Made in China

Gisteren heb ik de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen gekeken, de opening had ik grotendeels gemist dus deze keer wilde ik het toch wel zien.

Het zag er prachtig uit, wat een show! Erg spectaculair en zo gestructureerd en perfect uitgevoerd, met zo’n overweldigend aantal mensen, dat ik er een raar gevoel bij kreeg. Iets te perfect en synchroon misschien, alsof het geen individuen meer zijn maar een massa. Allen verbonden met één meesterbrein. De gedachte aan een mierenkolonie of een school vissen kwam bij me op. Ik dacht aan onmenselijk lange zware trainingen om dit te leren.

Het viel me op dat we erg mooie en vooral slanke Chinezen te zien kregen, die overigens erg op elkaar leken, opmerkelijk… alsof ze zo uit een fabriek waren gerold (Made in China). Misschien zijn ze in China al veel verder gekomen dan het schaap Dolly, je weet het niet… Waar waren de normale en dus minder ‘mooie’ mensen, mochten die niet meedoen?

Tegen het eind van de show kwamen er een aantal vrijwilligers binnen, elk met een (uiteraard) mooi kindje aan de hand in vrolijke kleertjes. Ieder kind druk zwaaiend met een krampachtig verwrongen smile op het gezichtje, met ogen die niks uitstraalden. Slachtoffers van The Joker, daar leken ze op. Ik kreeg haast medelijden met ze, waar zouden ze mee bedreigd zijn, als ze niet constant uitbundig zouden lachen? Het was zo ‘uitbundig’ dat het pijn moest doen.

Ach nou ja dat gevoel kreeg ik erbij, hopelijk heb ik het mis. Het doet allemaal wat kunstmatig aan, waar is de humor de spontaniteit?

Ja toch… even zag ik iemand het protocol doorbreken. Hij dook uit een perfecte rij, achter de bal aan die Beckham zijn kant op schopte en vergat daarbij alle opgelegde regels. Ik las oprecht plezier in zijn ogen.

Gelukkig toch nog een mens ontdekt in de massa.

12 gedachten over “Made in China

 1. Oh wat verschrikkelijk. Ik heb een stukje gezien en kon ook alleen maar denken. Nog meer tegen elkaar opbieden, nog meer show en perfectie. Terwijl een paar kilometer verder mensen uit hun huis zijn gejaagd en armoe leiden vanwege de spelen.
  China kan die spelen geen bal schelen. Als zij maar op de wereldkaart staan. Maar goed, dat geldt voor veel andere landen ook.
  Goed en waar stuk Marika. Het moet gezegd kunnen worden.

 2. Met 1,3 miljard Chinezen hoef je niet te klonen om er 20.000 te vinden die slank zijn en op elkaar lijken.
  Trouwens, voor de meesten lijken Aziaten toch allemaal op elkaar.

 3. Ik heb alleen de samenvatting op het nieuws gezien waarbij de nederlandse verslaggever ook vertelde dat je de gewone chinezen niet te spreken krijgt. Zogauw je een interview begon kwamen er een aantal “belangrijke” lui die een eind aan het gesprek maakten.
  O ja, wat dacht je van de Borg uit StarTrek? Vele lichamen en één brein.

 4. @Plato: Het hele ‘circus’ heeft jarenlang voor veel werkgelegenheid gezorgd heb ik gelezen, nou ja hebben sommige mensen er in ieder geval wel iets aan gehad.
  @PeterS: Nee dat is waar, 1,3 miljard pfff onvoorstelbaar wat een getallen.
  Die zangeressen op het eind zagen er toch duidelijk heel verschillend uit, dus het kan wel.
  @Truus: Ja de Borg… zoiets had ik nog toe willen voegen, iets buitenaards of een robotleger ofzo.

 5. Ik zat er ook naar te kijken met gemengde gevoelens. En de balvanger was het enige positieve smetje…wat was die blij met zijn bal 😉

 6. Ik heb het gemist, net als de opening. 😦
  Tijdens de opening zat ik in België, voor een weekendje autosport en gisteren zat ik thuis, te kijken naar, jawel, autosport. Alleen was die race van gisteren zó saai dat ik achteraf bezien beter de sluiting had kunne kijken…
  ;o))

 7. @Jolanda: Ja hij kon het niet geloven hè?
  @Mickey S.: Tss doe jij nog wel eens wat anders dan naar autosport kijken? Die sluiting was in elk geval alles behalve saai.

 8. Ach weet je, Aziatische landen blinken juist op dit punt altijd uit. De groep is belangrijker dan het individu. Iets wat wij in ons land niet begrijpen. Maar ook Japan kent dit, Korea, en ga maar door. Af en toe springt er iemand bovenuit. Is beter dan de middelmaat, wordt wellicht getraind of zelfs gedrild. Is dat anders dan bij ons? Alleen wordt hier de middelmaat als uitgangspunt genomen en niet de prestatie van de ‘betere’ man of vrouw. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Geen Confusius maar Calvijn. Allebei met een C, maar heel anders……

 9. Leo, dat is maar ten dele waar denk ik. In China is men ooit zomaar van het Mandarijnendom in het Communisme vervallen. In feite is er geen generatie chinezen geweest die werkelijk vrij was. Bovendien zijn ze altijd arm geweest en werden traditioneel opgevoed.
  In een land als Nederland is het inderdaad populair om te zeggen: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Maar dat doen wij niet. Wij spannen ons op allerlei gebieden in. Alleen is de algemene opinie vaak dat je je daar niet op moet laten voorstaan. Maar dat wordt niet dictatoriaal ondersteund. Het is een volksaard.
  In Nederland hebben we de vrijheidsdrang al honderden jaren in ons vaandel. Dit onderscheidt ons beslist van de Aziatische volken.
  Als ik moet kiezen: geef mij dan 1000 maal liever mijn eigen landje…want ook al is niet alles perfect, vrij zijn we.

 10. Ik zag op de tv dat ze al maanden bezig waren met het oefenen van ‘synchroonjuichen’…
  Een beetje naar gevoel krijg je daar bij….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s