nog garantie dus eigenlijk nog niet zoveel aan het handje.

Ik ging eens googlen op mijn type adapter en toen zakte de moed me weer in de schoenen. Op diverse sites kwam ik verhalen tegen van mensen met precies hetzelfde probleem, de adapter van deze externe harde schijf en ook die van de 500 GB versie, blijkt het heel snel te begeven, meestal zo rond de 7 maanden. Nog vervelender was het om te lezen dat een nieuwe adapter niet meer te verkrijgen was en ook geen andere vervangende adapter, omdat het nogal een apart type is die Western Digital gebruikt.

Tja dan heb je ook niet zoveel aan je garantie, omruilen voor een nieuwe schijf was natuurlijk geen optie omdat ik mijn data (indien nog aanwezig) niet kwijt wil raken.
Ik las dat er ook nog problemen waren met oververhitting van de schijf, omdat de behuizing niet goed genoeg zou koelen, dit probleem zou al heel wat schijven om zeep hebben geholpen binnen 1 jaar tijd.

Dat was de druppel! ik besloot om de boel open te schroeven. Zo links en rechts had ik al vernomen dat er waarschijnlijk een gewone harde schijf inzat, zodat je van de externe HD een interne kon maken, maar ja zolang dat niet zeker is word ik daar best wel zenuwachtig van. Op het moment dat je de boel gaat open schroeven vervalt je garantie en stel dat ik er dan nog niks mee zou kunnen… daahaaag foto’s en filmpjes en daahaaag 60 euro, want zoveel had ‘ie gekost.

Maar gelukkig bleek het een SATA schijf te zijn die ik gewoon los kon koppelen en in kon bouwen in de pc… hoera! Dus mocht iemand dit lezen die ook zo’n externe schijf heeft… mocht de adapter het begeven geen paniek, dan kun je de schijf gewoon in je pc pluggen!
Zo zag het eruit zonder behuizing.

Deze SATA plugjes kun je er gewoon uittrekken en de metalen zijkantjes langs de schijf eraf schroeven.

Daarna hoefde ik hem alleen nog maar in te bouwen, maar ja door die toffe maar wel asociaal grote videokaart die ik heb, werd het wat wringen en passen en meten, uiteindelijk heb ik hem helemaal onderin geplaatst, voedingskabeltje erin geplugd en een SATA kabeltje naar het moederbord en voila een interne harde schijf.

Met angst en vrezen opgestart maar gelijk werd de schijf herkend in Windows… YES! Alles staat er nog op… pffff *Grote Zucht Van Verlichting*.
En wat hebben we nu geleerd? Eerder backups gaan maken op DVD’s!

Nu ga ik maar eens snel een nieuwe DVD-ReWriter bestellen, kan ik eindelijk die DVD’s gaan branden. Dit bleef er trouwens over van de externe behuizing.

51 gedachten over “Van externe harddisk naar intern?

 1. Wat een geluk bij een ongeluk. Help me herinneren dat ik, als ik een externe harde shijf ga aanschaffen, het rekje van Western Digital voorbij loop….

 2. Western Digital is anders toch wel een heel gerenommeerd merk. Na Seagate de grootste ter wereld. En dat blijkt ook wel, het is de adapter die het begaf.
  Zolang je data maar op één plek hebt staan, blijft het kwetsbaar. Maar een dappere beslissing, om hem gewoon open te schroeven.

 3. Ik sluit me aan bij Peter, wat het dappere betreft.
  En ook trouwens wat betreft de ‘één plek’ – ik back-up online op een externe server. Anders ga ik net als jij paniekeren dat alles kwijt is bij het eerste rikketikje.

 4. @Mickey S.: Ik had er eigenlijk nog een tweede externe HD bij willen kopen van WD maar na deze ervaring zie ik daar toch maar vanaf.
  @PeterS: De interne harddisks die ik tot nu toe gehad heb waren bijna allemaal van WD, nooit echt problemen mee gehad, ze gingen in ieder geval niet sneller kapot dan andere schijven. Maar deze externe schijf viel toch wel erg tegen, wie levert er nou zo’n slechte kwaliteit adapter bij een externe HD? Mijn vertrouwen in WD heeft toch wel een deukje opgelopen nu.
  @Esther: Nou gewoon… eerst van schrik 2,5 dag migraine gehad, daarna nog een week gammel en alleen maar info gezocht en gedacht ga ik wel of niet terug naar de winkel. En gisterenavond was ik het zo zat dat ik hem zelf maar open ging breken, daar zou het uiteindelijk toch wel op uitgedraaid zijn, scheelt weer een ritje naar de stad.
  @Hilde: Als ik er niet uitgekomen was dan zag Alex nog wel mogelijkheden om de schijf te redden, dus ik was al iets gerustgesteld voordat ik ging schroeven.
  Heb je zelf ook nog een backup thuis of staat alles nu online? Want als er iets misgaat met die server…
  Oef… ik zie mezelf al 300 GB uploaden, denk dat Ziggo me dan met de Fair Use Policy om de oren gaat slaan.

