Dreggen

Altijd weer een ‘fijn’ moment als de tijd aangebroken is om het waterornament te installeren.

Het ornament, dat bestaat uit twee schalen van keramiek, is niet zo’n probleem. Het gaat vooral om de waterbak en pomp onder de grond die schoongemaakt dienen te worden. Daar had de hele winter water ingezeten dat inmiddels verre van fris was, met waarschijnlijk hele bijzondere glibberige schepsels die daar leven… of dood zijn gegaan. Aan de lucht te ruiken was met name het laatste het geval.

Ik heb eigenlijk best wel een grote afkeer van alles wat glibbert. Naaktslakken, pieren en meer van dat soort spul, daar moet ik me echt even mentaal op voorbereiden als ik dat moet aanschouwen, laat staan als ik het aan moet raken. Na heel veel moed te hebben verzameld en gewapend met lange rubber handschoenen, durfde ik het toch aan om de 3 schroeven los te draaien en het deksel heel voorzichtig te openen. Vol afschuw keek ik naar de troebele bak met… tja met wat? "It’s life Jim, but not as we know it"

Oké dan beginnen we maar met de pomp omhoog halen. Ik trok de pomp aan de kabel omhoog en zag er aan alle kanten slierten spaghetti uithangen… Maar dat was natuurlijk helemaal geen spaghetti, neehee… dat waren heel veel pieren, je weet wel, my worst nightmare. Dunne, lange, dikke vadsige… echt alle soorten waren vertegenwoordigd.

Ik was natuurlijk voorbereid en terwijl ik met één arm de pomp zover mogelijk van me afhield, richtte ik er met de andere hand de tuinslang op, terwijl ik mijn ogen dichtkneep tot spleetjes zodat ik geen details zou zien. Ik had ze net op tijd dicht toen er een waterstraal afketste op de pomp en mij recht in het gezicht trof. Getverdegetver griezelde ik maar ik ging door, er hing nog maar 1 pier uit, hopelijk hing de rest niet in mijn haren.

Nadat de pomp eindelijk schoon leek aan de buitenkant, moest de filter ook nog schoongemaakt worden en dat had ik de laatste jaren niet gedaan, zeg maar gerust nog nooit. Eigenlijk omdat ik niet wist hoe de pomp open moest, maar dat bleek uiteindelijk heel simpel. Van het inwendige van de pomp werd ik niet vrolijk, daar zat een laag debber in van hele generaties regenwormen of ander glibberspul, want echt herkenbaar was het niet. Verstand op nul en de tuinslang er weer op. Hierna de pomp weer in elkaar gezet en toen werd het tijd om mij over de waterbak te buigen.

Met een oude plastic slakom begon ik de bak leeg te scheppen, de eerste helft viel me nog mee, troebel zanderig water met half vergane bladeren en hier en daar iets wormachtigs. Hoe lager ik moest scheppen hoe meer troep er omhoog kwam. Ineens zag ik een bekend silhouet onder het wateroppervlak, dat verdacht veel op een pad leek.

Afgelopen zomer heb ik enkele keren padden aangetroffen in de waterbak die daar rondjes zwommen en die vreemd genoeg groter waren dan de gaten van het afsluitdeksel. Ik heb ze er toen uitgehaald en de gaten zoveel mogelijk afgedekt met stenen, blijkbaar heeft dit niet geholpen. Helaas was de pad die ik nu zag dood, hij was kleiner dan die van vorig jaar, ik schepte hem eruit en gruwelde even toen ik zag dat zijn tong naar buiten hing.
Na nog een paar keer scheppen kwam er een tweede pad boven drijven, een nog kleiner exemplaar. Ik heb ze maar snel begraven, uiteraard met mijn ogen half dicht brrr…

Inmiddels is de bak helemaal schoon en weer gevuld met vers water, het waterornament is geïnstalleerd en de pomp doet het ineens een stuk beter nu het filter schoongemaakt is. Om te voorkomen dat er opnieuw padden in de waterbak terechtkomen heb ik stevig horrengaas op maat geknipt en over het deksel gelegd, daarna de stenen teruggeplaatst. Dit scheelt mij vast veel nachtmerries voor de volgende keer.


Het was vrij zwaar werk, sjouwen met stenen, met zware keramieken schalen, een uur op je knieën voorovergebogen die bak leegscheppen, ja dat voel je wel de dag erna. Inmiddels zijn we drie dagen verder en loop ik al een stuk minder mank.

Het resultaat maakt het gelukkig altijd weer goed en dan ben je die spierpijn zo weer vergeten.

