Pekelkreeftjes onder de microscoop

Een tijdje geleden had ik het over de LCD microscoop die ik afgelopen december gekocht heb. Deze werd o.a. geleverd met een kweeksetje om eitjes van pekelkreeftjes/zoutwatergarnalen uit te broeden. De bedoeling daarvan is dat je de ontwikkeling kunt volgen via de microscoop.

De gedroogde eieren zoals die van mijn setje, worden geoogst bij grote zoutmeren in o.a. Amerika. Een pekelkreeft vrouwtje kan levende larfjes baren vanuit een eizakje bij het achterlijf, maar als de leefomstandigheden verslechteren, bijvoorbeeld door een uitdrogend meer, dan legt ze speciale eieren met een harde beschermende schaal, dit worden wintereieren genoemd. Ze blijven tot wel 10 jaar lang goed en zodra de omstandigheden weer gunstig zijn, komen de eitjes alsnog uit. Dat dit diertje al 100 miljoen jaar weet te overleven is dan ook niet zo vreemd.

De wintereieren leg je in een zoutwateroplossing (20-30 gram zeezout per liter bronwater) bij kamertemperatuur of liefst iets warmer, dan komen ze weer tot leven. En dat is toch wel heel bijzonder om te zien.

Het volgende filmpje laat de eerste 5 dagen zien, van ei tot pekelkreeftje. Als ze wat groter worden zal ik een vervolg maken op dit eerste deel.

34 gedachten over “Pekelkreeftjes onder de microscoop

 1. Fantastisch joh en je geeft er zowaar een wetenschappelijke verhandeling bij. Heel knap om het allemaal zo te filmen met die takst er overheen en een passend muziekje. Jij gaat volgens mij een geheel andere toekomst tegemoet dan je oot verwacht zou hebben. Documentaireproducer of zo.

 2. Jeetje apart om te zien hoor… prachtig filmpje heb je er van gemaakt… en inderdaad wat al eerder gezegd werd hierboven… heb je straks geen overschot?..

 3. @Ans: Leuk hè? En dan te bedenken dat je ze met het blote oog vrijwel niet kunt zien als ze uit het ei komen.
  @Monumentje: Ze worden maar hooguit 3 maanden oud, meestal gaan ze eerder hemelen. Ik heb al 3 keer extra eitjes uitgebroed om ze bij te zetten in het aquarium, omdat de populatie snel afnam.
  Het is in het begin nogal experimenteren, de hoeveelheid zout in het water, hoe vaak en hoeveel eten je ze moet geven, teveel en ze gaan dood, te weinig en tja dan ook.
  Ik heb het aquarium bakje nu in de vitrine staan onder het lampje, dat verwarmt het water een beetje, nu doen ze het een stuk beter.
  @Margriet: “Mariek op de Kiek voor al uw documentaires” whahaha, ja hoor. Maar ben blij dat je het leuk vond om te zien. Toch wel veel werk aan gehad.
  @Aline: Zoals ik net schreef in een eerdere reactie worden ze niet zo oud, en mochten er teveel zijn dan zorgt natuurlijke selectie ervoor dat het aantal wordt teruggedrongen.
  Deze pekelkreeftjes worden meestal gekweekt als levend visvoer voor gebruik in zeeaquaria. Dat ze hier kans krijgen om volwassen te worden is dus al vrij uniek.
  In Amerika wordt een speciaal gekweekte variant van het pekelkreeftje als ‘speelgoed’ verkocht. Ze worden Sea Monkeys genoemd. Je kunt ze in een pakket kopen met een klein aquariumbakje, zakjes om het water helder te maken, zakjes met voer, zakjes met eieren etc. Deze kreeftjes zijn een maatje groter dan de gewone en kunnen wat ouder worden.

 4. ik dacht met zoutwatergarnalen dat je een maaltje garnalen bij elkaar zou kweken.. maar deze zijn niet echt te pellen als ze volwassen zijn he? 😀
  mooi filmpje mariek 😉

 5. @PeterS: De larfjes schijnen erg voedzaam te zijn voor jonge visjes. Maar in de echte natuur leven deze pekelkreeftjes in water met een hoog zoutgehalte, zo hoog dat andere vissen zich er niet kunnen handhaven. Ze hebben dan ook weinig natuurlijke vijanden. Dus om nu te zeggen ‘het is de natuur…’.

