En toen was er licht…

Ook vandaag was het weer erg donker buiten maar ik zat binnen lekker in helder daglicht, hoe dat kan? Nou… een paar weken terug kreeg ik een daglichtlamp kado, een laat kerstcadeau.

Wij Nederlanders zien meestal veel te weinig daglicht, omdat we minder buiten zijn dan vroeger en veel mensen binnenshuis werken. Met die kwakkelende zomers in Nederland krijgen we ook in de zomer vaak niet voldoende licht.

Mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen last krijgen van een najaarsdip of winterdepressie. Of zijn gewoon de hele winter ziek, zwak en misselijk en vooral erg moe en lusteloos.

Lichttherapie wordt regelmatig voorgeschreven door huisartsen. Sinds enkele jaren zijn er nu ook betaalbare daglichtlampen voor thuis, zoals deze Philips Energylight. Deze lamp gebruikt het volledig daglichtspectrum maar zonder de schadelijke UV straling. De lichtintensiteit kun je aanpassen d.m.v. een dimmer.

Nu heb ik eigenlijk geen last van depressies maar ik weet wel dat ik in de zomer meer energie heb dan in de winter. In het najaar/winter ben ik vaak erg moe wat ook wel bij fibromyalgie hoort maar in de zomer heb ik dat toch een stuk minder.

Dus iedere dag ging ik braaf bij de lamp zitten, 60 minuten op 40 cm afstand is genoeg per dag. Je kunt ook kiezen voor 30 minuten per dag op 20 cm afstand maar dat is wel erg dichtbij. Op 40 of 60 cm afstand kan ik tegelijk computeren of een boek lezen. Het is net of ik er een extra raam heb bijgekregen.

Terwijl ik me na een dag of 5 begon af te vragen of de lamp wel enig effect had op mij, merkte ik dat ik steeds minder tijd overhield om voor de lamp te gaan zitten omdat ik constant bezig was. Het deed dus wel degelijk iets want ik had meer energie! Het ging zo geleidelijk dat ik het niet eens doorhad, maar in de tussentijd had ik al een hele hoop werk verzet waar ik al lange tijd tegenaan zat te hikken.

Het helpt natuurlijk niet tegen de pijn maar het helpt wel voor een groot deel tegen de vermoeidheid, dat alleen al is voor mij een hele sprong voorwaarts. Ik heb ook weer overal zin in, echt een beetje het voorjaar of de zomer in het hoofd gevoel.

Een bijkomend voordeel van deze lamp is dat hij ook perfect werkt als fotolamp. Ik kan nu gewoon binnen fotograferen zonder flits en zonder statief.
Hieronder een paar voorbeeld foto’s van mijn fantasiefiguren bijgelicht met de EnergyLight. Hij is echt multifunctioneel!

25 gedachten over “En toen was er licht…

 1. Goede reclame voor Philips. Maar wel de enige reclame die te vertrouwen is.
  Misschien ook wel iets om voor Vi te kopen, die zal straks ook wel wat uurtjes zon gaan missen.

 2. Dat is goed nieuws Marika. 🙂 Zou ook wat voor mij zijn, ik kan wel wat extra energie gebruiken. 😉
  Je foto’s zijn inderdaad goed gelukt dankzij deze lamp. Leuk draakje! 🙂

 3. dus je kan hem niet alleen bij computeren en lezen gebruiken maar ook tijden shet fotograveren heeft hij twee functies 😉
  wel een leuk kadootje

 4. Hé, Marika,wat fijn, dat het effect heeft en grappig dat je het niet in de gaten had. Kan ik me wel voorstellen. En dat hij multifunctioneel is, is mooi meegenomen, voor ons ook, zien we weer eens wat van je fantastische kunstwerk, waarbij die eerste foto me weer helemaal in zijn/haar ban heeft. Schitterend. Ga zo ook nog weer eens bij je poppen kijken. Leuk

 5. Wat een leuke fantasie figuren!
  Dat je die lamp ook als fotolamp kunt gebruiken is een vondst. Ik ga er nu over denken om ook zo’n multilamp te kopen!
  Groetjes Liesbet

 6. Die fantasiefiguren zijn prachtig en tja ik probeer nu dagelijks juist naar buiten te gaan.
  Vandaag al ruim 6 km gewandeld over de Mookerheide.

 7. Heb ik toch nooit van gehoord, van zo’n lamp. Maar wist je, dat er ook mensen zijn, die last hebben van een zomerdepressie?

