Kolibrievlinder

De steiger aan de achterzijde van mijn huis is eindelijk weg, dus kon ik gisteren weer eens normaal de tuin in. Kon ik toch nog een paar foto’s maken van de vlinders op mijn vlinderstruik, want zo heel lang zal hij niet meer bloeien. En ineens stond ik oog in oog met een kolibrievlinder!

De laatste keer dat ik zo’n vlinder zag was 3 jaar geleden. Ik heb mijn best gedaan hem op de foto vast te leggen, maar dat valt niet mee. Deze vlinders blijven in de lucht fladderen en zitten dus niet netjes stil voor de foto. Echt lang de tijd krijg je ook niet om een foto te maken want ze zijn zo weer weg.

Ik hoop niet dat ik weer 3 jaar moet wachten tot er opnieuw eentje langskomt. Wie weet lukt het me ooit een goede scherpe close-up te maken van deze aparte vlinder.

Het is inderdaad net een kolibrie vogeltje van opzij…

47 gedachten over “Kolibrievlinder

 1. @Emmelinda: Ja was echt mazzel hebben. En wat denk je, aan het begin van de avond zaten er zelfs 2 kolibrievlinders bij mijn ouders in de tuin. 🙂
  @PeterS: Ze komen ook nog niet zo heel veel voor in Nederland, maar je ziet ze wel steeds vaker.
  @Remco: Een combinatie van snelle sluitertijd, hogere ISO waarde en flits zou leuk zijn denk ik. Bij een snellere sluitertijd heb je genoeg licht nodig. Maar ik heb alleen de standaard ingebouwde flitser, met die flitser aan kun je maar tot 1/200 seconde (zonder tot 1/4000 s).
  Maar ja op het moment dat ik die vlinder zag had ik sowieso helemaal geen tijd om iets aan de instellingen te doen, dat was gelijk schieten anders was het te laat hihi. ;o)

 2. Het is een complot! hahaha. Goh, er faddert hier best veel vlinderspul maar nu ga ik toch echt op de loer liggen met mijn digi. Is weer eens iets anders dan in een winkel fotograferen he? Ghehehe 😉

 3. @JE. Mulder: Ze zijn in ieder geval beter dan mijn poging 3 jaar geleden. 🙂
  @Emmelinda: Ik houd nu steeds met 1 oog de vlinderstruik in de gaten, maar helaas vandaag nog niks gezien. Zelfs geen libellen, ik zie ze wel eens langsvliegen uit de verte maar hierheen komen ho maar. Vorig jaar wel maar nu ik een betere camera heb vertikken ze het grrr…

 4. Vandaag is het hier ook rustig, zelfs op de lavendel zit niks. Misschien is dat een schrale troost? Zul je zien dat je morgen niet weet wat je het eerst op de foto moet zetten, zo druk is het dan 😉

 5. Ik had hem nog nooit gezien. Voor het eerst zag ik hem een week geleden in onze eigen achtertuin. Prachtig. Nu kom ik bij jou de foto’s tegen. Leuk. Terechte naam … kolibrivlinder.
  erik

 6. Ik heb hem vandaag (270806) ook voor het eerst gezien. Ontzettend mooi om te zien hoe ze van bloemetje tot bloemetje gaan em hun snavel er in duwen. Had er dit jaar nog over gelezen, zodat ik wist wat het was.

 7. ik heb op 9 Augustuss’middags toen ik met een vriendin mijn fuchsia’s stond te bekijken de kolibrievlinder gezien. Wij hebben hem uitgebreid bewonderd en ik ben blij dat ik nu weet hoe deze mooie bezoeker van mijn fuchsia’s heet. Helaas toen ik er was met mijn fototoestel vloog hij weg.

 8. ja! Wij zagen er een in de Eifel,ik vond hem/haar er ook wat eng uitzien, maar ja, het fladdert ook zo.We wisten niet wat het was, hoorden dat het een snuitkever kon zijn, maar dat was dus niet zo; op de bonnefooi “kolibrievlinder” ingetoetst, en ja hoor!Leuk dat jullie ‘m/’r zelf in de tuin hebben….