 6. @Linda: De katten zien nog niet veel want ze zijn nog vrij klein. Maar een bak water is natuurlijk wel erg interessant dus staat de bak veilig in de vitrine.

 7. Wat een knappe documentaire, compleet met tekst.
  De natuur is wonderlijk, dat die eitjes zo lang in leven blijven! Er zijn wel meer voorbeelden van in de natuur.
  Leuk om te zien, helemaal niet griezelig deze keer.
  Ze hadden wel een goede gebruiksaanwijzing hoe je de kreeftjes optimale omstandigheden kunt geven bij mogen leveren.

 8. @Koolmeesje: Er komt nog een deel 2, als ze volgroeid zijn. Ik heb al wat beelden van pekelkreeftjes waar je al kunt zien dat het vrouwtjes zijn. Ze hebben eizakjes en er zaten al een paar eitjes in.
  @Willie: Dat hadden ze inderdaad wel kunnen doen. Er klopte namelijk niet veel van. Het zeezout dat bijgeleverd werd moest je verdelen over 2 bakjes met een halve liter water, dat was nog geen volle theelepel per bakje. Na wat onderzoek op internet blijkt dat de juiste verhouding in de buurt ligt van zo’n 20 tot 30 gram zeezout per liter. Dat is 2 eetlepels per liter! Scheelt niks… Ik heb de larfjes die al uitgekomen waren in het veel te zoete water gelukkig nog kunnen redden.
  De gist die bij de set zat heb ik niet gebruikt, omdat gist niet zo heel lang houdbaar is en ik niet wist hoe lang het al in het flesje zat. Ik heb ze dus nieuwe gist gevoerd. Na 10 dagen ben ik ze micro alg gaan geven, dat is een poeder speciaal voor artemia.
  Je moet wel erg goed zoeken naar wat info over deze beestjes. Op de meeste sites gaat het alleen maar over het kweken van pekelkreeftjes als visvoer tot ze 1 dag of 2 dagen oud zijn. Als je ze langer in leven wilt houden dan een paar dagen, dan wordt het al lastiger om de juiste info te vinden.
  De twee foto’s in het filmpje van volwassen pekelkreeftjes zijn trouwens afkomstig van een website van de Katholieke Universiteit in Leuven. Ik had zelf natuurlijk nog geen foto’s want de oudste kreeftjes zijn pas een week of 3 schat ik, bij 10 a 12 weken zijn ze volgroeid.

 9. Wat heb je dat mooi gedaan Marika! Dat muziekje erbij maakt het helemaal af. 🙂
  Ik vind het zo wonderlijk dat ik aan deze tekst moet denken. 😉
  All things bright and beautiful
  All creatures great and small
  All things wise and wonderful
  The Lord God made them all

 10. Een geweldig mooi en boeiend filmpje heb je gemaakt Marika!
  Ik heb ademloos zitten kijken naar dit natuurwondertje.
  Het ijle muziekje past er goed bij! Petje af ook voor het geduld dat je moet hebben om dit filmisch te volgen.
  Ik begrijp dat er nog een deel 2 komt?

 11. @Liesbet: Dank je wel. Ja je moet er wel geduld voor hebben. Maar zo’n microscoop met LCD scherm is dan toch wel handig, dan kun je vanaf een afstandje al zien of er iets beweegt. Ik heb wel tot 3 keer toe nieuwe eieren uit moeten broeden om deze beelden te verzamelen, die krengen kwamen het liefst ’s nachts uit het ei als ik niet keek grrr.
  Yep er komt nog een deel twee, ik ben al af en toe wat aan het opnemen. Om ze goed te kunnen filmen zuig ik ze op met een plastic pipet en leg ze in een druppel op een objectglaasje onder de microscoop. Het zal wel lastiger worden als ze groter zijn, dan krijg je maar een gedeelte in beeld denk ik, hij vergroot minimaal 40 x dus als zo’n beestje 1 cm groot is… ai… Maar misschien kan ik ook met de camera filmen door het aquarium bakje heen in macro stand.

