De strijd tegen heermoes

Zoals de titel al doet vermoeden is de strijd tegen het hardnekkige heermoes onkruid nog niet voorbij. In het voorjaar had ik het er ook al over, toen probeerde ik er vroeg bij te zijn en de stengels op tijd af te knippen voordat de zaadjes verspreid werden. Dit zal ongetwijfeld wel iets geholpen hebben maar ja de wortels onder de grond gaan natuurlijk ook gewoon lekker door met groeien, waarna ze overal weer de kop opsteken. Om de zoveel tijd dook ik de tuin in om de heermoes er met de hand uit te trekken.

Een tijdje terug heb ik borderrollen gehaald die ik inmiddels donker gebeitst heb, dat vond ik mooier staan maar wat een rotwerk… Urenlang kroop ik op handen en knieën over de zolder om die 4 rollen van elk 2,5 meter lang te beitsen en daarna moest de achterkant nog en ach de voorkant ook nog maar een tweede keer, want als je dan toch bezig bent… Achteraf gezien had ik misschien toch beter een paar euro meer kunnen uitgeven voor de hardhouten borderrollen.

Ik lag daarna lichamelijk een beetje in de kreukels (gek hè?), waardoor ik de voortuin nog niet kon gaan doen. Het weer sloeg om en het ging regenen en regenen en nóg harder regenen. Kortom mijn plannen voor de voortuin vielen in het water. Maar afgelopen zondag zag het er beter uit, het leek warempel een paar dagen droog te blijven. Het onkruid had door al die regen weer flink z’n best gedaan, dus begon ik zondag maar weer met schoffelen, de dagen erna zou het werk pas echt beginnen.

Op maandag ben ik begonnen met het graven van een ‘geul’ langs het tuinpad, met behulp van een gras kanten steker en een handschepje.


Daarna de borderrollen geplaatst, dit ging redelijk makkelijk alleen een hoekje om is wat lastig. Op sommige stukken heb ik de rollen door moeten knippen om het passend te krijgen.

De andere kant van het pad moest natuurlijk ook, ik had alleen weinig ruimte aan die kant om de grond kwijt te kunnen dus dan maar midden op het pad.

Hier staan de borderrollen erin, de rollen lopen door tot net voor die gieter langs naar rechts, tot aan die bloembakken. Daar zaten een paar vervelende hoekjes. Een hoop gedoe om mooi aan te laten sluiten en je ziet het niet eens met die Hosta ervoor, ach ja…

Nu de borderrollen geplaatst waren kon ik cacaodoppen gaan strooien, ik twijfelde al of ik wel genoeg had en inderdaad ik kwam tekort. Voor de linkerkant had ik al 3 zakken nodig, ik had minstens nog een zak nodig voor de andere kant. Dit zou ik de volgende dag gaan halen bij Intratuin.

Het zag er al heel wat beter uit nu met die doppen.

De heg heb ik ooit zo geplaatst dat hij nog in de breedte kan groeien dus hield ik ietsje afstand van de stoep. Maar het groeit niet zo snel als ik dacht, ik neem aan dat het ooit vanzelf breder wordt dus laat ik het maar zo. Het is alleen niet zo handig om vooraan die cacaodoppen te strooien, dan waait het weg.

Het zo laten zag er ook niet uit en als het niet afgedekt is komt het onkruid daar natuurlijk weer massaal naar boven. Ik zat te denken om het met rood mijnsplit te bedekken, dit is zwaar genoeg om niet weg te waaien en het komt een beetje in de buurt van de kleur van de doppen.

Op dinsdag ging ik met de fietskar richting intratuin voor o.a. 2 zakken cacaodoppen en een zak mijnsplit van 15 kilo. Rond een uur of 2 ’s middags ging ik weer verder met de voortuin. Het stukje heg aan de smalle kant van het pad (op de foto links) heb ik verzet, iets verder van de stoep af. Dit stond namelijk niet gelijk met de rest van de heg en dat zat me al langer dwars. Door die mijnsplit zou dit extra opvallen dus beter maar in één keer goed doen nu het nog kon.

Toen het dan eindelijk goed uitgelijnd stond, kon ik de cacaodoppen aan die kant van de tuin gaan strooien. Daarna voor de heg langs met een schepje wat grond weggehaald, waar ik vervolgens het mijnsplit in kon scheppen. Er ging meer mijnsplit in dan ik had gedacht en ja hoor ik kwam weer tekort. Het liep inmiddels tegen half 6 en ik zwalkte al rond van vermoeidheid. Maar ja woensdag zou het erg slecht weer worden dus toch nog maar een keer naar intratuin, net op tijd voor ze gingen sluiten.

