Koppensnellen

Al jaren voer ik strijd tegen het haast onuitroeibare heermoes (akkerpaardestaart) in de voortuin. Schoffelen maakt het alleen maar erger want ieder stukje groeit weer uit tot een nieuw plantje met uitlopers onder de grond die zich horizontaal verspreiden en ook nog tot 3 meter diep gaan.

Dit oerplantje dat al bestond in het tijdperk van de dinosaurus, is vrijwel ongevoelig voor chemicaliën en giftig voor een aantal plantensoorten. Oftewel niet echt fijn om in de tuin te hebben. Vorig jaar heb ik de heermoes steeds met de hand eruit getrokken, dat schijnt beter te zijn. Als je jezelf minstens 3 tennisarmen hebt geplukt, zal de heermoes uiteindelijk uitgeput raken en steeds minder snel terugkomen.

Het is ook belangrijk om in het voorjaar de stengels met de sporen direct te verwijderen voordat de sporen verspreid worden, want anders wordt het dweilen met de kraan open. Deze stengels lijken niet echt op het uiteindelijke heermoes plantje, ze hebben meer weg van paddestoelen vind ik.

Vanmiddag stond ik mijn onkruid vrije voortuin te bewonderen toen ik ineens twee van die gevreesde stengels zag staan, ieksss paniek! Snel naar buiten gegaan om ze een kopje kleiner te maken. Heel voorzichtig afgeknipt zonder de kop aan te raken en in een plastic zak verpakt, alsof het om een gevaarlijk virus gaat dat zich niet mag verspreiden, nou ja eigenlijk heeft het daar ook wel iets van weg. Stel dat je die sporen aan je kleding krijgt of onder je schoenen en je besmet er de achtertuin mee, dan krijg ik ze daar ook!

Nu iedere dag de tuin inspecteren en direct de nieuwe stengels verwijderen, eens kijken of het helpt als ik ze vroeg genoeg onthoofd. Daarna een laag cacaodoppen erover en hopen maar… Ik zal die strijd winnen grrrr!

22 gedachten over “Koppensnellen

 1. Het goede nieuws is: gedeelde smart is halve smart: wij hebben het ook. Al een aantal jaren, door de hele tuin heen en wij hebben een behoorlijke tuin. Het slechte nieuws is: je komt er niet van af. Wat wij al niet geprobeerd hebben, nada noppes. Zelfs een deskundige bij Grasduinen raadde ons aan te gaan verhuizen. Maar ik herken die stengels op jouw foto niet, tenzij je die heel erg sterk hebt uitvergroot. En, Marika, wat doen die cacaodoppen en hoe kom je daar aan ? want ik wil die strijd wel samen met jou aan !!!

 2. @J.E. Mulder: Nou ja sommige onkruidsoorten kunnen ook best mooi zijn maar aan dit spul ga ik me steeds meer ergeren.
  @Elisa: Ja dat is handig, maar ik vind tuinieren wel leuk hoor (in de achtertuin waar geen heermoes groeit…)
  @Remco: Ik las ergens dat ze in een ver verleden zelfs een vulkaanuitbarsting overleefden.
  @Margriet: Deze stengels beginnen nu op te komen dus ik zou zeggen kijk eens goed rond in de tuin, binnen 2 weken na opkomst verdrogen ze en gaan de sporen zich verspreiden. Je kunt het beste een zakje om de kop doen en dan pas afknippen want ieder tikje tegen de kop aan resulteert in een stofwolk van sporen die de lucht in vliegen.
  Je weet wel zeker dat het heermoes is in je tuin? Zoals de foto rechtsboven? Het lijken wel een soort denneboompjes vind ik.
  Ik plak hier nog even een foto onder van de stengels zodat je kunt zien hoe groot ze ongeveer zijn. Deze moet je dus echt om zeep helpen als je ze ziet.

 3. @Margriet: Nog wat vergeten over die cacaodoppen. Die zorgen ervoor dat je minder onkruid in de tuin krijgt en minder slakken (wil ook wel eens katten uit de tuin weren). Vorig jaar in een deel van de voortuin die cacaodoppen gestrooid om te testen of het ook zou helpen tegen de heermoes. Ze kwamen er toch doorheen maar waren wel makkelijker eruit te trekken en ze kwamen minder massaal op dan in het deel zonder die doppen. Ik ga deze doppen nu in de hele voortuin strooien.
  Ze verkopen die doppen in grote zakken bij tuincentra en bouwmarkten, ongeveer een tientje per zak dacht ik. Je kunt het beste flink veel planten in je tuin zetten zodat je minder open plekken hebt en waar geen planten staan die doppen strooien, heb je ook niet zo heel veel nodig.
  @Lisette: Zevenblad misschien, dat is ook zo’n volhardend onkruid. Hoewel ik die wel grotendeels uit mijn achtertuin heb weten te verbannen, ze zaten al tot in mijn gras. Steeds eruit blijven trekken en daarna die cacaodoppen erover, dat scheelt. Nu hoef ik nog maar hier en daar iets weg te trekken, maar het groeit lang niet meer zo snel.

