De voedselbank

Het is de laatste weken erg druk in mijn tuin want de voedselbank lijkt steeds bekender te worden in vogeltjesland. Begon het in november nog erg moeizaam, nu vliegen ze af en aan en hebben ze duidelijk de weg naar het vreetfestijn gevonden.

Het waterornament heb ik nu voor het eerst in de winter aan laten staan want we kregen toch nooit meer een strenge winter toch? Ahum en toen ging het dus vriezen en is er zelfs sinds vandaag een laagje sneeuw bijgekomen.

Maar het gaat nog steeds goed, door de beweging van het water vriest het niet dicht. De vogeltjes zijn blij dat ze er kunnen drinken, zeker nu veel plassen dichtgevroren zijn. Er zijn zelfs waaghalzen die komen badderen bij 1 graad boven nul… brrr.

Ik vind het prachtig en kan goed uren gaan zitten kijken naar de vogeltjes. Tot nu toe zijn het vooral koolmezen, pimpelmeesjes, vinken, mussen, merels, roodborstjes en spreeuwen die mijn tuin bezoeken. In het begin zag ik alleen meesjes maar op het moment hebben de vinken en de mussen terrein gewonnen. Zij komen graag met de hele familie tegelijk de tuin bezetten.

Er komt binnenkort een leuk filmpje van op mijn log maar voor nu heb ik alleen foto’s. Vannacht kan het -16 worden hoorde ik net op tv, arme vogeltjes… morgen maar snel weer de voedselbank aanvullen.

Koolmeesje

Vink (vrouwtje)

Vink (mannetje)

Vink (vrouwtje)

Mussen (3 vrouwtjes en een mannetje)

Mus (vrouwtje)

Vink (vrouwtje)

Mus (late nieuwjaarsduik)

Vink (vrouwtje)

Vink (mannetje)

Vink (vrouwtje)

28 gedachten over “De voedselbank

 1. Ik las vandaag dat je wat kippengaas over het water moet spannen. Je moet namelijk voorkomen dat de vogels gaan baden vanwege bevriezingsgevaar.
  Mooie foto’s trouwens. Mijn vetbollen schijnen niet echt aftrek te vinden, dus blijkbaar hebben de vogels hier niet zo’n honger.

 2. Geweldige foto’s… deze voedselbank lijkt me ook niet overbodig als ik zie hoeveel gasten er gebruik van maken… echt geweldig serie…

 3. @PeterS: Pfff hoe kom ik nu weer aan kippengaas? Lijkt me ook erg lastig bevestigen aan een ronde schaal van twee verdiepingen. Dan kun je ook wel ieder wak in de sloot af gaan dekken.
  Het viel me wel op dat ze alleen badderen als het boven nul is. Meestal zijn vogeltjes heel snel weer droog, ik denk dat ze een vetlaagje hebben dat water afstoot. Het waterornament nu uitzetten heeft ook geen zin omdat de onderste bak niet leeg wil lopen.
  Bij jullie zijn de vogels al uitgestorven denk ik, te weinig groen. Niet elke vogel kan aan een vetbol hangen trouwens, is helemaal zielig ze willen misschien wel maar kunnen niet.
  @Mickey S.: De vetbollen worden ook niet zo veel gebruikt, is ook alleen maar leuk voor meesjes, de andere vogels kunnen er niet bij, het zijn niet allemaal van die acrobaten. Ze komen hier vooral op het strooivoer af waar veel zonnepitten inzitten, pinda’s en brood vinden ze ook erg lekker.
  @Aline: Dank je wel. Ja is echt wel nodig hoor als je ziet hoeveel er op af komen. De meeuwen kwamen ook eens laag overvliegen, daar heb ik wat brood voor op het dak van de schuur gegooid. Was binnen 2 minuten op.

 4. Zeer fraaie foto’s. Ook wij hebben aan de vogels gedacht en diverse vetbollen in de tuin opgehangen. Helaas beschouwen de kauwen onze buurt als hun territorium en moeten wij het doen met een verdwaalde (en dappere) koolmees.