 5. Gefeliciteerd, maar wat heb je moeilijk gedaan zeg. Ik heb een externe harde schijf en koop voor drie tientjes een losse behuizing. Daar kun je zo vaak een andere harde schijf in zetten als je wilt. De harde schijf gaat niet stuk hoor en als die vol is berg je die netjes op. Sticker er op en klaar is Marika.

 6. @Vedat: Niet veel meer moeite dan de schijf overzetten in een nieuwe behuizing en het voordeel van de schijf intern inbouwen is dat hij veel sneller is dan wanneer hij via USB aangesloten is. Het kost verder ook niks extra. Ik kan niet steeds een nieuwe HD kopen als er eentje vol zit, dat zou voor mij wat te duur worden. En dan nog voordat die schijf vol zit kan hij ook crashen en als je niet nog ergens een backup hebt ben je ook alles kwijt.
  Ik moet regelmatig bij de data kunnen en dat gaat niet met een losse HD zonder behuizing, moet je hem eerst weer aansluiten.
  Het liefst had ik een Blu-ray brander, dan kun je tot 25 GB op een schijfje branden, maar die dingen zijn me nog te duur.

 7. Wat heb jij toch veel verstand van computers en ook ik vond het erg dapper van je zoals je het uiteindelijk opgelost had.
  Je verslag las als een thriller, zo spannend.
  Ze kunnen veel stress geven he, computers.
  Zelf heb ik het geluk dat een van mijn zoons er veel verstand van heeft, hij heeft mij al vaak geholpen.

 8. Dat is goed afgelopen zeg. Maar goed dat je het initiatief hebt genomen om de zaak open te schroeven. En nog beter dat het allemaal gelukt is.
  Wel stom dat zo’n adapter het zo snel begeeft. Is geen goede reclame voor Western. Koop je nu toch weer een externe erbij en zo ja, van welk merk?

 9. Ik ben ook bij ziggo dus dat gaat gewoon goed…
  Alleen de eerste keer is het even een initiele backup, daarna gaan alleen de wijzigingen over. En de kpn zorgt wel dat er niks met die server gebeurt, anders worden ze aan alle kanten gesewt… Overigens ben ik dit ook pas gaan doen toen ik het zakelijk nodig had en me in de mogelijkheden ben gaan verdiepen, maar ik zou het nu zo ook voor mijn prive-bestanden doen. Is de nachtrust meer dan waard.

 10. Kijk Hilde, als jij zo gaat beginnen, dan raak ik in de war. Initiële backup, gesewt…das veel te moeilijk voor een simpele Plato. Het wordt hier verdikkie een technische weblog.
  Geef mij een schrijfbloc,
  een potlood en een gummetje.
  Voordat ik in techniek verdwijn
  Ook zonder bits en bytes
  Is Plato in zijn hummetje
  Ach, laat het leven simpel zijn.
  Maar ja, nu ik dit zo zeg,
  Voel ik me wel een dummy-tje
  Want webloggen is toch wel fijn.
  Ach ja, verslaafd aan de PC
  Kauwend op een klein tum-tummetje
  Zie mij toch eens verloren zijn.
  (Plato zucht en tikt immer verder)

 11. Als ik het lees word ik er al nerveus van. Ik heb tweevan die externer toegevoegd aan mijn p.c., juist om niet het risico te lopen dat bij het ‘down’ gaan van de p.c. alles ‘weg’ is. Nu is het wel zo dat ik af en toe van bepaalde bestanden (foto’s) wel even dvd’s brand. Dat is leuk en handig. Maar dat wij jij hier beschrijft zou ik echt niet eens durven doen….

 12. Ja maar Plato, ik kan het ook in gewoon Nederlands uitleggen hoor, maar Marika hier schroeft zelluf externe harddisks open, frut wat in haar PC, maakt links of rechts een gaatje, sluit het aan en dan werkt het nog ook. A. doe ik haar dat niet na, en B. kan ik er dan wel wat quasi-slimme termen doorheen weven.
  En “gesewt” komt van “sewen”, en da’s geen IT’s, maar gejat uit Amerikaanse advocaten-series…
  En mag ik dan nou een tumtummetje?

