Mijn leven met…

…bouwvakkers!

*Triinggg* de wekker liep af, ik keek op de klok en het was 6 uur in de ochtend. Ooh mén… Ik zuchtte en stond toch maar op, want stel dat je per ongeluk weer in slaap valt en daarna bruut wakker geschreeuwd wordt door een kudde bouwvakkers voor je raam.

Sinds een paar weken zit ik al dagelijks in de herrie vanwege de renovatie maar sinds afgelopen donderdag moeten ze ook iedere dag in de woning zijn. Om kwart over 7 stromen de bouwvakkers van alle kanten toe. Ineens zit je midden in een soort krankzinnig rondreizend circus. De woning werd belegerd door over het algemeen grofgebekte zwaarlijvige bouwvakkers en je krijgt sterk het gevoel dat het niet meer jouw huis is. Ze kunnen alleen maar heel hard praten of zeg maar gerust schreeuwen. Misschien komt dat vanwege de altijd op hoog volume spelende radio die ze bij zich hebben, je moet wel flink schreeuwen om daar nog bovenuit te komen. Op den duur kun je niet anders meer denk ik. Maar ze waren verder wel aardig hoor.

Een van de bouwvakkers hield van zingen, Idols zal hij er echter niet mee halen. Zelden iemand zo vals en hard horen zingen. Het repertoire was wat eenzijdig, voor de zoveelste keer hoorde ik hem zingen “haar naam is Lauraaa…een héle lieve meid…” waarna ik automatisch dacht… “maar zo gek als een centje”. Tja om dit te begrijpen moet je hier even lezen.

De eerste dag zouden ze de kozijnen aan de voorkant gaan vervangen, boven en onder. Tootsie had ik in de grote slaapkamer aan de achterkant ondergebracht. In een razend tempo begonnen ze aan de klus. De eerste bouwvakkers die arriveerden sleepten rollen vloerbedekking mee de woning in en maakten daarmee paden door het huis, vervolgens werd een groot deel van de meubels afgedekt met plastic. Daarna begon het breekwerk. Met grof geweld werden de kozijnen uit elkaar getrokken, boven hoorde ik veel herrie en zag ik ineens een radiator langs mijn keukenraam naar beneden vallen, die nog net even tegen het glas ketste. Het raam mocht dan wel oud zijn, het was wel behoorlijk sterk. Het overleefde de laatste weken al vallende bakstenen en nu dan ook nog die radiator. De brokstukken van de muur die ze hierna doorbraken werden gelukkig op tijd opgevangen.


Links vernieuwd dakraam, rechts extra dakraam erbij.

Op het eind van de dag zaten de nieuwe kozijnen en voordeur er in, ook hebben ze die dag op zolder een nieuw dakraam gemaakt en voorbereidend werk gedaan voor een nieuw ventilatiesysteem. Ze hadden netjes al hun troep weer opgeruimd. Het enige wat achterbleef was stof, heeel veel stof en een zweem van onfris bouwvakkers aroma. Toen de rust was teruggekeerd kon ik eindelijk gaan stofzuigen en dweilen en Tootsie weer vrijlaten.

De tweede dag heb ik Tootsie op de kleine slaapkamer gezet terwijl de bouwvakkers mijn woning weer gingen mishandelen. Naast de kozijnen werd er door een andere groep bouwvakkers aan de schuur gewerkt en werd er een nieuwe poort gemaakt. Ik heb op de kleine slaapkamer aan mijn beeldje verder zitten werken want je moet toch wat doen hè, kon ik gelijk in de gaten houden of Tootsie en Chinnie elkaar niet in de haren zouden vliegen. Wel heerlijk om je even terug te kunnen trekken van al dat geweld.