 5. Bedankt voor je reactie. Ik was inderdaad zelf altijd een hondenmens, maar inmiddels denken we aan het kopen van twee katten. Het is maar net waarmee je bent opgevoed en of je open staat voor iets nieuws 😉
  Vetbollen heb ik ook, maar de vogeltjes tonen nog geen interesse…
  Wat maak je prachtige foto’s. Complimenten.
  Groetjes, Esther

 6. Hoi Marika,
  Hier zitten ook veel vogels in de tuin, o.a. een zanglijster. Nog nooit eerder hier gezien. We proberen ze ook op de foto vast te leggen. Lukt niet, ze zijn vliegensvlug!
  Groetjes tD

 7. Wat ziet dat er gezellig uit Marika. Mooie foto’s heb je gemaakt weer.
  Hier hetzelfde, zij het dat hier de vinken ontbreken. En er is één roodborstje dat de onderste lagen van de tuin bezet. Nooit komt ie hoog. Gek beest.
  Goed dat je het zegt: voorraden aanvullen is hier ook wel nodig. Ze vreten zich helemaal scheel hier.

 8. Prachtfoto’s Marika! Ik heb o.m. een paar extreem grote vetbollen bij vivara.nl gekocht en die vinden gretig aftrek. Zelfs de grotere volgels zoals merels en spreeuwen gaan gewoon boven op hun maaltijd zitten. Desondanks is de bol zo compact dat hij toch heel lang meegaat!
  Groetjes Liesbet

 9. Bij ons in de tuin is het net een vliegveld. Overal hebben we kleine hokjes en huisjes gemaakt, platforms, eten, water en zo meer. En het is dat ik een boekje uit het archief heb opgedoken om te zien wat er zoal voorbij komt zodat ik ook weet WAT er zoal komt eten hier. Gek genoeg zelden of nooit mussen, maar verder van alles en nog wat. Ik reed vanochtend en vanmiddag door de weilanden van het Groen hart en mijn hart brak bijna van de vele zwanen, ganzen, eenden en andere watervogels die daar zonder hun normale habitat een beetje ‘hangen’ op het bevroren gras of het ijs. Met deze omstandigheden mogen die beesten wel wat hulp krijgen denk ik. Elk wak(je) is zwart van de vogels…zielig!

 10. Wat leuk, Marika. Toch is het verstandiger o kippengaas over de waterbak te spannen. Je kunt het gaas gewoon omslaan. Dat blijft heus wel zitten. Kippengaas kun je kopen bij de dierenwinkel en bij de Doe-het-zelver. Al is het net een graad boven nul, als ze gaan vliegen, dan komen ze gelijk weer in koude(re) lucht.

 11. Hier is het ook erg druk met vogeltjes in de voortuin, een paar keer per dag kunnen wij het voedsel aanvullen.
  Handig dat Tootsie zich laat stofzuigen, zo kom je ook van de losse haren af. Als hier de stofzuiger aangaat zie je geen kat meer in de kamer.