 9. Mooi zijn ze he…
  Mijn moeder heeft al n aantal jaar deze bijzondere vlinders als vaste bezoekers van haar geraniums. Weet nu eindelijk wat het zijn, maar kan ze elke avond bewonderen. Blijft geweldig.

 10. niet te geloofe ik zag er een vandaag in me voor tuin ondanks het nate weer vet mooi zo een ding wauw jo wist eerst niet wat ik zag
  2007 juli

 11. Hallo,
  Ik denk dat er een op de film heb staan. Ik ben net terug van vakantie en ben op zoek gegaan naar wat ik heb gefilmd omdat het nog nooit had gezien. Na mijn zoektocht kwam ik hier terecht en dacht laat ik een link plaatsen naar het filmpje. Het staat op MyVideo.nl en dit is de link. http://www.myvideo.nl/watch/4845134

 12. Hallo.
  Wij zijn onlangs terug van vakantie uit spanje (Salou).
  We hadden een foto gemaakt van waarvan we in eerste instantie dachten een kolibrie te zien, maar bij terugkomst surfend op het net kwamen we er al snel achter dat dit een Kolibrie-vlinder bleek te zijn.
  We hebben wat foto’s bekeken en vergeleken en jahoor we wisten het zeker .
  Mooi beestje,die lange tong maar moeilijk te fotograferen.

 13. Wat leuk om te zien dat er nog steeds meldingen van de kolibrievlinder binnenkomen op deze log. Ik heb er dit jaar slechts eentje gezien, toen was het al aan het schemeren, te donker voor een foto helaas.

 14. Nou, ik heb er vandaag 31 mei 2009 ook eentje gespot in mijn tuin (Noord Limburg). Ik wist niet dat deze hier voorkomen! Helaas had ik geen camera bij de hand.

 15. Hallo,
  Dacht dat ik een Kolibrie had gezien, achteraf bleek het dus om een kolibrievlinder te gaan.
  Oké nog nooit eerder gezien, wel leuk zo’n nieuwe ontdekkingin de tuin.
  mvg bouke


 16. Ja hoera ik heb er 1 in gezien, opeens bij mijn ouders voor het raam bij de bloembak 1 hoog. we stonden allemaal met open mond te kijken het was idd net een echte kolibrie. heel mooi , en nu maar hopen dat ie terug komt.
  Groetjes Ellen

 17. 30 juni op een terras van een woning in het centrum van Alkmaar zagen mijn vrouw en ik deze mooie verschijning, we hebben de kolibrievlinder uitgebreid kunnen bekijken hij bleef zeker tien minuten bij een lavendel plant honing zuigen, Mooi ervaring.

 18. Het wordt een mooi overzicht van waarnemingen, leuk dat er nog steeds op dit logje wordt gereageerd. Zelf heb ik ze nog niet gezien dit jaar, vorig jaar ook niet helaas.

 19. 3 juli 2009, op mijn terras in het centrum van Dordrecht tot mijn verbazing een kolibrievlinder! Echt heel mooi, hij bleef heen en weer vliegen tussen de fel gekleurde bloemen.

 20. Hallo Marika.
  Een kennis van mij werkt als bioloog in Artis, ik heb hem verteld van onze ervaring met de kolibrievlinder, hij was jaloers had erzelf nooit een waargenomen in Nederland, zomaar een berichtje, leuk om erover te lezen op je site.