 13. @Willie: Ik was al bang dat het voor veel mensen te saai zou zijn, maar viel mee dus?
  @J.E. Mulder: Ja kort samengevat, hij doet het weer.
  @Plato: Ik zag laatst ergens een externe HD van WD zonder adapter, die haalt zijn stroom via USB, lijkt me iets veiliger.
  @Truus: Hier hoef je niet echt handig voor te zijn.
  @Monumentje: Ja ik sliep een stuk beter de nachten erna.
  @Hilde: Aha maar dat is vast erg duur? Dan kan ik beter nog een extra HD kopen. Ik zou trouwens wel vrij grote bestanden hebben die dan geupload moeten worden, een filmpje van een uur met de camcorder gemaakt is al snel 8 GB, je zou het maar moeten uploaden.
  @Plato: Dat verslaafd zijn aan de pc valt volgens mij tegenwoordig best wel mee bij jou.
  @Leo: Jouw externe schijven hebben die een adapter of werken ze volledig via de USB aansluiting? Als je een WD Elements van 400 of 500 GB hebt met adapter moet je even onderop de adapter kijken naar het typenummer. Die van mij is de AD6008 en die is dus niet best.
  @Min: Extern geheugen nog wel, ehh schijf bedoel je neem ik aan? Kijk even naar het typenummer adapter wat ik net beschreef hierboven, maar als die schijf pas nieuw is zul je deze voeding niet hebben. Wordt niet meer gemaakt.
  @Hilde: Ik kan me niet herinneren dat ik gaatjes gemaakt heb, dat zou ik niet durven. Nee hoor het was eigenlijk heel simpel, plug & play, het is net Lego, zolang je maar weet welke plugjes je nodig hebt en waar ze in moeten.

 14. Hilde, ik geef me over. je hebt gelijk. Hier een handje tumtummetjes, lekker joh.
  Marika: verdorie, jij hebt ook al gelijk. Ik eb trouwens ooit wel eens een dvd brander ingebouwd en toen deed ie het ook nog. Nu doet zoon dat en durf ik nergens meer aan te zitten. Hij is veel beter.
  Plug en Play klinkt makkelijk. Maar waar in de computer kan je nou een gat boren en er een plug in tikken. In de badcel kan ik dat wel. Maar in een pc…? Zucht.

 15. Zo dit is me een stuk technische info… maar goed ik heb altijd ruimte over op mijn pc… dus ken het probleem nog niet echt… en branden op een dvd?.. nee als ik wat brand dan op een USB stick, daar past veel meer op en gaat veel sneller…

 16. @Leo: Dat is in ieder geval een andere dan ik heb, probeer eens op dat typenummer te googlen om te zien of er misschien problemen mee zijn. Ik heb zelf net even kort gezocht en vond een paar Franse berichtjes waarin geklaagd werd over een kapotte adapter van dit type en dat ze geen nieuwe konden vinden. Maar hopelijk blijft die van jou het gewoon wel doen.
  @Plato: Een HD inbouwen is net zo makkelijk als een DVD speler inbouwen, IDE of SATA kabel erin, stroom kabeltje erin en klaar.. behalve als je een IDE harde schijf hebt dan moet je nog even zorgen dat de jumpersettings van slave en master goed staan.
  @Olijf: Ja gelukkig wel.
  @Aline: Aha iets op een USB stick branden…heel apart, tja dat kan ik dan weer niet.

 17. Hallo, zelfde probleem met die adapter. Maar door de adapter “voor te gloeien” krijg ik hem telkens weer aan de praat. Adapter loskoppelen van de schijf, en dan de stroom er op zetten. Het lampje blijft dan branden. Als hij warm is, sluit ik de schijf aan, en dan werkt hij wel. Ik ga de adapter wel vervangen door een universele adapter zodra ik er achter ben hoe ik de plug van de oude adapter op de universele moet overzetten.
  Overigens goed om te weten dat er een gewone schijf in zit. Dat opent ook de mogenlijkheid om een hdd usb dock te gebruiken.

 18. Wat ben ik blij dit te lezen zeg!! Heb precies het zelfde, alleen heb ik de 500 gig. Maar ben nu zo blij al dat waarschijnlijk m’n gegevens niet verloren zijn!! Ik zat hem al de hele avond te knijpen!! Dank je wel voor de informatie!