 4. Helaas, Marika, ik weet het heel erg zeker.
  Fantastisch dat je nog een extra foto hebt geplaatst. Ik denk dat ik het niet herken, omdat wij meestal pas aan de slag gaan als het onkruid wat groter is, maar ik ben nu gewaarschuwd. Heel erg bedankt voor je reactie ook mbt de cacaodoppen.

 5. @Margriet: Die stengels staan er maar eventjes, dus als je inderdaad net in die weken niet in de tuin werkt dan zie je ze niet en is het leed al geschied.
  Helaas komen ze ook weer gewoon op via de oude wortels van vorig jaar, niet alleen door de verspreiding van de sporen. Maar het scheelt natuurlijk altijd als je de verspreiding via die sporen kunt tegenhouden.

 6. Oh, ik heb dat altijd een leuk plantje gevonden, wist niet dat ’t zulke hardnekkige krengen waren. Vind ze er trouwens wel heel mooi uitzien voordat jij ze de kop uittrekt 😉 ideaal voor zo’n macrofoto als je hier laat zien, heel mooi! Succes met de strijd!

 7. Wat een hardnekkig onkruid is dat zeg. Gelukkig hebben wij dat niet in onze tuin staan, wij hebben wel zo’n plantje met drie blaadjes dat zich ook zo lekker een weg door je hele tuin baant.

 8. @Monique: Het plantje ziet er best grappig uit. En die stengels met de zaadjes/sporen zien er bijna reptielachtig uit, het lijken wel schubben. Ik zie ze ook ineens voor me tussen de dino’s. Alleen waren ze in die tijd héél groot.
  Voor macrofoto’s zijn ze wel geschikt ja, heb er nog eentje van het open gedeelte, daar zie je de sporen zitten, dat is dat groene poeder denk ik.

  @Truus: Ben maar blij dat je deze niet hebt. Het is trouwens giftig voor gras, dus als dat spul in je gazon zou komen…oei.

 9. Deze plant hebben ze hier niet, maar wel het gevreesde zevenblad. Werkt precies op dezelfde manier. Je komt er niet van af, zeker niet als de buren geen moer aan hun tuintje doen en het onkruid welig tiert. Ik lijd dus in stilte met je mee en mijn tennisarmen zwaaien de maat.

 10. @PeterS: Ach ja bij jou regent het uit het plafond dat heb ik dan weer niet.
  @Plato: Dat wordt grazen Plato, je schijnt het te kunnen eten, blaadjes zevenblad door de sla of in de soep. Het zou naar peterselie ruiken en lekker smaken, ik zal eens voorzichtig proeven als ik ze weer tegenkom.

 11. Wat een ellendige zooi is dat zeg ….ben blij dat ik dat niet heb, maar ja op een houten balkonnetje groeien planten niet zo gemakkelijk zelfs dit hardnekkeige spul lukt dat niet Heel veel succes met het uitroeien.

 12. Marika, ik vind het bitter. Het schijnt goed tegen jicht te zijn. Maar dan slik ik liever dat ene kleine pilletje.

 13. Altijd leuk onuitroeibaar onkruid…. maar-niet-heus…. Wat jij hebt heb ik gelukkig niet en zevenblad ook niet voor zover ik weet. Ik heb “last” van brandnetels en bramen. Dat komt echt op in de hele tuin (er was voor mij echt tig jaar niks aan de tuin gedaan…).
  Maar ik wens je veel succes met het uitroeien ervan, ik zal aan je denken als ik de stijd met mijn onkruid weer aanga!

 14. Het zijn best mooie planten, maar ik moet er ook niets van hebben. Ben er met koppensnellen, en dat dan heel conssequent, vanaf gekomen. Het zat in een haag meegeleverd, paniek!

 15. Je kun Heermoes kunt u uitstekend bestrijden met MCPA (werkzame stof) wordt ook wel voor onkruid in de gazon gebruikt.
  Gewoon voorzichtig erop sproeien en steeds herhalen. kan een jaar soms 2 jaar duren gegarandeerd dood. Als je weer heel diep gaat spitten heb je kans dat het weer terug komt, kan wel 100 jaar overleven in de grond.
  Die problemen gebeurt vaak met nieuw drainage aanleggen op de akkers.

 16. @Paul: En daarna woon ik op een gifbelt waar al het leven uitgeroeid is? 😉
  De cacaodoppen werken erg goed tegen heermoes, af en toe nog wat wegplukken maar dat is misschien een of twee keer per maand enkele stengels, daar kan ik goed mee leven. Voordat ik die cacaodoppen had neergelegd stond het een week na het schoffelen alweer vol, dus dit scheelt echt enorm. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s