Lost min Found

Helaas ging het de laatste tijd niet goed met Found (het lichtgrijze ratje), waardoor ik hem afgelopen maandag in moest laten slapen.

Hij werd aan één oog blind, dit oog kon hij niet meer sluiten en moest ik drie keer per dag zalven. Zijn kaak ging steeds schever staan waardoor de tanden niet goed afsleten, om de twee weken ging ik naar de dierenarts om ze bij te laten knippen.

in maart leek er nog niks aan de hand

Ik had een maand geleden al het vermoeden dat hij een tumor in zijn kop had, eigenlijk had ik hem toen al in willen laten slapen maar de dierenarts vond hem nog te goed. Hij dacht dat het misschien wel meeviel. Maar nu blijkt dat het wel degelijk een tumor was.

Afgelopen weekend ging hij snel achteruit, hij kon niet meer zelfstandig eten, ik heb hem Gourmet Gold mousse gevoerd via een spuitje, en geraspte kaas wist hij nog zelf naar binnen te proppen. Deze maandag gelijk een afspraak bij de dierenarts gemaakt om hem in te laten slapen want ik kon het niet meer aanzien.

afgelopen zondag

Helaas kon ik ’s middags ook met "Lost" het broertje van Found naar de dierenarts. De antibiotica die hij afgelopen maart kreeg, leek in eerste instantie te helpen maar kort na de kuur begon het gesnotter weer opnieuw. Ik was de laatste dagen zo druk in de weer geweest met Found, dat ik niet direct door had dat Lost erger was gaan snotteren. Ineens zag ik dat hij zwaar ademde en niet wilde eten.

Hij blijkt vocht achter de longen te hebben en waarschijnlijk een longontsteking. De dierenarts schreef weer een antibioticakuur voor, alleen nu wel een andere dan de vorige keer. Ik ben ook nog even naar de apotheek gegaan voor Nutridrink, normaal gesproken bedoelt voor mensen om aan te komen maar ik las op internet dat je het ook aan ratten kunt geven.

Ik probeer hem nu een paar keer per dag wat van dat spul te laten drinken, d.m.v. een spuitje in zijn bek. Het is een heel gedoe want hij vindt het maar niks, de antibiotica wil hij ook niet dus dat moet ook onder dwang. Ik meng de antibiotica nu maar met de nutridrink, dan hoef ik hem niet nog vaker te pesten.

De kans dat hij het niet haalt is vrij groot. Hij is bijna 2 jaar oud, wat redelijk bejaard is voor een rat, ik weet niet of hij zo’n longontsteking nog kan overwinnen. Toch lijkt hij vandaag iets beter dan gisteren, er zit meer leven in en hij ademt iets minder moeizaam….dus wie weet?

Vandaag kwam er een sterkte kaartje binnen van de dierenarts vanwege het andere ratje, toch wel heel attent.

21 gedachten over “Lost min Found

 1. Tjonge Marika, wat triestig allemaal. Ik wens je sterkte met het verlies van Found en met de longontsteking van Lost.
  Ik vind het zeker attent dat je een sterkte kaartje van je dierenarts kreeg.

 2. @Esther: Dank je wel.
  @J.E. Mulder: Ja zo gaat dat vaak met ratten, ik heb het natuurlijk wel vaker meegemaakt, maar leuk is het niet.
  @Truus: Alleen wel raar dat ik een paar jaar geleden toen ik mijn hond moest laten inslapen geen kaartje heb gehad. Ik zit bij een dierenkliniek met meerdere dierenartsen en heb nu een andere dan toen, een nog vrij jonge dierenarts, eentje die nog echt begaan is met de dieren en de baasjes.

 3. Hopelijk haalt Lost het en hoef je niet een tweede kaartje van de dierenarts (heel attent trouwens) te ontvangen. Het zou recht doen aan jouw zorgzaamheid voor je dieren.
  Sterkte Marika…ontroerend om te lezen hoe jij met je beestjes om gaat.

 4. @Plato: Hij eet af en toe alweer iets zelf, net een stukje kiwi en een halve druif en een brokje van zijn gewone voer. Dat is wel mooi om te zien dat de inspanningen ook lijken te helpen. Als ze eenmaal stoppen met eten is het moeilijk ze weer aan de gang te krijgen, door te dwangvoederen kun je dat doorbreken.
  Hij blijft wel steeds op de bovenste verdieping van zijn kooi zitten, ik snap niet waarom hij niet naar beneden wil. Zijn waterfles heb ik daarom maar even bovenaan gehangen. Misschien toch wat van slag dat zijn broertje weg is, ze zeggen dat een rat net zo intelligent is als een Duitse herder.