 19. @Edward: Of gewoon een externe behuizing kopen. Ik moet wel zeggen dat hij stukken sneller is nu hij niet meer via USB is aangesloten. Ik heb aan de achterkant van mijn pc nog een extra SATA aansluiting, als ze externe SATA schijven nu eens goedkoper gingen maken, dan heb ik straks een externe schijf die net zo snel is als een interne
  @Patrick: Ja dat is schrikken hè? Ik was ook enige tijd in shock toen ik dacht alles kwijt te zijn. Nou gelukkig dat mijn logje je een beetje heeft kunnen geruststellen. 😉

 20. Tjonge, het lijkt wel een hausse, want ook mijn WD500GB heeft het vandaag begeven. Ik heb nog wel garantie (totaal 3 jaar), wellicht hebben ze nog een adapter liggen bij de zaak waar ik deze heb gekocht.

 21. @Duib: Alweer een slachtoffer, dat gaat hard. Tja ze gaan echt niet veel langer mee dan een half jaar geloof ik. Een half jaar geleden werden deze schijven veel verkocht, bij diverse zaken waren ze toen in de aanbieding, zo rond de 60 euro voor een 400 GB en 70 of 80 euro voor een 500 GB. En nu beginnen de adapters het massaal te begeven.
  Die van mij heeft de beruchte 5 pins aansluiting (PS/2), het typenummer van de adapter is AD6008. Op de website van WD kun je hier kijken of jouw type adapter nog leverbaar is. Die van mij staat onderaan in een PDF file bij de niet meer leverbare modellen, vandaar dat ik toen mijn externe schijf maar open ben gaan schroeven.
  De klantenservice van WD zou wel erg vriendelijk en behulpzaam zijn, ik heb gelezen dat ze je gratis een nieuwe adapter sturen als je belt. Maar dan moet hij nog wel leverbaar zijn natuurlijk. Dit is het nummer van de klantenservice: 00800- 27549338 zie ook deze pagina van WD.

 22. Marika, bedankt voor je reactie (ps Duib = Dion, haha, te snel getyped).
  Zojuist de klantenservice gebeld, werd gelijk geholpen. Enige controlevraag was of de voeding inderdaad kapot was. Ja dus. Gelijk werden mijn gegevens genoteerd, binnen twee weken zou ik een nieuwe voeding thuisbezorgd krijgen! Ondanks de brakke voeding een prima afterservice!

 23. @Dion: Kijk dat is toch wel netjes van WD. Wat voor een voeding/adapter had jij? Ook zo’n 5 pins PS/2 (zie foto in mijn logje) of gewoon een normale aansluiting?
  Helaas heb ik niet alleen info gevonden over problemen met de voeding maar ook over het oververhit raken van de schijf zelf, zodat deze het ook binnen het jaar begeeft en dan ben je wel echt alles kwijt. Daarom voor mij voorlopig geen externe schijf van WD meer.

 24. Ik baal als een stekker ik heb de externe schijf opgemaakt daarna m’n computer, heb ik een hele ander aansluiting zitten voor harde schijven. Ben echt een leek in dat soort dingen. Nu kan ik nog niets. Heb toch maar even WD een mailtje gestuurd om te vragen of ze een adaptor op kunnen sturen.

 25. @Patrick: Is het een SATA schijf zoals die van mij? En je hebt dus geen SATA op je moederbord? Dat kan bij oudere pc’s die hebben alleen IDE/PATA aansluitingen, zo’n hele brede aansluiting. Zie ook het verschil op deze foto’s, dit is een IDE kabel en dit een SATA kabel.
  In dat geval kun je altijd nog een losse externe behuizing kopen voor harde schijven, voor SATA zoals bijvoorbeeld deze. Als je de schijf daarin zet, kun je hem weer gewoon via USB aansluiten.
  Mocht je nog een nieuwe adapter kunnen krijgen via WD, dan is het wel belangrijk dat je hem weer heel netjes in elkaar zet, incl het plakkende metaalfolie over de kant van de schijf met de printplaat (tenminste dit zat er bij mij overheen), dit is voor de warmteafvoer van de schijf, zonder die folie heb je kans dat hij oververhit raakt. Hopelijk heb je dit nog niet weggegooid. Bij een nieuwe externe behuizing heb je dit niet nodig, die zijn als het goed is zo gemaakt dat ze al voldoende koelen.
  Veel succes!

 26. Ik kwam net ook nog deze converter tegen, waarmee je van een IDE aansluiting op het moederbord een SATA aansluiting kunt maken.

  Je hebt dan ook nog deze converter nodig om de voedingskabel geschikt te maken voor SATA.

  En natuurlijk heb je dan ook nog zo’n rood SATA kabeltje nodig om de harde schijf aan te sluiten op de IDE converter.

  Deze kabels/converters kun je o.a. bij deze webshop krijgen.

