Controle

Het is onderhand een jaar geleden dat ik gillend de deur van de tandartspraktijk uitrende, met de gedachte nooit meer terug te gaan. Niet na die laatste nogal traumatische ervaring. Ik hoopte dat ik dit zou hebben verdrongen tegen de tijd dat ik weer op controle zou moeten. Nou D-day was aangebroken en nee ik had het nog niet verdrongen. Al weken voordat ik eindelijk die controle afspraak had gemaakt, werd ik geteisterd door nachtmerries over uitvallende tanden en behandelingen die heel erg mis gingen. Vergeten te bellen om een afspraak te maken zat er daarom niet in, ik werd er elke nacht weer aan herinnerd.

Gisteren was die dag dus aangebroken. De zeurende kiespijn die ik al een week voelde bij zoet en koude beloofde ook al niet veel goeds. Het was precies die kies waar de tandarts zo graag een kroon op wil zetten, van mijn centen uiteraard. Ik hoorde hem in gedachten al zeggen…“zie je wel, ik zei het toch dat die kies zwak is, en dat je maar moest gaan sparen voor een kroon”. Even dacht ik na hoeveel ik al gespaard (waarvan?) had voor die kroon, ehh juist… niks dus. Ojee… Beter maar niks over die kies zeggen, ik heb nergens last van hoor!

De bus was vroeg dus ik kwam een keer op tijd. Er lag nog een slachtoffer in de behandelkamer en de wachtkamer vulde zich al snel met sfeervolle boorgeluiden. Dit heb ik tien minuten aan mogen horen want ik was tien minuten te vroeg. Er was verder helemaal niemand, ook geen assistente. In de wachtkamer was het koud, maar toch brak het zweet me uit. Precies op tijd ging het slachtoffer weg, ook zij liep de uitgang straal voorbij, net als ik de vorige keer. Ja dat krijg je dan…

Ik zat te wachten tot ik werd geroepen en luisterde naar de holle geluiden in de verte. Gerammel met gereedschap, kasten die open en dicht gingen….en toen een keiharde scheet. Huh?? Ja dat kon toch echt niet missen, zou niet weten wat dit geluid anders was geweest. Ik schoot in de lach en hoopte niet dat ik nu geroepen werd want die lachstuip duurde nog wel even. Stel dat er nog wat aroma rond zou zweven in die behandelkamer, dan kun je me opvegen hoor…van het lachen.

Vrij kort daarna werd ik inderdaad geroepen, ga maar vast naar binnen zei de tandarts terwijl hij snel de wc opzocht. Ja dacht ik, loopt zeker met z’n broek vol nu…. en weer schoot ik bijna in de lach. Ik snoof eens voorzichtig rond in de behandelkamer maar er was niks te ruiken. Zou hij net nog even flink hebben staan wapperen met zo’n grote röntgenfoto? Ik was blij dat ik op dat moment nog even alleen was. Toen de tandarts terugkwam had ik mijn gezicht weer in de plooi. Trouwens ook geen fris idee dat hij met die handen zo meteen in mijn mond zou gaan, sta je normaal niet zo bij stil maar als je hem net van het toilet hoort komen…. Gelukkig maar dat de tandartsen van tegenwoordig handschoenen dragen.

Mijn tanden en kiezen werden geïnspecteerd op gaatjes maar helaas voor hem ik had geen gaatjes. Ik aarzelde nog even maar bracht toen toch maar die ene kies ter sprake. Hij pulkte nog eens extra met het haakje rondom die kies maar kon niks ontdekken. Pfff gelukkig! Ik durfde zelfs te vragen hoe lang hij dacht dat die kies het nog vol zou houden. Nu had ik verwacht dat hij over die kroon zou beginnen maar nee, tot mijn verbazing vertelde hij dat die kies het voorlopig wel zou redden. Nou ja zeg, had ik me daar zo’n zorgen over lopen maken?