 12. @Python: Ojee die heb ik hier nog niet in de tuin gezien, gelukkig maar, zou toch jammer zijn als ze iedereen wegjagen. Onlangs zijn er spreeuwen bijgekomen en die zijn ook vrij agressief naar andere vogels toe. Stelletje ruziezoekers…
  @Esther: Misschien hebben de buren een voedertafel, dat is veel makkelijker dan eten uit een vetbol plukken, zo’n vogel is ook niet gek.
  @tD: Een lijster heb ik hier nog niet gezien, wel een winterkoninkje. Ze zijn inderdaad erg snel om een behoorlijke foto te maken. Ik had mijn camera op een statief voor het raam gezet en dan gewoon een paar uur wachten tot het goede moment.
  @Plato: Roodborstjes schijnen tot de grondvogels te horen die eten dus het liefst van de grond net als merels, maar bij mij durven de merels wel op de voedertafel te komen. Hier zit ook steeds een roodborstje achterin de tuin, komt zelden op de voedertafel want hij eet liever van de grond. Laatst had ik hem dan toch eindelijk op de film!
  Dank je wel voor de muziek.
  @Wilma: Het brood krijg ik bijna niet aangevuld, ik heb nooit zoveel brood over. Laatst zelfs vers brood gegeven bij gebrek aan oud brood.
  @Liesbet: Dat is wel handig zo’n groot formaat, hebben die grotere vogels er tenminste ook wat aan. Ik heb gisteren ook nog gewelde rozijnen in een schaaltje erbij gelegd voor de merels, dat vinden ze ook erg lekker.
  @Leo: Ja echt zielig voor die eenden, zwanen en reigers enzo, ik hoop dat het snel wat minder koud wordt.
  @Remco: Als ik er een had zou ik het misschien nog doen ook. Ik heb zelfs wat knaagdierenvoer gestrooid achterin de tuin, voor zielige muisjes.
  @Vedat: Ik heb het waterornament gisteren afgedekt met een stuk begroeiingsdoek. Dat had ik nog liggen, heb het ooit gebruikt om over het deksel te leggen van het waterreservoir, ter voorkoming van padden in het reservoir. Het is een soort geweven materiaal van polyester, kun je aan de meter kopen.
  De afgelopen twee nachten is het zo koud geweest dat ik iedere ochtend het ijs uit de waterschaal moest hakken, hij mag niet dichtvriezen want dan vriest de schaal kapot. Gelukkig is het nog niet gebeurd dat de bak al helemaal dichtgevroren was.
  @Olijf: Misschien ook buren die de vogels bijvoeren? Ik hoorde vandaag dat bij mijn buren haast geen vogeltjes meer komen omdat ze zich al klem hebben gevreten bij mij.
  @Sjoukje: Bibi gaat zo hoog mogelijk in de krabpaal zitten als ik ga stofzuigen, die vindt het ook niks.

 13. Quote: De vetbollen worden ook niet zo veel gebruikt, is ook alleen maar leuk voor meesjes, de andere vogels kunnen er niet bij, het zijn niet allemaal van die acrobaten.
  Nou, een paar kauwen zijn hier zo bezig geweest dat de vetbol op de grond is gevallen. Dus als vogel moet je óf een acrobaat zijn, óf een vandaal.

 14. Vorige jaren legde ik ook (niet gewelde) rozijnen neer voor de merels en die gingen grif over de toonbank. Dit jaar even vergeten. Zal ze snel nog gaan kopen!
  Groetjes Liesbet

 15. Hoi Marika,
  Wat een geweldige foto’s en verhaal!
  Enne hier in West Friesland heeft het ook gevroren hoor en de spreeuwen namen ook een duik in het water! En het barst van de vinken, mussen en kool- en pimpelmezen en roodborstjes. De roodborst is een grondvogel alhoewel ze hier ook in het voederhuisje komen. Ik voer dan ook op de grond en havermout is erg goed/lekker voor ze. Merels zijn er ook gek op. En voor het eerst hadden we een zwarte mees en een lijster.En dan de vaste klanten, tortelduiven. Die zijn zo tam dat ze niet eens meer wegvliegen als ik kom voeren, maar ik wil ze wild houden, dus jaag ik ze zachtjes weg.
  Het enige enge vond ik dat de lijsters in het begin uit het kleine wak in de vijver begonnen te drinken, ze glibberden alle kanten op dus vandaar de waterbakjes.
  Trouwens, spreeuwen bungelen ook aan een vetbol en een mus ook. Maar wij maken het ze gemakkelijker door een voerhuisje aan een boomtak te hangen. En we voeren op meerdere plaatsen, dus er is altijd wel een vogel te bespeuren.
  Winter is niet mijn seizoen, brr, maar de vogels maken veel goed.
  Els

 16. Misschien een tip, las je vraag over kippengaas.
  Je zou er ook een paar stenen in kunnen leggen vanwege het badderen zodat ze dat niet meer kunnen doen.
  Hier wordt het ook steeds drukker, gezellig!
  Doe je dit weekend ook mee aan de tuinvogeltelling?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s