 27. Dank je wel voor je uitleg. Ik ben vandaag maar naar een computerzaak gegaan om te kijken of ze het daar ook verkochten. En heb de hardeschijf aangesloten en alles stond er gelukkig nog op!! Ben weer helemaal blij.
  Nogmaals bedankt voor de nuttige informatie!

 28. @Marika | dinsdag 7 april 2009 om 15:48
  De voeding is afgelopen 15 april bezorgd. Toch netjes, in een week tijd! Ik heb de 5 pins PS/2 voeding ontvangen, volgens de site niet meer leverbaar, maar dus wel gratis via de helpdesk. Prima service!

 29. Ook ik heb deze WD 500 GB. Heb em nu een jaar. Voor de 3e keer is de adapter stuk. Eerst had mijn dealer nog een adapter de 2e
  die stuk ging is van WD klantenservice. Nu doet deze het weer effe wat hier al gezegd werd om de 6 a 7 maanden is het de adapter die het begeeft. Nu heb ik wel gratis een nieuwe gekregen, maar ik ben er niet gerust op dat de data er veilig op staat. Hen ook regelmatig errors op de WD 500 en soms zijn bestanden niet toeganelijk of hele partities
  niet of corrupt. WD USA raadt me nu aan de WD 500 op te sturen. Ik weet waar het probleem zit en ik ga nu een andere pc kopen
  met Samsung 2x 1 TB disken. Hoop dat die beter zijn ik wil alleen nog interne harddisks, want ik vertrouw extern gewoon niet. Altijd wat mee. Dus moet alle data omzetten op de Samsungs. Die externe WD 500
  doet nu weer maar hoe lang? Belachelijk dat extern zoveel problemen geeft endat WD geen
  adequate oplossing heeft gevonden. Ze zeiden nu dat deze adapter ietsje beter is ,maar hij ziet er hetzelfde uit met 5 pins adapter. sttat allen 6-20-08 op gemaakt in China. De WD intern zetten durf ik niet en ik weet ook niet of het helpt.
  Heeft iemand anders ook last van data verlies en partities die niet toegankelijk
  zijn op WD 500? De adapter is bagger , alle andere intene WD harddisks heb ik nooit problems mee gehad. Heeft het volgens iemand zin de WD 500 op te sturen? Volgens
  wat ik gehoord heb, krijg je een refurbishede WD 500 terug, maar is die beter dan? Wie er tips heeft hoor ik het graag. In de nieuwe Pc passen maar 2 harddisks, midi toren. Met een aangepaste
  Corsair 400 watt voeding van 47 euro zouden er 3 schijven op kunnen. Ik dacht dat er standaard tegenwoordig zo 4x harddisks in kunnen? Ligt dat an de kast?
  Marieke je bent handiger dan ik 🙂
  Graag reacties.

 30. qua model adapter nr heb ik ipv de gevreesde 6008 serie een DA30C01 model is verder hetzelfde, is er iets aan verbeterd?

