Uit de klei getrokken

Gisterenavond werd er hier aangebeld, stond de buurman aan de deur, of ik interesse had in een zak met wortels, bietjes en uien, vers van het land. Hij had de groenten van een kennis gekregen maar het was veel te veel, dat kon hij nooit allemaal kwijt in zijn koelkast.

Ik dacht aan zanderige groenten met krioelende beestjes. Snel onderdrukte ik deze gedachte en riep enthousiast ‘ja graag!’ Want eten weigeren omdat het teveel werk is om schoon te maken, terwijl er elders mensen de hongerdood sterven, nou ja… dat kan natuurlijk niet. Dankbaar ontving ik de zware zak en sleurde hem naar de schuur, waar hij mocht overnachten, dan konden de grootste griezels er hopelijk uitklimmen voordat ik in die zak ging graaien.

Vanmiddag de inhoud van de zak eens wat beter bekeken, veel wortels zag ik en veel zand en iets paarsigs… dat moeten de bieten zijn dacht ik. En hé uien, die herkende ik direct. Bijna zoals in de supermarkt maar dan met zand.

Nadat ik de groenten had uitgestald op het aanrecht, begon ik mij af te vragen hoe ik dit ooit schoon kreeg. Lang leve de kant-en-klaar zakjes met schone worteltjes uit de supermarkt dacht ik, maar aan die gedachte had ik nu even niks.

Tootsie en Bibi snuiven eens flink de gezonde landbouwlucht op.

Zie ik daar iets bewegen tussen die wortels??

Yep zo zien echte groenten eruit, iets anders dan de klinisch schone variant van de supermarkt.

Ik besloot om met de bietjes te beginnen, ik knipte het groen eraf en borstelde ze een voor een schoon boven de gootsteen maar ik zag nog teveel zand naar mijn zin, dus kregen ze ook nog een douche. Dat moest voor nu maar even genoeg zijn, totdat ik ze echt ga bereiden (die eet ik normaal uit een potje… oh ooh… zoekt kookboek).

De uien heb ik alleen goed schoongeborsteld, hier en daar was de buitenschil er een beetje vanaf, daarom heb ik die uien in plasticfolie verpakt.

Nu volgde de grootste kluif, de bos worteltjes. Eerst maar eens het wortelloof eraf geknipt en toen hield ik dit over, ziet er echt smakelijk uit hè? En ja er bewoog het een en ander tussen het zand, maar ik heb mijn ogen op tijd uitgeschakeld.

Onder de lopende kraan, worteltje voor worteltje schoon staan boenen met behulp van een nagelborstel. Ik begon me steeds meer de oerboerin Emma uit "As the World Turns" te voelen, al betwijfel ik of zij een nagelborstel zou gebruiken. Tijdens deze tijdrovende klus werd ik me er weer bewust van, waarom ik ook alweer zakjes gesneden en gewassen verse groenten kocht, de pijn in mijn nek, rug en benen werd namelijk haast ondraaglijk maar ik moest door.

Niet alle worteltjes kwamen door de keuring, had ik ze net helemaal schoon, bleken er gaten/scheuren in te zitten of ze waren bedekt met een soort ‘pokken’, wat betekende dat de hele wortel van binnen aangetast was. Op den duur lagen er meer wortels in de vuilnisbak dan op het aanrecht.

Dit bleef er uiteindelijk over van de bos worteltjes, nou ja ruim genoeg voor een aardige maaltijd. Het zag er zelfs al eetbaar uit!

Inmiddels was ik zo moe dat ik vanavond geen worteltjes of bietjes at maar een kant-en-klare zak Hongaarse aardappelschotel van Aviko. Ik kan even geen wortel meer zien maar morgen toch maar proberen er iets eetbaars van te brouwen.

16 gedachten over “Uit de klei getrokken

 1. Bietjes zijn lekker en makkelijk. Je hoeft alleen maar de buitenste ruwe schil met een mesje weg te krabben. Daarna rasp je de biet of je snijdt hem in kleine blokjes. je kunt er ook een gesnipperde ui doorheen doen. Dat is nog lekkerder. En dan de hele boel met een klein laagje water een paar minuten laten koken. Ergens in dit proces is het handig om je rode handen af te spoelen.:-)
  Bietjes zijn heel goed voor de gezonheid.
  Eet ze.

 2. hey hey
  toch wondelijk hoe moeilijk mensen doen, en hoe veel mensen kantenklaar eten.
  bij ons thuis is dat niet het geval. geen pottjes zakjes, nee zelf snijden. en op mijn opleiding al helemaal. 😛
  ach zo moeilijk is het allemaal niet, volg het boekje:D

 3. Het is een hele onderneming geweest om alle groenten schoon en eetbaar te krijgen.Het scheelt in ieder geval in de portemonnee!

 4. Een flinke prestatie hoor.
  En het scheelt inderdaad in de portemonnee, je moet alleen geen uurloon voor jezelf gaan rekenen 🙂

 5. Wha,ha,ha, zo herkenbaar. Geef mij ook maar kant-en-klaar, het zand is nog te doen maar de beestjes…..
  Ik kreeg eens sla bij mensen met een eigen moestuin, kroop er een slakje tussendoor, op mijn bord, jakkes!
  In ieder geval heb je voorlopig verse groenten. 🙂

 6. jaaa heerlijk. de smaak is ook totaal anders dan wat je in de winkel koopt..mijn buurman heeft een vriend met een landje.. en zo af en toe komt er ook het een en ander deze kant op.. sla, tomaten, snijbonen, druiven en van de week andijvie.. met zand ja.. 😀 ik geniet van de smaak en t scheelt in de knip 😉

 7. Lekker verse groenten. Dat is echt een heel verschil dan uit een potje. je hebt in iedergaval een vooraadje vers van het land.
  Eet smakelijk!
  Groetjes Sjoukje

 8. Zo ontzettend veel lekkerder, zo van het land. Het is echt de moeite van het werk waard geweest, Marika. Ik zou de uien niet ingepakt laten zitten, als ik jou was.

 9. Het is dan wel wat werk, maar als je het eet proef je nog een èchte smaak, heel anders dan kant en klaar in de supermarkt Marika! Wat Margriet al zegt, gauw dat plastic van je uien af, als je ze koel en droog bewaart kun je ze zo’n week of 4 goedhouden.
  Leuk hoor, die twee nieuwsgierige katjes, wat heeft ons vrouwtje nóu toch allemaal in huis gehaald?
  Heb je trouwens al een worteltje rauw opgeknabbeld?
  groetjes, Marian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s