Stellarium

Vannacht is er weer een maansverduistering te zien. Helaas erg laat, of vroeg… het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb in ieder geval weinig zin om rond 4 uur ’s nachts m’n bed uit te rollen voor dit en ach vorig jaar heb ik het al uitgebreid gezien.

Deze keer staat de maan in het westen tegen de tijd van de verduistering, dan kan ik het sowieso niet zien vanuit mijn zolderraam waar de telescoop staat. Gelukkig heb ik de foto’s van de maansverduistering van vorig jaar nog! Klik op de foto voor een uitvergroting.

Wat ook nog kan is sterren kijken via het gratis programma Stellarium. Je ziet alle hemellichamen in real time langs de horizon voorbijkomen, de tijd kun je versnellen (voor- of achteruit) en je kunt inzoomen op planeten e.d. Best een mooi programma en helemaal leuk dat het gratis is natuurlijk.

Ik heb de tijd alvast een beetje versneld en je ziet hier een gedeeltelijke verduistering.


En als je nog even langer wacht dan zie je de zon opkomen… oooooooh…

13 gedachten over “Stellarium

 1. Ik heb de website in mijn favorieten opgeborgen. Morgen maar eens uitvissen wat ik moet doen om die sterren te zien langsdaveren. Mooie log, mooie foto’s. Zo’n echte teleskoop lijkt mij ook wel wat. Zal wel kostbaar zijn. En ik heb maar een kleine vliering.

 2. @Plato: Die fotoreeks van de verduistering van vorig jaar heb ik gemaakt met mijn oude Sony Cybershot camera, door de telescoop heen. Die camera heeft een klein lensje, als de lens te groot is dan lukt dit niet meer op deze manier.
  Gisterenavond nog een foto gemaakt van de volle maan met de Canon Powershot door de telescoop, maar het was een beetje mistig, dus niet echt scherp en wat gelig, zie foto hieronder.

  De telescoop die ik heb is een tweedehands, maar nieuw was hij ook niet duur, van de Lidl. πŸ˜‰
  @J.E. Mulder: Wat jammer dus de mist is alleen maar erger geworden, tja dan zie je niet veel meer nee.

 3. Ik ben wel vannacht mijn bed uitgegaan, maar helaas was er door de bewolking niets te zien. Ik probeer al een tijdje alle maanstanden vast te leggen met mijn camera. Ik heb al behoorlijk wat mooie maanfoto`s, zels de kraters zie je zitten.
  Groetjes Sjoukje

 4. Ook al had ik t willen zien.. geen kans op πŸ˜€
  het zat hier echt zo dicht dat we zelfs de verjaardagsvisite waar we heen zouden gaan afgezegd hebben.. mannetje was gaan tanken en kwam stapvoets terug.. zicht was net 2 meter..dus hier was t al verduisterd πŸ˜€ πŸ˜‰
  knufff

 5. Ook al was ik wakker (nachtdienst), ik heb er niks van mee gekregen. Op de afdeling kun je de maan niet echt zien en bovendien was het bewolkt enzo.
  Mooie foto’s die je hebt van vorig jaar!!
  Dat programma ga ik zeker eens uitproberen.

 6. @Plato altijd de advertenties van de Lidl en de Aldi enzo in de gaten houden
  ik heb even voor je gekeken maar de komende week hebben ze hem niet in de aanbieding (volgens mij had ik hem laatst wel gezien)

 7. Het jammere is dat ik de krant ‘s-avonds krijg (ik krijg de krant van mijn wijkgenote Ikan Mas) en de volgende dag zijn de waardevolle dingen al uitverkocht omdat de klanten vaak ‘s-morgens al op de stoep liggen.

 8. @Plato: Vorig jaar hadden ze hem weer bij Lidl, de Skylux telescoop. Kost iets van 60 of 70 euro nieuw dacht ik. Dit is nog wel een redelijke telescoop voor dat geld. Je moet er ook weer niet teveel van verwachten natuurlijk, de maan is heel mooi te bekijken en Saturnus heb ik in beeld gekregen met duidelijk zichtbare ringen. Het vergt wat oefening om goed door het oculair te kijken. Echt makkelijk is het natuurlijk niet om hem goed in te stellen en te weten waar je op moet richten. Maar als je je er een beetje in verdiept is het heel leuk.
  In dit logje staat nog het een en ander over mijn telescoop incl.foto’s.<img src="http://i76.photobucket.com/albums/j32/edithtml/icon_biggrin.gif&quot;

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s