 31. @Patrick: Ik ben blij dat het allemaal goed is gekomen.
  @Dion: Dat is zeker netjes van WD! Nu kun je er toch weer 5 of 6 maanden tegen.
  @Henk: Kijk daar was ik al bang voor dat ook een nieuwe adapter het iedere keer weer begeeft, daarom ben ik niet meer verder gaan zoeken naar een vervangende adapter maar heb ik hem intern ingebouwd. Werkt prima trouwens, foutloos en snel.
  Dat je foutmeldingen krijgt of bestanden niet toegankelijk zijn, kan misschien wel komen doordat de schijf nu meerdere keren is uitgevallen, stel dat hij net iets aan het wegschrijven was ofzo. Wat ik me ook afvraag is of je hem na aankoop hebt omgezet naar NTFS indeling? De fabrieksinstelling is meestal FAT32, dus als je niks veranderd hebt na aankoop is het waarschijnlijk nog steeds een FAT32 schijf. Op zich niet zo’n probleem behalve dat hij niet overweg kan met bestanden groter dan 4 GB, ik las ergens dat hij in de praktijk al problemen heeft met bestanden van 2 GB. Dat kan natuurlijk ook het probleem veroorzaken van bestanden die niet meer benaderbaar zijn. Kan vooral lastig zijn als je met grote bestanden werkt zoals camcorder filmpjes e.d. Voor NTFS heb je wel minimaal Win XP nodig of nieuwer.
  De schijf zou ik niet opsturen, ik zou veel te bang zijn dat ze hem leeg terugsturen.
  Je kunt hem ook openschroeven en hem in een nieuwe externe behuizing zetten, die hebben misschien een betere voeding. Zelf heb ik met de externe (nu interne) WD schijf geen problemen met niet toegankelijke bestanden e.d., ik heb geen meerdere partities op die schijf dus daar kan ik weinig over zeggen, maar dat zou gewoon moeten kunnen zonder problemen. Misschien is er dan toch ergens iets beschadigd, heb je al schijfcontrole geprobeerd en gedefragmenteerd? Of je hebt een NTFS partitie en je werkt met een oude Windows versie die geen NTFS indeling kan lezen?
  Als je het echt niet vertrouwd dan kun je beter de bestanden z.s.m. overzetten op een andere schijf zodra je een nieuwe pc hebt.
  Wat betreft je vraag over hoeveel interne schijven je aan kunt sluiten… ik neem aan dat het om SATA schijven gaat aangezien het een nieuwe pc is. Tja dat ligt niet alleen aan de voeding. Je hebt genoeg voedingskabels nodig van de voeding maar zelfs als je er niet genoeg hebt dan kun je d.m.v. een splitter meer schijven van stroom voorzien en er zijn verloop kabeltjes om van een gewone voedingskabel een Sata te maken. Een 400 Watt voeding zou toch wel 3 of 4 harde schijven moeten kunnen trekken. Dus de voeding is niet echt het probleem. Je moet ook nog genoeg aansluitingen hebben op het moederbord en genoeg ruimte in de systeemkast om ze te kunnen plaatsen. Kijk dus goed naar wat voor moederbord je erin laat zetten en hoeveel plaats je hebt in de systeemkast! Ik ga altijd liever voor een wat grotere kast, kun je er makkelijker bij als er iets uit of in moet, meer mogelijkheden tot uitbreiden en het geheel is beter te koelen, ook niet onbelangrijk als je veel harde schijven wilt, die moeten goed gekoeld worden.
  Wat betreft het adapternummer, geen idee, ik had alleen die ene gevreesde die inmiddels niet meer gemaakt wordt.