 12. Wat een ontzettend leuk en mooi gemaakt filmpje, Marika. Wat is eigenlijk het nut van die pekelkreeftjes? Zijn ze er alleen om andere dieren tot voedsel te dienen of doen ze zelf nog iets nuttigs in hun korte bestaan?

 13. @Vedat: Dank je wel.
  Wat betreft je vraag dat is meer een vraag voor een bioloog denk ik. Als voedsel dienen ze eigenlijk niet, omdat ze van nature in water leven waar weinig ander leven mogelijk is. Misschien verbeteren ze de waterkwaliteit omdat ze veel alg eten? Ze zijn in ieder geval erg interessant voor de wetenschap, omdat dit organisme weet te overleven onder extreme omstandigheden. Er worden dan ook heel wat proeven mee gedaan.
  Het zijn heel bijzondere beestjes, de vrouwtjes kunnen zelfs zonder mannetje voor nakomelingen zorgen, dat worden dan allemaal vrouwtjes. Bij een paring met een mannetje zijn ze in staat om de wintereieren te produceren en mannelijke en vrouwelijke larfjes. Als ik het allemaal goed begrepen heb tenminste. Oja en het mannetje heeft maar liefst 2 ‘reproductie organen’, wat daar dan weer het nut van is?? Ja oke 1 snap ik nog maar 2?

 14. Op mijn homepage heb ik een link naar je film (op YouTube) geplaatst. Ik kijk uit naar deel 2 van deze spannende Pekelkreeftjes soup

 15. Ha ha, wat een net woord gebruik je ervoor, reproductie organen.
  Het zijn wel hele bijzondere beestjes, en dat al 100 miljoen jaar.
  Maar wat ik eigenlijk wou zeggen:
  ik begrijp uit je verhaal dat ze zodra ze volgroeid zijn , meteen dood gaan?

 16. @Liesbet: Hé wat leuk dank je.
  @Willie: Ja netjes hè? hahaha, zo noemen ze het op de websites waar ik de info vandaan heb dus houd ik het maar bij dezelfde benaming.
  Ze kunnen wel iets ouder worden dan 3 maanden, het ligt bijvoorbeeld ook aan het zoutgehalte in het water, hoe hoger het zoutgehalte hoe korter ze schijnen te leven. Maar het hoge zoutgehalte heeft wel weer als voordeel dat bacteriën er minder goed gedijen, dus minder kans op ziektes. In ieder geval zullen ze al voor heel wat nakomelingen gezorgd hebben tegen de tijd dat ze volgroeid zijn.
  Tijd is relatief dus die drie maanden zijn voor hen misschien wel net zolang als 80 jaar voor ons.

 17. Maar wat doe je dan met dat kroost. Toch niet opkweken voor de consumptie mag ik hopen? Wel fraai om te zien hoe de natuur zijn loop neemt…

 18. Toch wel mooi om te zien wat er allemaal gebeurt voordat je iets lekkers hebt
  Hmmmmm…. Beetje mayonaise, wat fijngehakte peterselie, toastje…. *slurp*

 19. @Wilma: Ik ook hahaha.
  @Leo: Deze zijn niet geschikt voor consumptie, tenminste niet voor mensen. Ik probeer ze gewoon zolang mogelijk in leven te houden, heb er een heleboel huisdieren bij dus.

 20. Ik heb ook ademloos zitten kijken. Veel interessanter dan de films die we vroeger bij biologie moesten kijken haha. Ik heb heel benieuwd naar deel 2!

 21. Ik had het filmpje al zien staan, maar zag dat-ie 6 min. duurde, dus nu even de tijd genomen om met aandacht te kijken.
  Grappig zoals ze uit het eitje klimmen, op sommige beelden vind ik het net zo’n klein speelgoed paaskuikentje

 22. Hee Marika, ze zijn uitgekomen. Wat een leuk nieuws. Er zullen straks wel meer beelden langs komen drijven.
  En als ze groot zijn, eet je ze dan op? Of nodig je ons uit voor een weblogmeeting met vismaaltijd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s