Er hoefde alleen maar wat tandsteen verwijderd te worden en dat gebeurt met een elektrisch apparaat. Volgens mij werd niet alleen het tandsteen verwijderd maar ook een deel van mijn tandvlees, dat deed best zeer en ik proefde steeds meer bloed. Maar goed dit viel allemaal reuze mee vergeleken met de vorige behandeling. Alles was verder goed en ik hoef pas weer over een jaar op controle. Wow… wat een opluchting. Daarna snel weer naar buiten, aaahhh frisse lucht.

12 gedachten over “Controle

 1. Whaahaa de tandarts liet een scheet. Het zijn bijna net mensen zeg 😛
  Ik vind het echt superdapper dat je geweest bent. Die angst herken ik maar al te goed. Het is zelfs zo erg dat wanneer ik iets mankeer (euh nou hebben we het alleen even over mijn gebit oke? :P) het op slag weg is wanneer ik naar de tandarts moet!
  Ik hoop dat je angst nou een stuk minder geworden is na deze laatste ervaring. 😀

  • Whoeehaa en alweer wil ik het eerst beginnen over die scheet. Ik ben niet veel veranderd in al die jaren zie ik nu wel whaahaa. Oke, dan neem ik iets anders uit je log, namelijk dit:”Ojee… Beter maar niks over die kies zeggen, ik heb nergens last van hoor!…” Whaahaaa ZOOOOOOO herkenbaar. Dat is dus wat ik bedoelde. Ik heb dus twee van die kiezen en als het kouder wordt begint het een en ander te vervelen. Maar ach, het is zo vaak NIET koud *denkt aan winter en aan mager spaarvarken*.

   • Ja die scheet hahaha, moet ook weer lachen als ik er aan terugdenk.

    Het hoeft niet per se te betekenen dat er iets mis is, je kunt hele gevoelige tanden/kiezen hebben die zo reageren op koude. Als ik extra last heb van mijn spieren/zenuwstelsel dan krijg ik ook wel eens kiespijn, is er niks aan de hand maar ja je hebt wel die pijn.

    • Ik weet het ook niet meer, zucht. Op de foto in het ziekenhuis wees die chirurg meteen naar die twee kiezen en had het er over er meteen een aan te pakken. Nu voel ik niks meer *klopt snel af* maar het wordt steeds kouder dus ik roep maar niet te snel ;-).

 2. Haha, ik zou ook helemaal dubbel liggen na die scheet. Maar inderdaad het idee dat hij net van het toilet komt, bah…
  Hopelijk blijft deze (minder pijnlijke) ervaring hangen voor de volgende keer.

 3. The only thing one has to fear, is fear itself….
  Mooi dat het allemaal meeviel. Heb je je dan al die tijd voor zitten “opvreten”.

 4. Whahahaaa…..die scheet. Echt grappig. Ik was ooit bij de tandarts en hij had banaan gegeten, da’s ook vies als hij boven je hangt whahahaha….
  Hoop dat je voor de volgende keer minder angst heb hoor!

 5. woahahahahaha lig helemaal in een deuk hoe je t vweer verteld! superrr…
  ben ook bang voor de tandaarts en niet zo’mn beetje..ben al veels te lang niet geweest.. *bloos*

 6. Hij is flauw, ik weet het, maar toch zeg ik regelmatig: “een tandarts is net een schoonmoeder, je moet ze zo min mogelijk zien”.
  Of deze: door de tandarts heb ik altijd twee keer pijn, de eerste keer als ik mijn mond open doe, en de tweede keer als ik mijn brievenbus open om zijn rekening eruit te halen.
  erik

 7. Als ik jou verhaal van de vorige keer lees, heb je wel een hork van een tandarts!!!! Hoewel mijn behandelingen niet bepaald de minste zijn (zoals je misschien wel eens bij mij hebt gelezen), heeft mijn tandarts in ieder geval veel meer tact en inlevingsvermogen. Dat scheelt een heel stuk wanneer je bang bent voor de tandarts. Daar heeft de mijne me redelijk overheen geholpen.
  Gelukkig maar dat je nu niks had en weer opgelucht kon ademhalen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s