 32. Hoi Marika,
  Staat op NFTS alle 4 partities.ook bij NFTS
  heb ik met name met grote bestanden video etc de problemen. Gelden deze problemen ook voor NFTS, partitie niet toegankelijk etc?
  ik heb een volledig systeem besteld Zie
  hieronder: toch moet er een 400 watt voeding in anders werd het systeem te traag
  en kon niet goed 3x harde schijven trekken,
  volgens leverancier. Dus dat doe ik dan maar. Heb nu 2tb besteld. 1x extra Samsung
  1 TB. Overweeg om een 3e Samsung 1 TB te nemen kost nu 73 euro. Dan heb ik de WD digital 500 alleen nodig om bestanden over te zetten op mijn nieuwe pc. Daar is die dan handig voor met name nu deze nog doet.
  Nieuwe adapter is nieuw model maar ik weet niet of ie veilig is, of na een half jaar weer adapter problemen geeft. Misschien kan ik WD 500 beter op Markplaats zetten want ik heb er geen vertrouwen in. Ook twijfel ik
  gewoon aan USB verbinding op deze PC. Heb al eerder WD 500 GB Elements gehad en geretouneerd naar de leverancier, gaf geen probleem retouneren. Ook een Aldi 500 GB externe HD, maar die werd loei heet en gaf de meeste fouten direct na installatie al, dus meteen terug gebracht. Daarna dus weer die WD 500 GB gekocht. Mijn moederbord is ooit vervangen maar niet precies hetzelfde model. Olidata pc.
  Wat ook raar is dat ik niet met Windows XP op alle schijven kan zoeken,naar een bepaald bestand omdat die loopt dan vast, misschien iets te doen met te veel harddisks of data? Dus ik gebruik nu Locate
  een zoekbestanden programmaatje dat prima werkt zonder Windows dacht ik. Mijn huidige PC is 1 GB DDR 2.80 Ghz. Intel video 128 mb
  Geforce. Vooral met DVD of avi bestanden en torrents is data vaak corrupt daarna. Volgens mij kan de pc het niet aan of zo.
  Ik heb nu Unlocker een programmatje dat bestanden verwijderd als ik er niet meer in kan en verwijderd van HD. Schijfcontrole hebben ze in de winkel gedaan, had ik trouwens ook zelf kunnen doen, ik dacht dat ze de WD500 echt gingen testen, meten en zo. gewoon controleren hebben ze gedaan op fouten en vond geen fouten of errors , terwijl hele mappen op partities niet toegangelijk waren. In de winkel wist men het ook niet. Ik heb zelf nu Partition Table Doctor op de pC zitten en mate als de bootsector vast zit helpt dit nog wel. Met de interne harddisks heb ik nog nooit problemen gehad zolang ik desktops gebruik.
  Dus daar ben ik zeer tevreden over. Die WD 500 heb ik gekocht omdat mijn oude pc vol was met data en ik zelf geen HD kan installeren en er ook maar 2 harddisks in kunnen. Nu laat ik dus een 400 W voeding
  er inzetten in de nieuwe pc want die leverancier zegt anders wordt je pc te langzaam met een mindere voeding. ik weet niet goed waar ik goed aan doe die WD intern laten zetten of gewoon nog een extra TB Samsung intern erbij en afstand nemen van de WD 500? Over een jaar of zo betaal je voor 1 TB waarschijnlijk de helft, zo gaat dat , want mijn WD 500 GB kosste 99 euro een jaar later heb ik 1 TB voor 73 euro. Dus dat gaat heel snel die prijzen. Persoonlijk lijkt me er 1 a 2 TB Samsung intern de beste oplossing want de externe vertrouw ik niet, geen enkel merk. Te traag en fout gevoelig en andere problemen er mee. Extern lijkt leuk als het net zo zou werken als intern,
  maar tot heden is dat utopie volgens mij.
  Dus wwarschijnlijk ga ik de data van de oude PC omzetten met de WD 500 naar intern.
  Dan die WD op Marktplaats of voor nood om bestanden over te zetten. Van WD USA krijg ik ook nog een gratis adapter opgestuurd. Dus gaat deze 3e voeding eraan heb ik er nog 1 voor nood. Maar je wordt er wel heel erg ziek van van dat gedoe, van doet ie et of doet ie et niet. Snap ook niet dat geen enkele harddisk producent er in slaagt een degelijke externe harddisk aan de praat te houden of te leveren die constant werkt. er zijn zovvel klachten over extern dat je ze haast zou aanklagen voor inferieur spul maken. Zijn al die andere merken die extern
  allemaal dezelfde inferrireure kwaliteit?
  Mijn ervaring is begin er niet aan. Maar misschien ben ik een geval apart. Met pc’s weet je nooit waar het precies aan ligt. Al
  heel gauw zegt een leverancier zal wel softwarematig zijn, dan zijn hun van de verantwoording af en kun je het zelf allemaal uitzoeken. Een pc laten testen betaal je zo 75 euro per uur voor, vindt ik dan zonde geld, want meestal kunnen zij het ook niet vinden. Als je zelf niet technisch bent zoals ik en er geen inzicht in hebt, ga je toch op je intuitie werken en het tast je vertrouwen in merk namen vooral aan
  en aan kwaliteit. Dus de veiligste optie lijkt mij voor mij de beste. Als je handig bent kun je dat misschien zelf en spaar je mooi wat geld uit, maar de doorsnee pc gebruiker weet al niet waar ik het nu over heb en kunnen ook niet aangeven waar het probleem zit, en zeggen gewoon “hij doet het niet “. Die hebben geen zin in iets uit
  te proberen en als je geld zat hebt breng je je pc naar je levrancier om te maken en
  die heeft vast wel een nieuwe pc voor je.
  Maar fijn dat ik dit weblog heb voor wat feedback. Jij lijkt me erg handig met veel inzicht in technische dingen. Geweldig zeg.
  Groetjes,
  Henk.
  http://www.digitique.nl/nl/product/categorie/pc-systemen/digitique/18406-digitique-quad-core-q8200-plus-q8200-4gb-ddr2-1000gb-hd-gf-9400gt-1gb-hdmi-vhp-
  De Digitique Quad Core 8200 plus is een pc voor de gebruiker die wat hogere eisen stelt zoals een Intel processor met meerdere kernen.
  De grote harde schijf van maar liefst 1000G zorgt voor voldoende opslagcapaciteit.
  De Geforce 9400GT zorgt dat u ongestoort uw games kunt spelen.
  Inclusief besturingssysteem.
  Processor merk: Intel
  Processor snelheid: 2.4 GHz
  Processor type: Core 2 Quad Q8200
  Werkgeheugen: 4096 MB (2 x 2GB Dual Channel)
  Type geheugen: DDRII 800
  LAN: 10/100/1000 Mbit Realtek® RTL8111B
  Videokaart: GeForce 9400GT Silent 1GB HDMI
  Chipset: Intel® G31 + ICH7 Chipset
  Brander: Super Multi DL DVD brander
  Harde schijf: 1000 GB
  Kaartlezer: Ja
  Geluid: 6-kanaals (5.1) Realtek® ALC662
  Software: Windows Vista Home Premium
  Garantie: 24 maanden carry in
  Drive Bays 3.5″: 2 (Extern)
  Drive Bays 5.25″: 2 (Extern)
  Voorzijde: 2x USB, Audio I/O
  Achterzijde: 4x USB
  PCI 1 x PCIe x16
  1 x PCIe x16, 1 x PCIe x1, 2 x PCI
  Grafische kaart:
  Chipsnelheid: 550mHz
  Geheugensnelheid: 350mHz
  Let op: Op dit systeem is standaard een besturingssysteem geinstalleerd.
  Inclusief draadloos toetsenbord en muis.

