Gastarbeiders

De autochtonen zagen het niet zitten om in tuinkassen te werken dus werden er massaal gastarbeiders ingezet die men uit Azië liet overkomen. Helaas wisten er een aantal te ontsnappen en doken zij her en der onder.

Onvoorstelbaar hoe snel deze gastarbeiders zich voort wisten te planten, binnen 3 jaar waren ze al over heel West Europa verspreid. Ook in Nederland zijn ze inmiddels een bekend verschijnsel. In bepaalde gebieden lopen ze de autochtonen zowat onder de voet en hebben zelfs moordneigingen jegens de autochtone jeugd.

Ik heb het natuurlijk over het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje, waar ik het in mijn babyboom logje ook al over had.

Ze weten zich bijzonder goed te handhaven in ons klimaat, zelfs nog iets beter dan onze eigen soorten lieveheersbeestjes. Zo zijn ze al bij vrij lage temperaturen actief, waardoor ze een voorsprong hebben op de inheemse lieveheersbeestjes. Als er nog niet genoeg bladluizen voorradig zijn, eten ze gerust de larven op van onze inheemse lieveheersbeestjes (sambal bij?). Vandaar ook dat er onderzoek naar gedaan wordt hoe snel ze zich verspreiden over Nederland en wat de gevolgen zijn voor de inheemse soorten.

Sinds enkele dagen zijn er eindelijk een paar Aziaatjes uit hun pop gekropen in mijn tuin. De kleuren kunnen heel uiteenlopend zijn, maar heel herkenbaar bij dit lieveheersbeestje zijn de lichtgekleurde pootjes en zwarte stipjes op het halsschild die de letter M (of andersom..W) vormen. Ze kijken een beetje gemeen vind ik. Ook al weet ik dat die witte stippen helemaal geen ogen zijn, het lijkt toch net alsof hij je met een woeste blik aankijkt!

Tot mijn verrassing zag ik ook nog een exemplaar van de gewone 7-stip die nog maar net uit zijn pop was. Hij was nog helemaal geel van kleur en begon net zijn vleugels te strekken om deze te laten drogen. Gelukkig heeft hij het larven stadium goed doorstaan en is niet ten prooi gevallen aan zijn Aziatische neef.

Nu nog deze dame zien te ontwijken die een halve meter verderop rustig afwacht tot er een lekker hapje voorbij loopt… It’s a jungle out there!

14 gedachten over “Gastarbeiders

 1. Zo, dat was weer een interessant biologielesje. Ik had werkelijk geen idee dat wij tegenwoordig een allochtoon lieveheersbeestje hebben. Leuk om te lezen!
  En nog even in antwoord op je vraag: Het zijn echt schoonmaakdoekjes.

 2. Nee, dan had ik vandaag gewoon de ouderwetse hollandse lieveheerstbeest in de tuin (en daar was ik heel blij mee, aangezien het insectengehalte nog flink moet groeien).
  Ik had nog niet eerder gehoord van deze aziaat, ik vind ‘m d’r wel mooi uitzien. Die M (of W) heeft wel wat :-))

 3. Wat een grappig lieveheersbeestje die nog niet echt opgedroogd is, hij lijkt haast nog wel doorzichtig. Leuke foto’s hoor, ook die spin is mooi. Ken jij deze log: [url=http://slamenietdood.web-log.nl/]slamenietdood[/url]?? Mooie foto’s en leuke teksten vind ik!! En het is ook nog leerzaam ook!

 4. Ben ook heel veel Aziaten tegengekomen, maar dan toch net een beetje anders 🙂 Eigenlijk moet je ze ook geen Lieveheersbeestjes noemen, maar Buddhabeestjes. Andere religies moet je nou eenmaal wel respecteren 🙂
  Zo, ga nu even bijlezen op je log. Flink productief geweest….

 5. @Lisette: Ik wist dat ook pas sinds kort. 😉
  Die doekjes heb ik niet kunnen vinden bij het Kruidvat, ik zag alleen babydoekjes, toiletdoekjes en vochtige washandjes doekjes. Bij AH heb ik altijd de hygienische (schoonmaak)doekjes, kun je gebruiken voor wastafels, toilet, aanrecht etc., ik gebruik ze ook om mee te stoffen. :o)
  @Monumentje: Bedankt voor de link, mooie foto’s zeg!
  @J.E. Mulder: Dan woon je zeker ook in het zuiden of midden van Nederland? Want daar komen ze nu nog het meeste voor.
  @PeterS: LOL ik wist dat je dit ging zeggen. 😛
  Een boeddhabeestje (buddha is Engels) klinkt wel leuk eigenlijk! 🙂
  @elisa: Dat is een kraamwebspin, zie je heel vaak in de tuin, beter daar dan binnen toch? 😉

 6. Een indrukwekkend logje. Sinds jij er over schrijft, kijk ik anders naar lieveheersbeestjes. Die Aziatische lijken wel kleine motorhelmpjes op te hebben. Vandaar dat ze zo snel zijn. Kunnen ze ook steken of zijn ze lief voor een tuinier?

 7. @Plato: Dat heb je goed gezien, het lijken inderdaad net helmpjes, de randen lopen iets omhoog en dat is bij de ‘gewone soort’ niet zo.
  Ze kunnen zover ik weet niet steken, maar eigenlijk zijn alle insecten wel lief voor mij, ik hang regelmatig vlak boven wespen en hommels maar ben nog nooit gestoken. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s