Gethsemane

In 2000 zag ik een uitzending van de Soundmixshow en daar zong iemand het nummer Gethsemane uit Jesus Christ Superstar. Hij viel nogal op tussen al die wannabe Whitney Houstens en Michael Jacksons. De filmmusical uit 1973 had ik nooit gezien dus dit nummer hoorde ik voor het eerst. Het was een geweldig optreden, hij won er zelfs de Soundmixshow mee. Een prachtig nummer vond ik het. Later heb ik de film nog wel gezien maar moest daar erg aan wennen, een erg hoog hippiegehalte zal ik maar zeggen.

Hoewel ik Katholiek ben opgevoed, ben ik niet gelovig. Toch heeft het leven van Jezus en met name die laatste week, mij altijd geïntrigeerd. Ik heb al heel wat films gezien over het leven van Jezus maar ook interessante documentaires die weer een heel ander (in mijn ogen realistischer) beeld scheppen. Zoals de documentaire ‘The real Jesus’.

Gethsemane blijft voor mij het mooiste nummer uit Jesus Christ Superstar. Inmiddels staat deze musical al vele jaren op de planken, de ene uitvoering beter dan de ander als je de kritieken leest. Zelf heb ik het eigenlijk niet zo op musicals dus ik heb het nooit gezien. Nu kwam ik op YouTube (waar anders hehehe) een tv optreden tegen van Steve Balsamo die het nummer Gethsemane zong tijdens een musical avond in Ahoy. Balsamo heeft in 1996 de rol van Jezus gespeeld in de musical JCS in Engeland. Wow wat een stem heeft die vent, een erg indrukwekkend optreden! Hij weet zich zo in te leven in zijn rol dat hij er zelfs een paar tranen weet uit te persen.

Voor wie een nog grotere ‘antichrist’ is dan ik, even in het kort waar het nummer over gaat. Na het Laatste Avondmaal vlucht Judas naar de priesters in de tempel van Jerusalem om Jezus te verraden. Jezus wist wat hem te wachten stond en vroeg drie van zijn apostelen, om samen met hem te waken die nacht. Maar een voor een vielen zij in slaap, waarna Jezus zich alleen door die zware uren heen moest worstelen. In die uren begon zijn angst te overheersen en zijn geloof te wankelen. “Why should I die…oh why should I die?” schreeuwt ‘Jezus’ hartverscheurend. Een erg mooie uitvoering van Steve Balsamo.


Klik op de foto om het filmpje te starten.

Klik hier voor het origineel uit Jesus Christ Superstar.

15 gedachten over “Gethsemane

 1. De film heb ik nog steeds niet gezien maar die komt toch nog wel eens op de rol. Het is en blijft een klassieker die je toch echt eens gezien moet hebben!!! Zelfs mijn ouders (zéker geen hippies!!!) hadden deze dubbelelpee…
  Dit is inderdaad een schitterend nummer en ook erg goed vertolkt.

 2. Ik had er niks mee, en eerlijk gezegd is dat niet veranderd na het zien van het filmpje.
  Ik heb sowieso niks met musicals, alhoewel de uitvoering van Hair in de Arena van Pula wel erg leuk was.

 3. Heb de film al vele malen gezien en ben een aantal jaren geleden naar een voorstelling in Nederland geweest.
  Met een Amerikaanse cast, dus alles in de originele uitvoering. Als er iets is waar ik een gruwelijke hekel aan heb is het aan bekende liedjes die dan opeens in het Nederlands worden gezongen.
  En ja, Steve heeft een fraaie stem, maar de echte Jezus is natuurlijk Ted Neely, met een perfecte Yvonne Elliman als Maria Magdalena. De hele 1973 versie is om je vingers bij af te likken.
  Zoek maar op Jesus Christ Superstar 1973 by YouTube. Dat kom je heel ver.

 4. Goh dat is écht lang geleden. De laatste keer dat ik ‘m gezien heb was op de middelbare school. En ook al ben ik (op school) katholiek opgevoed, ik ben nog steeds niet gelovig. Maar die film én de muziek heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt.

 5. @Mickey S: Yep je moet hem eigenlijk wel gezien hebben hè? 🙂
  @Yvette: Ik denk dat het live sowieso altijd meer indruk maakt. 😉
  @PeterS: Ik weet het, heb de film dus ook gezien een aantal jaren geleden. Op YouTube was ik ook daar het een en ander van tegengekomen. Ik heb er net nog een linkje bijgeplaatst naar het origineel uit de film.
  Ik moest er even inkomen in die film, had wat moeite met o.a. die Romeinen met bouwhelmen op en geweren enzo. Ik dacht wat is dit voor een maf zooitje. Maar als je daar doorheen kijkt blijkt het toch wel een mooie film. 😉
  Inderdaad vreselijk als ze die musicals in het Nederlands vertalen. Ik zag een paar fragmenten van die Nederlandse versie met Jamai o.a. aaargg… Ook hoorde ik een stukje uit Gethsemane, dat werkte gewoon op de lachspieren die tekst.
  @Emmelinda: Dan was jullie school toch best wel modern, in het begin werd de film toch niet bepaald met open armen ontvangen door gelovigen dacht ik. 😉 Ik heb hem een jaar of 5 geleden pas voor het eerst gezien.