Op de terugweg had ik 30 kilo in mijn kar en was ik even bang dat mijn benen zouden afbreken. Tegen een harde wind in fietsen, heuvelop met zo’n vracht achterin de kar terwijl je al helemaal op bent, nou dat is afzien hoor. Maar ik haalde het en daarna mocht ik die zware zakken naar de voortuin slepen, toen bleek de verpakking open en lekte er bruine modder over de vloer, een 20 cm breed spoor naar de voordeur toe. Mocht ik dat eerst weer schoon gaan maken…pffff.

Ik ben eerst maar gaan eten om op krachten te komen en daarna snel weer verder, het eindresultaat was toch wel erg mooi. De voortuin lijkt nu echt af en ben er stiekem best wel trots op.

Na het strooien moet je met een gieter de doppen flink nat maken, als het opdroogt vormen de cacaodoppen een harde laag, waardoor onkruid er minder makkelijk doorheen kan. Slakken vinden het ook niet zo fijn om overheen te glibberen, tenminste als de doppen hard zijn, als het regent zijn de doppen weer zacht. Tegen slakken werkt het dus alleen als het droog is.

De doppen kunnen gaan schimmelen maar dit is slechts tijdelijk, is niet schadelijk en zal weer verdwijnen. Vorig jaar heb ik de cacaodoppen getest op het smalle deel van de voortuin, daar had ik nu echt minder onkruid, er kwam nog wel wat heermoes doorheen maar dit was nu veel makkelijker eruit te trekken.

Ik ben benieuwd of deze aanpak succesvol zal zijn, ooit moet ik toch kunnen winnen van die krengen?

Dit hoort natuulijk ook nog bij de voortuin, die hangen lekker hoog dus heermoes-vrij.

Op woensdag stonden er ook nog wat klussen op het programma en moest ik met twee katten en een rat in de doggyride naar de dierenarts, dus uitrusten zat er niet in. De rest van de week was ik helemaal door mijn energie heen, zelfs geen puf om weblogs te lezen. Maar ik ga het nu snel weer inhalen!

20 gedachten over “De strijd tegen heermoes

 1. Jeetje, je bent wel weer lekker bezig geweest. Ik vind het er met die cacaodoppen ook nog leuk uitzien dus het mes snijdt aan meerdere kanten. Alleen jammer dat ze bij regen zacht worden aangezien slakken juist DAN gedijen…

 2. wow zeg wat een werk heb je daaraan gehad, maar het eindresultaat mag er wezen. enne de strijd tegen t onkruid win je niet je vertracht het hooguit is mijn ervaring. geniet lekker van je tuintje

 3. @Mickey S. Het aantal slakken lijkt in de achtertuin wel verminderd sinds ik daar cacaodoppen gebruik. In de voortuin heb ik sowieso niet zoveel last van slakken. Ik hoop dat de katten nu uit de voortuin wegblijven. Als de doppen nat zijn voelt het vies aan de pootjes en als ze droog zijn kunnen ze niet echt graven omdat het een korst vormt. In de achtertuin heb ik geen kattendrol meer gezien. Maar ja nu liggen er regelmatig muizen- en vogellijkjes in het gras, ook fijn….
  @Remco: Met vertragen ben ik al blij, dan is het bij te houden door het af en toe weg te plukken. Dit spul is niet vergelijkbaar met ander onkruid, nog nooit iets gezien dat zo snel groeit en woekert.

 4. Nou ja, het belangrijkste is dat het helpt. Je moet er wel wat voor over hebben en ik weet dat dat voor jou niet meevalt.
  Sterkte meis ;o))

 5. Ziet er fraai uit, maar als ik lees wat je er allemaal voor hebt moeten doen, vraag ik me af of je niet beter een laagje zoab had kunnen laten storten 🙂

 6. Poeh hee, alleen na ’t lezen van je log ben ik al bekaf … maar wat ziet het er schitterend uit, mooi strak! Je mag trots zijn op al je inspanningen en het eindresultaat. Nu maar hopen dat het onkruid wat meer respect toont voor je creatie!

 7. Zo! Goedemorgen…. Jij bent wel een bikkel zeg! Ik doe het je niet na! Maar mooi resultaat zeg! Vooral de kleuren vind ik heel mooi en “classy”. Mijn complimenten!