 8. Jammer dat zo’n lamp zo duur is,zou ook wel wat voor mijn oudste zoon zijn.die heeft altijd zo’n last van een winterdip!
  ff over Bleiswijk: nou,deze beurs was leuk hoor! jammer dat dat in Den Bosch niet zo was!
  het is me zelfs opgevallen dat de kaartenstands bijna geen bezoekers hadden!
  Veel poppen en beren.en niet alleen maar van ons forum,hoor,ook barbiepoppen, poppenkleding,poppenhuizen, behoorlijk wat.
  uiteraard was zwanette ook hier. de sfeer was ook heel erg gezellig. alleen was het zaterdagochtend erg koud nog in de hal,maar dat mocht de pret niet drukken.
  er liep genoeg volk,er werd ook veel gevraagd en met echte belangstelling gekeken bij veel stands en onderling was de sfeer heel relaxed. Enkele poppenmaaksters kregen minder belangstelling ,maar dat is misschien ook het risico als je met een hele poppenstraat bij elkaar staat op een wat kleinere hobbybeurs,het wordt misschien te veel van het goede zo vlak achter elkaar.
  Persoonlijk heb ik echter zeker niet te klagen gehad.Vragen voor workshops en cursussen waren er te over,al verkochten we niet veel,veel mensen zijn meerdere keren terug gekomen om nog een keertje te kijken.
  De bezoekers waren ook divers: ouderen,maar ook hele gezinnen (leuk dat enthousiasme van de kinderen!)en ook veel mannen hoor die het aandurfden een kijkje te nemen!
  Alles bij elkaar voor ons dus wel een succes ,wie weet volgend jaar weer!

 9. Marika, wat heerlijk voor je, zo’n lamp. Zo haal je meer uit je dag en kun je weer langer creatief bezig zijn (of lekker lezen….een duivels dilemma). Hartstikke goed, die lamp.
  Ik werd helemaal blij van je logje.

 10. Ik wil die lamp ook! Ik ben in de zomer echt veel vrolijker dan in de winter en ik zit toch vaak achter de computer, kan ik dat ding ook gelijk aan zetten. Als jij er zo’n profijt van hebt dan ik waarschijnlijk ook. Ga er nog over denken maar ik zie het toch wel zitten geloof ik.
  Liefs Lisette

 11. @allemaal: Help jezelf en Philips de winter door.
  @Lisette: Even opletten welke je neemt want er zijn twee verschillende, eentje kun je dimmen en de ander niet, ik zou die met de dimmer nemen (HF3309). Is wel iets duurder maar veel handiger!

 12. @Hilde: Er zat hier laatst een sperwer in de tuin, de vogeltjes zijn daarna een paar dagen heel voorzichtig geweest, dus ook al had ik tijd gehad om te tellen er viel dit weekend niet veel te tellen, inmiddels zijn ze weer terug op volle sterkte.

 13. Wat goed dat die lamp zo’n effect heeft. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Een uitkomst dus voor mensen die last hebben van de seizoenen en zo te lezen met goede bij-effecten.
  Zelf éindelijk begonnen aan m’n weblog…..

 14. dat zou wat voor mij zijn… alleen de prijs :S ach das misschien wat voor een verjaardag.. 😉
  OT..speciaal voor jou heb ik nog wat zuidafrika fotoos op mn log gezet…je zou er eens naar toe moeten gaan..en dan in onze herfst en wintermaanden …dan is het daar lente en zomer .. fantastisch mooi .. 😉

 15. Het zou bij mij ook wel heel handig zijn. Ik heb maar aan één kant van mijn huis ramen, dus ‘achterin’ is het al gauw schemerig.
  Leuk die fantasiefiguren. Heb je die ergens op gebaseerd of ben je gewoon aan de slag gegaan?

 16. @olijf: Die fantasiefiguren zijn alweer meer dan 10 jaar geleden gemaakt. Het draakje is wel met behulp van een boek genaamd De Drakenhoeder gemaakt, maar de trollenbruid heb ik helemaal zelf verzonnen. Er was in die tijd een poppenmaak wedstrijd met als thema “de bruid”. Omdat iedereen natuurlijk weer voor het mooiste bruidje zou gaan, ging ik expres een zo lomp mogelijk maar toch wel lief trollen bruidje maken. Heb erg veel lol gehad met haar boetseren, maar helaas niet gewonnen hahaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s