 6. Kippevel! Ik heb de film overigens wel gezien in de aula van mijn katholieke school. Zelf ben ik niet gelovig opgevoed hoor, toeval dat de school katholiek was.

 7. @Lisette: Ik weet niet of ze die film op mijn school gedraaid hebben, zou best kunnen hoor. Misschien was ik er toen net even niet. 😉

 8. Hoi Marika,
  Ik heb de film op de middelbare school gezien en de muziek maakte een grote indruk op me. Ik heb met plezier en kippevel gekeken en geluisterd naar het videofragment, errug mooi. Ik heb helaas de cd nog steeds niet gekocht, maar wie weet komt t er ooit nog van, of koop ik de dvd, dan heb ik er 2 voor de prijs van 1 ;o)
  Ik lees geregeld je logs, heb alleen niet altijd tijd om een berichtje achter te laten, nou bij deze dan… groetjes, Ria

 9. Heb net even gekeken en geluisterd naar de versie van Steve Balsamo en ik moet eerlijk toegeven, ik moest zelf ook een traantje wegpinken. Zo’n prachtige stem en zo’n overtuigende uitvoering! Ik heb vorig seizoen de Nederlandstalige versie gezien en vond de vertaling niet echt slecht, maar er zit gewoon veel minder betekenis in, omdat het niet origineel is. De Vlaamse en Nederlandse stemmen, vond ik trouwens maar niets. Dieter Troubeleyn bracht een naar mijn mening janetachtige Jesus en Casey Francisco maakte van Maria Magdalena een soort slet. Martin van der Starre als Judas vond ik dan wel fantastisch met zijn prachtige rockstem. Ik heb ook al opnames gehoord van Yvonne Elliman die I don’t know how to love him zingt en die vertolking is inderdaad perfect. Ik blijf dus een grote fan van deze rock-opera, ook al zijn er veel minder goede vertolkingen van.

 10. Hoi Marika,
  Inderdaad een erg mooi en gevoelig nummer. Zoals je je wellicht nog kunt herinneren heb ik ook veel gelezen over het leven van Jezus. De persoon Jezus komt overigens in de Romeinse geschiedschrijving over die periode in Israël niet voor. De Jesaja beweging wel. Die verkondigde de leer die Jezus (volgens het Nieuwe Testament) ook verkondigd. Helaas is de Bijbel door de Katholieke Kerk verworden tot een soort “propaganda-werk”, wat zodanig is herschreven en nogmaals herschreven, dat de uiteindelijke inhoud exact in hun straatje te pas komt.
  Al met al interessante kost allemaal, waar je avonden achtereen over kunt discussiëren.
  Groetjes
  Edzo

 11. Dat moment, die opvoering van Gethsemane in de Soundmixshow, heeft van mij een overtuigd Rooms-katholiek gemaakt. Ik kan me niet meer herinneren of de uitvoering van Schwertmann werkelijk zo goed was, maar toch, het blijft bijzonder. Het is mijn favoriete lied ooit.
  Toch ben ik door de jaren heen tot een conclusie gekomen: de enige die dat lied kan zingen zoals het moet, is Ted Neeley. Balsamo doet het best aardig, maar heeft bij lange na niet genoeg kracht. Ted, die nu 63 is, staat opnieuw op de planken in de zogeheten Farewell Tour. Met wat zoeken zijn daar opnamens van te vinden op Internet. Hij heeft ook de kracht niet meer die hij in de A.D. Tour van 1993 tot 1997 liet zien (probeer het maar eens droog te houden als je naar de opname van het laatste optreden van die Tour kijkt!), maar voor een man van zijn leeftijd is het ongekend.

 12. Hallo Marika,
  Graag wil ik even reageren op je stukje over “Gethsemane”. Ik ken het nummer al in vele vele uitvoeringen maar inderdaad is deze van Steve Balsamo geweldig. Vorig jaar heb ik ook de nederlandse JCS gezien en ik vond het ronduit slecht. Alleen Judas was goed. Kort daarna zag ik een uitvoering van deze musical van een Volendamse cast en deze uitvoering door amateurs is stukken beter.(staat ook op DVD) Gelukkig ook in het engels dat scheelt een stuk.
  Nu even een vraagje. Weet iemand waar ik de video-uitvoering van Balsamo kan downloaden of kopen? Ik kan het nergens vinden.
  Groetjes,
  Brigit

 13. Hallo Marika,
  Weet jij toevallig nog wie het nummer Gethsemane song in de soundmixshow?
  Ben er al lang naar op zoek.
  Groetjes,
  Gisela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s