 8. Ik barst uit elkaar van bewondering voor al die acties van jou. Het is bijna een handleiding onkruidbestrijding geworden. Ik heb het ademloos gelezen want ik heb dan wel geen last van heermoes maar wel van zevenblad, guldenroed, brandnetel en nog een paar dingen die bij de buren hier en daar een halve meter hoog staan, zodat het ook vanzelf deze kant op groeit. Wieden, regen, wieden, regen…het is me wat.
  Maar je tuin ziet er prima uit. Dat moet gezegd. Je hebt eer van je werk. En de complimenten van alle webloggers 🙂

 9. wat een werk ,maar het is het wel waar geweest hoor!Ik vind het hardstikke leuk geworden!
  Ik dacht even of ik ook van die doppen zal gaan halen voor mijn tuin,maar dat weet ik nog niet hoor…ik heb nl 10 meter voortuin,hoeveel zakken zullen dat dan wel niet zijn? (en hoe leeg mijn portomonnee ook!)maar het is zeker handig om het achter eens in de tuin tussen de tegels te strooien. Ik heb nl nogal wat ruimte ertussen moeten laten,vanwege verschillende steensoorten,en omdat een deel schuin ligt,en nu groeit hier dus ook allemaal heermoes tussen.
  Hoe lang gaan die doppen mee? moet je er elk jaar wat bijgooien?
  Je hebt ook een mooie oplossing als afscheiding met de buren trouwens; die stenen bakken waar je planten in kan doen.Ik heb mijn heg namelijk weggehaald (10 meter heg met de handzaag..en dan al die stronken er nog uit),en nu moet er dus een nieuwe afscheiding in.Ik kan ook een halve schutting doen en dan verder een hekje,maar die bakken lijken me ook wel wat.
  (is dat een beetje stormzeker?)

 10. @Marijke: Daar zou ik deze doppen niet gaan strooien, wordt nogal prijzig. De cacaodoppen worden verkocht per 70 liter zak en kosten 10 euro per stuk. Is echt meer voor een border die al aardig vol staat met planten, dan heb je niet zo heel veel nodig. De doppen zullen uiteindelijk vergaan dus je moet ieder jaar doppen bijstrooien. Misschien kun je dan beter boomschors gebruiken, dat gaat langer mee. Ik weet niet of die zakken goedkoper zijn.
  Kun je tussen die stenen niet beter grind of split gooien? Of grove betonmortel met nog wat extra kiezelstenen erdoor, dan komt er zeker geen onkruid meer doorheen.
  Die bakken aan de linkerkant (vanaf de straat gezien) zijn van mij, aan de rechterkant van de buren. Zij waren daarmee begonnen, ik vond het wel mooi om dit ook bij mij aan de andere kant te doen. Zo’n bak heet ‘hangflor’ en is van beton, dat waait dus echt niet weg. Paar maanden geleden nog door mijn rug gegaan toen ik er eentje wilde verzetten, kreeg hem bijna niet van de grond. Nou ja er zat ook nog grond in vandaar, normaal zijn ze wel te tillen, maar beton blijft zwaar spul.
  Ze kosten iets van 4 of 5 euro per stuk, afhankelijk van de kleur en model, dit zijn ovale bakken.
  Ik heb er even wat foto’s bijgezocht van de bakken eerder dit jaar en augustus vorig jaar.


 11. je tuin ziet er schittererend uit Marieka! Je hebt er wel een hoop werk aangehad, maar het resultaat is er wel naar. Je hebt echt eer van je werk en hopelijk laat dat heermoes zich niet meer zien.
  Groetjes Sjoukje

 12. Jeetje wat een werk…! Maar het moet wel een heel goed gevoel geven om nu je tuinpad op te lopen als je thuis komt.
  Ik vind het echt knap hoe je alles zo goed bijhoudt.

 13. bloed zweet en veel doppen… maar dan heb je ook wel wat marieke. complimenten. ziet er fantastisch uit.. ennehh boomschors hoe mooi ook.. moet je ook elk jaar bijstrooien.. bovendien ..ook al leg je er worteldoek onder onkruid heeft nog wel de neiging om in/tussen de boomschors zelf te gaan groeien. dit jaar waren we vergeten om cacaodoppen bij te strooien. en dat hebben de bloem bakken in de voortuin geweten.. mn hosta is bijna helemaal opgegeten.. volgend jaar maar weer strooien want t helpt wel .. 😉

 14. hmmm vreemd..ik zocht op google naar de term ‘beton’ en ik klik opeens op deze inspirerende weblog over tuinieren.zeer inspirerend,prachtig eindresultaat. ben er best wel jaloers op dat jij zo creatief bent.

 15. @Fiana: Dank je wel. 🙂 Wel raar dat je via het zoekwoord ‘beton’ op mijn weblog uitkomt. Ik heb 2 keer dat woord gebruikt in de reacties zie ik, zou daardoor kunnen komen. Google verzamelt ook alles hè? hahaha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s