En dan… het kon niet uitblijven, een filmpje!
http://i27.photobucket.com/player.swf?file=http://vid27.photobucket.com/albums/c195/mariekopdekiek/filmpjes/tuin3.flv

16 gedachten over “Dreggen

 1. Ik herinner mij nog de vorige keer, dat het ook al zo,n toer was om de waterbak schoon te maken, maar het resultaat mag er zijn.

 2. volgens mij ben jij heel blij met je “groene” vingers t ziet er weer leuk en gezellig uit
  nu maar hopen dat je deze zomer heel vaak in de tuin kan zitten 🙂

 3. Wat een horrorverhaal, brrrr.
  Maar…. het resultaat mag er zijn!
  Je kunt trots op jezelf zijn. 😉

 4. Het lijkt me echt een werk om schoon te maken, maar je hebt wel een heel mooi resultaat!
  En bij zulk soort klusjes is het inderdaad verstand op nul en gaan! Dat heb ik vooral bij spinnen… brr

 5. Maar euh.. ben ik nu de enige die denkt dat het misschien wel veel en veel slimmer is om het hele geval in de herfst al zogenaamd ‘winterklaar’ te maken en eventueel al uit de tuin te halen, zodat het niet een half jaar kan ‘ontwikkelen’ zeg maar? Ik vraag t maar even voor de zekerheid hoor

 6. @J.E. Mulder: Vorig jaar heb ik er niet zo uitgebreid over geschreven, het jaar ervoor wel, toen heb ik ook de lampjes geïnstalleerd (die het al niet meer doen inmiddels) .
  @PeterS: Dat valt echt erg mee, was is ook bang voor want ik moet toch al zo snel naar de wc. Het gebubbel werkt alleen maar rustgevend.
  @Remco: Nou dat ding heeft weinig met groene vingers te maken, de rest er omheen wel natuurlijk. Dat groeit goed ondanks mijn geklungel.
  @Truus: Ik had ook nog een foto van die pad met zijn tong buiten boord, maar dat heb ik jullie toch maar niet aangedaan.
  @Olijf: Oja spinnen… die zaten er ook genoeg rondom het waterornament, worden blijkbaar aangetrokken door de maagdenpalm (bodembedekker). Ik voelde ineens iets kriebelen, liep er eentje over mijn arm… ook dat nog!
  @Tat: Ja dat lijkt inderdaad een goede oplossing, maar de pomp moet nat blijven en die kan er niet uit. Tja kan wel maar dan moet ik er een aantal tegels uitgooien en de kabel opgraven die daar ergens ligt richting de schuur. Dat is ook niet echt handig. Wel doe ik er altijd schoon water in als de winter eraan komt, ik laat de pomp het vuile water eruit pompen en met de tuinslang laat ik tegelijk schoon water erin lopen. Dat is ook niet zoveel werk omdat ik dan alleen maar een paar stenen en een klepje hoef te verwijderen, de rest van de stenen kan blijven liggen.
  Als het gaat vriezen dek ik de boel af met vuilniszakken gevuld met kranten, want het water mag natuurlijk niet tot onderen toe bevriezen, dan vriest de pomp kapot.
  Ik denk dat het nu heel veel scheelt met dat horrengaas, daar kan vrijwel niks meer doorheen.

 7. Wat een nette tuin heb je. Ben jaloers. Heerlijk ook, dat kabbelende watergeluidje maar jouw horrorverhaal heeft me doen besluiten: Ik NOOIT een waterpomp.
  Pieren vind ik nog wel gaan maar al die derrie die kikkers…………..doodeng!

 8. Komt me bekend voor. Deze pomp is al eens in beeld geweest.
  Volgens mij ben je verder met je tuin dan ik.

 9. Herkenbaar verhaal van voorgaande jaren !
  Grappig…..ik ben juist steeds op zoek naar salamanders, kikkerdril en kikkervisjes om in mijn vijver uit te zetten. En ja, daar ga ik zonder problemen met mijn handen in. Heb de pomp ook al een aantal keer schoongemaakt, die pieren herken ik dan ook.
  Maar van die dode, glibberbeesten, die wil ik ook niet hoor!!!!

 10. Oh wat ben ik blij dat ik jou niet was brrrrrrrrr de rillingen lopen me al over de rug nu ik het lees laat staan als je er bij bent….maar het is je gelukt en het ziet er super uit , je hebt heel veel eer van je werk

 11. Hoi Marika, wat een karwei he zo’n bak schoonmaken en dan is het alleen nog maar zo’n bakje. Ik heb altijd een grote vijver gehad daar was ik dagen mee bezig.
  Die vijver heb ik vorig jaar opgeruimd, en nu staan er gewoon lekker plantjes in.
  Je tuintje ziet er super uit. Erg mooi hoor.
  Groetjes Els.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s