 33. @Henk: Een 400 Watt voeding is wel minimaal voor een pc van tegenwoordig, wel raar dat er dus standaard minder dan 400 Watt inzat.
  Over de problemen met die externe schijf, heb je die ooit op een andere pc geprobeerd of hij dan nog steeds dezelfde problemen gaf? Misschien kun je straks wel bij de bestanden op je nieuwe pc, dat zou mooi zijn. De foutmeldingen en problemen dat kan aan zoveel dingen liggen. Misschien is er ooit iets misgegaan met het omzetten naar NTFS of bij het aanmaken van de partities, mocht er nu niks meer lukken dan kun je nog proberen om de hele schijf te formatteren en de schijf niet op te delen in partities, kijken of het dan wel goed gaat.
  Ik heb mijn externe schijf die nu intern is geworden nooit verdeeld in partities. Niet echt nodig als je hem alleen voor dataopslag gebruikt.
  De specs van de nieuwe pc zien er goed uit in ieder geval, aan de chipset zag ik dat er 4x SATA ondersteuning is, dus 3 harde schijven zou moeten kunnen (en 1x DVD brander), tenminste als je het kwijt kunt in de kast. Nu nog hopen dat die grote schijven van 1 TB betrouwbaar zijn op de lange termijn, dat weet je natuurlijk nooit bij dat nieuwe spul.

 34. Eén telefoontje naar WD support 00800-27549338 en er word binnen 2 wkn een nieuwe voeding geleverd GRATIS

 35. @Bert: Dat had ik al vermeld Bert, maar toch bedankt. Blijf je nog wel het probleem houden dat ook een nieuwe het niet lang uithoudt, het schijnt een terugkerend probleem te zijn met die WD adapters. Zie eerste reactie van Henk.

 36. Hoi Marika,
  Inderdaad vreemd dat er geen 400 watt voeding in zat. Kost me 45 euro extra.Verder heb ik er een grotere behuizing voor het systeem besteld,ik geloof 10 euro extra of zo.
  Morgen kan ik em ophalen en ga de data van
  de WD 500 overzetten op die TB Samsungs intern. Hopelijk werkt dat beter. Tot nu toe
  is dit de 5e pc , intern nooit problemen.
  Krijg er officiele Windows bij ook wel fijn,
  geen recovery disk, weet alleen niet Vista of XP. Zal wel Vista zijn want Xp is momenteel duurder dan XP.
  Groetjes,
  Henk.

 37. Marika,
  Exact hetzelfde gebeurde vanavond bij mij. Tijdens het googlen naar een vervangende adapter kwam ik op jouw – zeer herkenbare – artikel terecht. Goed om bevestigd te krijgen wat ik dacht: inbouwen dus !

 38. Geen woorden voor echt geweldig gedaan
  zo is er ook iets met hardeschijven van IDE/ata met zo printplaat als je 2 de uniek de zelfde heb kan je van je nieuwe schijf de plaat los schroeven en bevestigen op de schijf waar je zojuist bij je data wil komen
  OPGELET !! blijft een risico
  Dat was de druppel! ik besloot om de boel open te schroeven. Zo links en rechts had ik al vernomen dat er waarschijnlijk een gewone harde schijf inzat, zodat je van de externe HD een interne kon maken, maar ja zolang dat niet zeker is word ik daar best wel zenuwachtig van

 39. Ik heb ook het zelfde probleem met de adapter gekregen en gaat het ook maar proberen intern te bouwen.
  Ben blij dat ik dit gelezen heb:)

 40. Ben niet ontevreden over de WD500 harddisk, maar zeer wel slecht te spreken over de rommel die ze er bij leveren als adapter, merk AcBel AD6008. Ook mijn adapter was binnen no-time stuk. Goedkoop is duurkoop, want dit heeft WD een erg slechte naam bezorgd.
  Maar! Heb eindelijk een (tot nu toe) goede adapter gevonden om mijn gesneuvelde te vervangen: een DA-30C01, gekocht bij http://www.lcs-automation.nl voor slechts 16,95 (waarvan 7,00 verzendkosten). Volgende dag al in huis. (mocht deze ooit ook stuk gaan ga ik ook knutselen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s