 21. Vandaag voor het eerst in mijn leven gezien n kolibrievlinder . in Angeren . op de petunia’s Heel mooi

 22. Ook voor het eerst gezien. In Cochem aan de Moesel.
  We hadden een kamer gehuurd. Lopen even de boel te bekijken, stappen op het balkon en daar hangen allemaal geraniums.
  Plotseling zien we daar een heel aparte insect. De kolibrievlinder dus – prachtig-

 23. Hallo, ben ik een weekje geleden in ST Jacut (bij ST Malo in de buurt) noord Frankrijk, sta ik bij een vervallen kasteel Vlinders te filmen, met een high speed Camera (voor mooie slowmotion) kwam er ook iets voorbij.
  2 x raden ??? door jullie weblog weet ik het nu ook zeker, ik zal het filmpje (is ook nectar aan het slurpen met het rietje) is een keer posten ergens, het is niet helemaal scherp maar duidelijk genoeg.
  Als je Kolibrie vlinder intikt in Google weet je ook niet wat je ziet, wat een soorten ook.
  En ik stond daar bij dat kasteel ook van !!!!!!!!! wat is dit !!!!! hahahahahahaha
  Groet
  Jan

 24. Wel vaker deze vlinder gezien in spanje, maar nu 17 juli 2009 voor het eerst op ons balkon in de geraniums 4 hoog te Kijkduin ( Den Haag ) Mooie vlinder.
  Groet leo

 25. Vandaag voor het eerst een Kolibrie vlinder gezien in mijn tuin. Wist niet wat ik zag, laat staan wat het was! Heel toevallig lag m’n fototoestel voor ’t grijpen, dus snel een foto gemaakt. Was nog knap lastig 😉
  Wat ben ik blij met Google! Nu heb ik mede spotters gevonden, haha!
  Groetjes, Thea

 26. 15.08.2009 Brugge,
  Heb er dit weekend ook eentje gezien in mijn tuin. Hij trok steeds naar de rode valeriaan. Ik dacht eerst een echte kolibrie te zien en haalde vlug mijn fototoestel. Toen bleek het dus een vlinder te zijn. Mooi en geestig beestje. En niet eens zo heel zeldzaam bij ons.
  Ina

 27. woensdag 26 augustus heb ik om 20.00 uur een kolibrie vlinder gezien in mijn tuin hij vloog steeds naar de rode fuxsia bloemen vlak voor mijn neus prachtig mooi om te zien.

 28. zag er een in de tuin. ik dacht ook eerst dat het een kolibrie was, maar toen ik goed keek, zag ik dat het een kolibrievlinder was.
  heel leuk beestje

 29. Stond donderdag in de vertrekhal van het vliegveld in Athene te wachten, toen iemand schreeuwde daar vliegt een kolibri. Omdat ik de kolibrivlinder in Alkmaar heb waargenomen kon ik mijn reisgezelschap melden dat het om een vlinder soort ging, even later stortte het beestje ter aarde, was waarschijnlijk uitgeput doordat het constant tegen de ramen aan het vliegen was, zo kon iedereen de vlinder wel goed bekijken.

 30. Ook wij hebben deze vlinder afgelopen week donderdag (24 september 2009) voor het eerst gezien. Wij waren in Malberg (Duitsland) op vakantie. Ik dacht in eerste instantie dat het inderdaad een kolibrie was, maar nu ik jou foto zag wist ik ook dat het de kolibrievlinder was. Mocht je mijn foto willen hebben laat maar weten dan zal ik deze mailen.
  Twan Gerrie Hetty en Huub

 31. Vandaag 04/10/2009 voor het eerst een gezien te laad voor een foto temaken.
  Ik wist niet dat deze hier leefde.
  Wel erg leuk om bij ons in de thuin tezien.
  John.

 32. Grappig dat dit beestje een vlinder wordt genoemd terwijl het een mot is die niet ’s nachts maar overdag actief is.

 33. Dit beestje kwam ik een aantal jaar ook tegen in mijn tuin. In eerste instantie dacht ik dat het een kolibrie was, maar die zou natuurlijk nooit kunnen leven in onze weersomstandigheden. sindsdien heb ik me altijd afgevraagd wat het was. Het is me nu allemaal duidelijk geworden door deze post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s