Spiegelschrift

Als je weer eens een paar dagen uit de running bent vanwege flinke koppijn en je eigenlijk niks kunt doen dan een beetje stoelhangen en bankhangen, kom je soms tot rare ontdekkingen. Zo merkte ik dat ik met mijn linkervinger in de lucht in spiegelschrift kon schrijven. Is misschien wel de normaalste zaak van de wereld maar mij was het nog niet eerder opgevallen.

Ik pakte pen en papier en probeerde met mijn linkerhand eerst op de normale manier van links naar rechts mijn naam te schrijven, nou dat viel niet mee als rechtshandige maar dat wist ik natuurlijk al. Toen probeerde ik (opnieuw met linkerhand) van rechts naar links te schrijven. Wat bibberig maar vrij vloeiend zonder erbij te hoeven nadenken, schreef ik mijn naam in spiegelschrift. Ik probeerde dit ook met mijn rechterhand maar toen lukte het alleen heel moeizaam en alleen bewust nadenkend hoe ik de letters zou moeten schrijven.

Na wat googlen over dit onderwerp blijkt dat linkshandigen als kleuter van nature in spiegelschrift schrijven, totdat ze verplicht worden van links naar rechts te schrijven. Sommigen kunnen echter nu nog steeds wisselen tussen gewoon en spiegelschrift. Merkwaardig toch eigenlijk hè?

Er is wel kans dat een linkshandige die van links naar rechts heeft leren schrijven, het niet meer lukt om in spiegelschrift te schrijven met die hand, maar wat als zij met de rechterhand van rechts naar links proberen te schrijven? Heeft iemand dat al eens geprobeerd?

mijn naam in spiegelschrift

foto gemaakt via een spiegel

23 gedachten over “Spiegelschrift

 1. Bijzonder logje van een bijzonder mensje. Zelfs in spiegelschrift nog helder. Maar ik nu niet meer….het is al laat. Ik kijk een beetje scheel. Volgens mij staat de hele wereld in spiegelschrift nu. Help.

 2. Ik kan heel goed spiegelschrift schrijven. Maar dan met rechts… En ik deed het (in 1975) woord voor woord i.p.v. zin voor zin..

 3. Zou Einstein ook zijn bekende relativiteitstheorie in spiegelschrift hebben geschreven tijdens een periode van hoofdpijn? Straks blijken we die dus ook in de spiegel te moeten houden om hem te kunnen begrijpen. IK vind dat je erg filosofisch bezig bent hoor….

 4. Zeg, niets beters te doen? :)) Ik moet toch eens proberen hoe dat met Noah zit. Die is gedwongen linkshandig vanwege zijn hemiparese. Hmmmm, dat schreeuwt om nader onderzoek. Ben inmiddels in de Wolven van Calla bezig, spannend!

 5. De spijkercode is leuk. Die zou je kunnen uitvinden, Mariekje. Ik schrijf ook makkelijk in spiegelschrift, want zo links als de pest. Oei, ik had hier al gereageerd. Maar ach….
  Mariek, ik heb al heel wat filmpjes gemaakt. Erg leuk. Met jouw hulp hoop ik er echt één film van te maken.
  Gr. Willem

 6. De spijkercode is leuk. Die zou je kunnen uitvinden, Mariekje. Ik schrijf ook makkelijk in spiegelschrift, want zo links als de pest. Oei, ik had hier al gereageerd. Maar ach….
  Mariek, ik heb al heel wat filmpjes gemaakt. Erg leuk. Met jouw hulp hoop ik er echt één film van te maken.
  Gr. Willem

 7. @Plato: Hebben ze op Schier nu ook al internet café’s? Ik ben benieuwd naar de filmpjes, ben zelf de laatste dagen allerlei videobewerkingssoftware aan het uitproberen, weinig tijd om te loggen.

 8. @Knetter: Hoezo? Ik ben ook rechtshandig. Als je als rechtshandige met de linkerhand van rechts naar links probeert te schrijven dan doe je dit automatisch in spiegelschrift.

 9. Ik vind dit toch wel heel apart hoor, nooit geweten. Ik ben rechtshandig maar kan wel met links schrijven al is het moeizaam en een beetje bibberig. Spiegelschrift heb ik nog nooit geprobeert maar ik denk ook niet dat het me zal lukken.

 10. Leuk om te lezen, ik ben tweehandig, en kan met beide handen tegelijkertijd schrijven. Spiegelschrift gaat me met rechts beter af dan met links (lees dan gaat het sneller)
  Maar ik schrijf het liefst met beide handen van links naar rechts hoor

 11. Plato was here!! Moegewandeld en moegefietst strijkt hij hier even tussen de handschriften neer. Benieuwd naar je softwareontwikkelingen.
  Groetjes van mij 🙂

 12. @Plato: Je mist hier nog niks in ieder geval. Die software ontwikkelingen bezorgen me op het moment opnieuw hoofdpijn.
  Heb nu zo’n apparaatje om de videorecorder aan te sluiten op de pc, om oude VHS banden over te zetten op DVD. Ik krijg het alleen niet goed, het beeld ziet er niet uit. Een streepjesbeeld met hier en daar iets herkenbaars, lijkt me niet de bedoeling.
  Zul je zien dat mijn videorecorder met alleen scartaansluitingen hier niet geschikt voor is.
  Net nog een duur kabeltje gekocht van scart naar S-Video, werkt ook niet grrrr.

 13. Marika, ik heb ook zo’n apparaatje. thierry zou me er mee helpen. Maar hij is druk, druk en druk.
  Ik kan beter maar zo’n DVD/Videoding kopen. Maar ja, dat is duur.
  Wat een pech met die kabeltjes. Vervelend. Hopelijk is je hoofdpijn nu weg. Maak je vooral niet druk joh. Zo belangrijk is het allemaal niet.

 14. ik leverde in de eerste klas mijn eerste
  dictee in. de leerkracht was ontstelt.
  zij beschuldigde mij van opruierij.
  mijn ouders moesten op school komen.
  mijn dictee was in spiegelschrift en ik was mij van geen kwaad bewust
  begreep niet waar de commotie vandaan kwam
  ik moest verplicht rechts leren schrijven
  nu kan ik alles links en rechts tot strijken toe carla broos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s