Koeien scheren

Een koe in de wei staart me aan en ik beleef een kortstondige flashback van donkere stallen en heel veel stank.

Ik heb een agrarische opleiding ‘genoten’ waarbij je naast de normale vakken elke agrarische tak moest uitproberen voor een bepaalde periode, of je nu wilde of niet. Zo ook het vak veeteelt. Tja je weet hoe dat gaat, ze lokken je naar zo’n opleiding met lieve donzige kuikentjes tijdens de open dag en op het moment dat je niet meer terug kunt, zijn ze nergens meer te bekennen. Nee dan mag je de boer op tussen hele andere beesten.

De lucht in de stal was niet te harden. De boerenjongens uit mijn klas snoven de "gezonde" lucht eens goed op en voelden zich direct thuis. In tegenstelling tot de stadse kindertjes uit de klas, waaronder ik, die om een plaatsje vochten bij de veel te kleine raampjes. Zo bleven wij enige tijd lamgeslagen en misselijk hangen, naar lucht happend… Wat een hel, wat een stank!!!

Koeien bleken niet van nature gladharig te zijn, nee die moeten geschoren worden, zelfs de uiers. Daar sta je dan als 14-jarige in overall en rubberlaarzen, naast zo’n strontfabriek. Dat klinkt weinig respectvol, ik weet het, maar als jij daar stond zou je hetzelfde zeggen. Werkelijk onvoorstelbaar wat daar uitkomt.

De koeien stonden vrij dicht op elkaar en daar mocht je jezelf dan tussen wringen met je tondeuze, waarna de een na de andere koe de sluizen opengooide. Het blubberde en klaterde aan alle kanten. Sommige kinderen werden geplet tussen twee koeien in, een ander kwam in een benarde positie terecht toen een koe op zijn pols ging staan. Mij bleef dit leed gelukkig bespaard want ik was natuurlijk lief voor mijn koe, ondanks de stank.

Uren later kwam je thuis, in een inmiddels bruine overall met een aroma dat nog dagen zou blijven hangen, nee veeteelt zou het niet gaan worden voor mij…

De flashback ebt weer weg, de koe kijkt me meewarig aan met haar donkerbruine ogen, ik kijk meewarig terug.

11 gedachten over “Koeien scheren

 1. gelukkig hoefde ik dat niet
  ik heb 2 jaar op het clusius gezeten
  het 3 jaar zo je dat moeten doen en naar het slacht huis.
  maar tegen die tijd was ik lekker naar zorg en welzijn school:P
  maar je leert er natuurlijk wel weer wat van,
  anders zou je nooit geweten hebben dat ze geschoren moesten worden:D

 2. @Elisa: Ja da’s waar, zo ben ik ook ooit bij een legbatterij geweest voor het vak dierverzorging. Wij moesten daar eieren gaan rapen. Beetje vreemd vonden we dat, maar goed… Als dank kregen we een doos zelfgeraapte eieren mee die niemand eigenlijk wilde hebben, maar uit fatsoen moesten we dit wel aannemen.
  Daarna alleen nog maar scharreleieren gekocht, echt een verschrikking zo’n legbatterij, daar gaan je ogen wel van open, je neus ook trouwens, sjesus dat stonk nog erger dan die koeien.

 3. JA daar weet ik alles van, wij hebben kippen en ik vind die ook meer stinken, en wij maken ze nog 3 keer in de week de poep plank schoon, en dat doen ze echt niet in zo’n legbatterij nee wij hebben ook altijd onsen eigen eieren en anders scharrel eieren.

 4. ik ben blij dat ik een technisch beroep heb geleerd……hoewel soms kom ik ook een urinestank tegen maar die is dan weer van mensen die niet konden wachten tot ze thuis waren 😦
  maar je bent genezen van het boerenleven?
  of toch niet 😉

 5. Marika…..kostelijk…mijn smile begon heel bescheiden maar nam allengs grotere vormen aan en bij dat blubberen en klateren kon ik het nauwelijks nog droog houden. Ik kreeg fantastische beelden van mensen die tot de oksels in een koe staan graaien, van koeien die enorme winden laten terwijl iemand er een vuurtje bij houdt en ik moest denken aan mijn bieflapje. Doe mij vanavond maar even vegetarisch.
  Dank je wel Mariek, je hebt mij vanavond laten lachen en dat is een wonder want ik zit hier met twee zere armen van het coniferen snoeien.

 6. @Elisa: Dat is wel heel erg leuk je eigen eieren rapen! 🙂
  @Remco: Het boerenleven heeft mij nooit zo getrokken, maar je kreeg er ook dierenverzorging en bloemschikken, dat vond ik leuker. 😉
  @Lisette: Zelf koop ik altijd de graseieren, die kippen mogen dan ook buiten scharrelen op gedeeltelijk gras en ze krijgen beter voedsel. 🙂
  @Plato: Ik ben blij dat ik je toch nog aan het lachen kreeg. Door jouw beschrijving krijg ik nu ook allerlei visioenen van armen die in koeien verdwijnen… bedankt hoor. 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s