 5. @Lisette: Ik wilde er eigenlijk nooit meer aan beginnen, maar ja deze ratjes werden gedumpt in het winkelcentrum en toen had ik er ineens 2 opvangratjes bij.

 6. Bericht aan de 24 uursafdeling van het R.A.T Crisis-Informatie-Centrum:
  Zuster Marika…de laatste stand van zaken graag. Over.
  Coll. gr.
  prof. dr. Critieck

 7. @Elisa: Ik hoop het ook, het gaat nog de goede kant op.
  @Jolanda: Hij eet nu af en toe van zijn normale voer, is wel een goed teken.
  @MickeyS.: Dank je 😉
  @angel: Hij is in ieder geval al een stuk beter dan afgelopen maandag.

 8. @Prof. dr. Critieck: Dank u voor uw interesse professor. Het gaat naar omstandigheden goed met de patient. De kleine hoeveelheid van 10 cc bactrimel vond ik wat weinig en ben daarom vandaag nog bij de kliniek geweest om een flesje extra te halen. Een antibioticakuur hoort de patient toch zeker 10 dagen lang in te nemen, dat ging niet lukken met de huidige hoeveelheid. Nu moet ik zeggen dat er ook wat verloren is gegaan tijdens de worstelingen met de patient om het medicijn toe te dienen.
  De patient lijkt goed te reageren op de bactrimel. Hij is meer in beweging en eet kleine beetjes op eigen kracht waardoor dwangvoeding niet meer nodig is. De ontlasting die enkele dagen tot mijn verontrusting uitbleef, is ook weer op gang gekomen, uiteraard net toen ik de patient op schoot had. De ontlasting is nog te zacht, maar dat is niet zo vreemd gezien de vloeibare voeding.
  Het toedienen van de antibiotica is nog steeds problematisch, patient wordt steeds sterker waardoor hij zich ook beter kan verzetten. Toedienen met plastic pipet lijkt de beste optie, patient bijt boos in de pipet waardoor de bek opengaat en ik het medicijn naar binnen kan spuiten. De pipet is nu ingekort tot anderhalve cm, de rest heeft de patient eraf gebeten. Ik ga nu dus weer noodgedwongen over op een injectiespuit (zonder naald), want ze hadden geen plastic pipetten bij de kliniek.
  Met vriendelijke groet,
  zuster Marika

 9. jemig zeg wat sneu voor Found
  maar wel leuk te lezen dat Lost er langzaam aan weer bovenop krabbelt. ik hoop dat die nog een tijdje meegaat
  succes en sterkte met t verlies van Found

 10. Hoi Marika,
  Dacht ik ga je weblog even lezen om op de hoogte te blijven van alles, is er meteen slecht nieuws.
  Zo vervelend dat je Found moest laten inslapen en nu is Lost ook nog ziek. Ik hoop echt dat het met jouw goede zorgen het hem beter zal gaan en je niet nogeens een ratje moet laten inslapen.
  Groetjes,
  Anita

 11. Man wat een gesukkel….. We hebben ook wel eens een verkouden dwerghamster gehad, wat een drama was dat, antibiotica in zo’n piepklein bekkie. Hij knapte toen wel weer op, dus kreeg blijkbaar genoeg binnen. Twee weken terug lag ze ineens dood in haar kooitje. 3 jaar, mooie leeftijd voor zo’n klein ding. Niet ziek geweest, gewoon boem, over…. Sterkte met de patient!

 12. Aaah wat zielig…
  Dit logje was mij inderdaad ontgaan.
  Gelukkig heeft Found nog wel een goed leven gehad bij jou, na zijn aparte start in de dierenwinkel.
  Gaat het inmiddels weer goed met Lost?

 13. @Olijf: Lost leeft nog steeds maar het blijft wel tobben met zijn longen. Hij heeft nog een andere antibioticakuur gehad (nummer 3 sinds maart) maar die heeft ook niet afdoende geholpen. Hij is wel minder benauwd dan eerst maar het is afwachten hoe lang het goed zal gaan zonder die antibio. Ik heb hem weer op de been gekregen met bijvoeding, Brinta aangemaakt met kattenmelk, dat vond hij heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s