Spekkie

Om de dierentuin compleet te maken heb ik er nu naast een bejaarde chinchilla, 2 gedumpte ratten en een maffe kater, ook nog een zieke cavia bij. Het is Spekkie de cavia van mijn ouders. Een paar weken terug had ik hem al met succes behandeld tegen schurft maar hij bleek nog meer te mankeren.

Hij heeft o.a. een probleem met zijn ontlasting, dit schijnt er niet op een normale manier uit te komen. Het hoopt zich op van binnen tot een grote klont zodat het bijna helemaal dicht gaat zitten, toen ik dit voor het eerst zag vroeg ik me verbijsterd af waar ik nou naar zat te kijken anatomisch gezien.

Het heeft er al langere tijd ingezeten waardoor de boel uitgerekt is. Het lijkt niet de endeldarm zelf maar een ruimte daar net onder die vol zat. Inderdaad ‘zat’ want ik kon dat niet aanzien en heb het eruit weten te peuteren. In het begin met behulp van wattenstaafjes en waar ik niet bij kon ben ik gaan spoelen met water via een spuitje. Onvoorstelbaar wat er allemaal uitkwam om over de stank nog maar niet te spreken, daar moet hij toch wel erg last van gehad hebben. Gelukkig laat hij het allemaal goed toe.

Omdat ik hem dagelijks moet spoelen heb ik hem in huis genomen. Ik merkte dat hij behoorlijk afgevallen is, hij was altijd wat te dik vandaar de naam Spekkie . Nu is het meer formaat normale cavia. Ik had gehoopt dat het probleem met de ontlasting opgelost zou zijn na het verwijderen van de verstopping. Helaas zit het iedere dag weer vol, alleen zijn het nu gewone keutels die er een stuk makkelijker uit te spoelen zijn. Verder heb ik ook nog 2 gezwellen ontdekt, eentje achter zijn linkervoorpoot en een ander in de huid van zijn hals. Dat verklaart misschien het gewichtsverlies, als het kanker zou zijn… maar het kunnen ook cystes zijn.

Spekkie aan de wandel

Al met al ziet het er dus niet zo goed uit, maar inslapen vind ik nog te vroeg, hij lijkt er namelijk niet echt last van te hebben. Hij eet goed en ziet er al veel beter uit dan een week geleden. Zijn vacht begint weer te glanzen en de kale plekken beginnen weer dicht te groeien. Hij mag ook iedere dag even rondlopen in de hobbykamer, iets wat hij niet gewend is maar erg leuk vindt. Je merkt dat hij echt geniet van alle aandacht die hij nu krijgt.

*wiek wiek!*

Waarschijnlijk zal hij het niet zo lang meer maken, maar laat ik hem dan in ieder geval nog een mooie laatste tijd geven. Als ik merk dat hij pijn krijgt wordt het helaas alsnog een enkeltje dierenarts.

6 gedachten over “Spekkie

 1. Misschien sowieso een idee om even bij de dierenarts langs te wippen? Maar hij lijkt me verder wel in goede handen, daar maak ik me geen zorgen over ๐Ÿ™‚ Wiek wiek!
  Fijn weekend!

 2. Wat een dierenliefde zeg, Spekkie heeft mazzel dat hij bij jou terecht is gekomen.
  Of hij met iedere dag een klysma er ook zo over denkt weet ik niet ๐Ÿ™‚

 3. @Mart: Ik denk niet dat de dierenarts veel voor hem kan doen. Om te zien hoe het met zijn darmen is zal hij vast een rรถntgenfoto of een echo willen maken, dit gebeurt meestal onder narcose want zo’n beestje blijft niet stil zitten. Voor een narcose is hij te zwak vrees ik.
  @PeterS: Het is maar goed dat ik niet zo vies uitgevallen ben (in ieder geval niet bij dieren). :o)
  Het is echt geen klysma hoor *hehehe* (ik spuit geen water in de endeldarm) nee hij laat het goed toe, het doet geen pijn en het lucht alleen maar op. ๐Ÿ˜‰

 4. dierenbeul ๐Ÿ˜‰ nee hoor geintjuh je doet je best om hem te helpen en das al genoeg voor zo’n beestje om weer op te fleuren. succes en ik hoop dat hij t toch wat langer uithoudt ๐Ÿ™‚

 5. @Remco: Het kan snel veranderen bij cavia’s. Gisteren wilde hij ineens niet meer eten en nu ligt hij te sterven. ๐Ÿ˜ฆ
  @Lisette: Ik heb altijd een zwak voor cavia’s gehad, als kind had ik ook altijd cavia’s thuis.
  Ik zou a.s. dinsdag met hem naar de dierenarts gaan maar dat gaat hij niet halen. Niet dat de dierenarts nog iets kon doen hoor, dat zou dan het beruchte ‘spuitje’ worden.
  Hij zal waarschijnlijk vandaag nog overlijden, net heb ik hem een uur op schoot gehad, hij krijgt al zo nu en dan last van stuiptrekkingen, zal niet lang meer duren… ๐Ÿ˜ฆ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s