Mistmaker

Sinds een week of twee heb ik een mistmaker ‘lamp’ op mijn slaapkamer. Op internet was mijn oog daar al eens op gevallen maar ik had ze nog niet in een winkel hier in de buurt gezien. Tijdens het boodschappen doen liep ik er zomaar tegenaan (nou ja bijna). Ik liep met mijn winkelkar langs een natuurwinkel en daar zag ik hem naast de voordeur staan, ook nog in de aanbieding, ik dacht die is van mij!

Of ik hem zo meenam of dat ze hem weer in de doos moesten verpakken? Het was namelijk de enige mistmaker die ze hadden. Inpakken graag zei ik, het liefst zonder het water. Even zag ik de medewerkers een verontruste blik wisselen, hoe moest hij ook alweer uit elkaar en terug in de doos…

Het was bijzonder grappig om te zien hoe twee a-technische maar bijzonder vriendelijke natuurmensjes dit aanpakten. Met een mes werden de schroefjes van de standaard eruit gepeuterd, ze hadden blijkbaar geen schroevendraaier. Binnen een half uur hadden ze de puzzel toch opgelost en wilde de doos gelukkig weer dicht.

Een ‘mistmaker’ bestaat uit een mini mistmachine die je in (bijvoorbeeld) een schaal plaatst gevuld met water. Het heeft een aantal LED lampjes die om de zoveel tijd van kleur veranderen.

Een mistmachine werkt als volgt, elektrische trillingen worden omgezet in mechanische trillingen, daardoor ontstaat er mist en waterdamp. De trillingen zorgen ook voor negatieve ionen die de lucht helpen verfrissen en de waterdamp zorgt er voor dat er een hogere luchtvochtigheid ontstaat. (bron)

Het zorgt er dus voor dat de lucht wordt gereinigd en de luchtvochtigheid verbeterd. Dat leek mij wel wat voor de slaapkamer, waar vooral in de winter de lucht erg droog is, met als gevolg aanvallen van kriebelhoest. Ik moet zeggen dat het heel rustgevend werkt om naar te kijken, ik zie hem alleen zelden van kleur veranderen want dan ben ik al in slaap gevallen.

Nu nog een schakelklokje eraan hangen zodat hij niet de hele nacht door blijft misten. 😉

Ready for take-off…  3… 2…. 1….

ignition….

Uche uche…

In onderstaand filmpje zie je hem in werking, hij bleef in het begin urenlang blauw van kleur. Wanneer hij van kleur wisselt is geheel willekeurig. Is ook niet te zien tijdens het filmpje want toen was hij in een langdurig blauwe bui.

Op het moment heeft hij de voorkeur voor oranje-rood, zoals de foto’s hierboven.

18 gedachten over “Mistmaker

 1. Wat een mooi gezicht!! Vooral de rode kleur vind ik erg mooi (Hou niet zo van blauw).
  Staat ook mooi op die schaal met die planten eronder.

 2. @Yvette: Dat blauwe heeft iets futuristisch, ik vind dat wel mooi maar het rood past het mooiste bij de slaapkamer.
  De planten die je ziet zijn 2 kunsttakken asparagus, moet ik nog vastzetten om de standaard. Ik had eerst klimop willen gebruiken maar dat zag er zo nep uit, dit is wat duurder maar lijkt veel echter.

 3. een mistmaker in je slaapkamer
  ik hoop dat je straks door die dichte mist nog de weg naar je bed vind zonder botsingen
  wel heel erg leuke effecten met die ledjes

 4. *Off topic*
  Het kan zijn dat ik een logje gemist heb, maar ik zie ineens in je rechter zijbalk dat je nog maar één rat hebt? Is Lost of Found heengegaan…?

 5. @Sjoukje: Tot nu toe heb ik de kleuren, blauw, rood, geel en heel even roze langs zien komen. Rood vind ik tot nu toe het mooiste.
  @Wilma: Op de website http://www.kamerfonteinen.nl staan allerlei varianten, die van mij staat er trouwens ook bij zag ik. (bij arrangementen)
  @Remco: Ik heb een touw gespannen van de gang naar mijn bed toe, zodat ik niet verkeerd kan lopen.

 6. Wat is dat toch een mooi ding, Marika. Daar heb je een goede koop aan gedaaan. En het is inderdaad net een UFO. Ready for take off….hihihihi.
  Groetjes uit Berlijn van Plato & Son.

 7. @Olijf: Zo’n mistmaker kun je o.a. kopen bij http://www.kamerfonteinen.nl en dan bij arrangementen kijken. Dit is een van de goedkopere versies, ik had hem bij die natuurwinkel voor 49,95 gekocht. Hij was iets goedkoper nu omdat er een hele kleine beschadiging aan de rand van de schaal te zien was (was me niet eens opgevallen zo klein).
  Wat betreft (<–hehehe) de ratten, ja eentje heb ik helaas in moeten laten slapen. Zie dit logje Lost min Found.
  @Plato: Jammer dat hij niet rood van kleur was toen jij hier was, is erg mooi in het echt. Ik had er ’s avonds de kaarsen bij aangestoken en dat was ineens zo sfeervol. 🙂

 8. Tja, die dingen zijn wel gaaf. Al snap ik, zelfs na je technische uitleg, nog niets van dit intrigerende verschijnsel. We hebben er ooit een gehad, voor een Harry Potterfeest, maar waar die ooit is gebleven?

 9. @Miriam: Ik snap het ook niet helemaal hoor, maar ach als het maar werkt.
  @J.E. Mulder: Apart hè?
  @Lisette: Ja is weer eens iets anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s