Mijn huiskamer zonder kozijnen…

Tijdens de koffiepauze zaten ze hier met 6 man sterk over met name de buurvrouw te roddelen. Ik dacht dat vrouwen erg waren maar nee bouwvakkers kunnen dat véél beter. Ik heb een oud buurvrouwtje van een jaar of 84 en oké daar kun je verhalen over schrijven maar ik heb dat (nog) nooit gedaan. Eigenlijk jammer want het is prima logvoer. Zoals al die keren dat ze mij geprobeerd heeft aan haar zoon te koppelen. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, maar haar woning zou niet misstaan in het programma “Hoe schoon is jouw huis?”. Ergens is het triest want ik denk dat ze wat dementerend is, ze slaapt nu zelfs al een tijdje in de woonkamer waardoor de bende nog groter is dan voorheen. Zelf vindt ze dat ze erg netjes is.

De bouwvakkers waren daar dan ook lichtelijk van onder de indruk en die zijn toch echt wel wat gewend. Het was er erg vies en iedere vierkante centimeter was bedekt met stapels spullen, ze konden haast nergens bij. Er was niets opgeruimd vanwege de renovatie dus moesten zij dat ook nog doen voordat ze konden beginnen. Je bleef zelfs aan de glasgordijnen vastplakken volgens een van de mannen. Overal kwamen ze muizenkeutels, muizenvallen en muizengif tegen. Dat beloofde wat voor de zolder waar ze nog niet durfden te gaan kijken, daar was misschien al in jaren niemand meer geweest. Net als de schuur, daar moesten ze eerst met een stok een weg banen door het spinrag.

Ze krijgt bijna dagelijks visite, vrijwel iedere dag komt er familie langs. Ik snap alleen niet dat die niet wat voorbereidend werk hadden kunnen doen, al was het maar de gordijnen weghalen e.d. Maar aan de andere kant zie ik haar er ook goed voor aan (ze is best eigenwijs) dat ze overal vanaf moesten blijven, omdat ze deze renovatie eigenlijk helemaal niet wilde. In de hoop dat het dan niet zou gebeuren…maar ja dat helpt natuurlijk niet.

De aanbouw bij haar schuur was ook al niet verwijderd dus dat moest ook door de bouwvakkers gedaan worden. Het is haast onvoorstelbaar dat ze toch nog redelijk op schema zijn gebleven ondanks al deze hindernissen. Koffie hebben ze uit veiligheidsoverwegingen afgeslagen bij die buurvrouw, dat kwamen ze bij mij halen. Dit moest blijkbaar iedereen weten want daarna begonnen ze luidkeels “Marikaaaa heeft zo’n lekkere koffieeeeee” te zingen.

Maandag komt de schilder het een en ander doen, wordt er een aardlekschakelaar aangebracht in de meterkast en wordt de elektra naar de schuur toe aangesloten. Verder nog werkzaamheden op zolder m.b.t. een nieuw ventilatiesysteem. Ik denk dat ik de ergste dagen nu gehad heb, er moet nog wel van alles gebeuren maar het grove werk is grotendeels gebeurd nu. Alleen het toilet op de badkamer aanleggen dat zal nog wel wat herrie en troep geven.

Het voelt alsof ik in een glazen huis woon op het moment. Er hangen nergens gordijnen meer omdat er nog geschilderd moet worden, alleen op mijn slaapkamer heb ik de gordijnen zolang weer opgehangen want anders doe ik geen oog dicht.

Vandaag heerlijk uitgeslapen en aan het genieten van de rust. Aankomende week weer iedere dag om 6 uur eruit en daarna zijn ze met bouwvakvakantie HOERA!

18 gedachten over “Mijn leven met…

 1. Wel een hele gave foto van die poserende bouwvakker 🙂
  Als ik zo naar de foto’s kijk is het een behoorlijk rommeltje. Nog een geluk dat het droog weer is.
  Nog een weekje volhouden.. sterkte.

 2. Ik weet precies hoe je je voelt…
  Ik heb ook nog steeds geen gordijnen, maar gelukkig zijn mijn ramen zo dik met stof bedekt dat ik bijna matglas heb. 😉
  Heel veel succes met de woonkamer, lijkt me erg luchtig zo.

 3. Mijn hemel…..wat een tijden om zo midden in de nacht te beginnen!!!!
  Zo te lezen is het een poosje stof bijten, maar dan wórdt het ook wat!!!
  En in de tussentijd gezellig koffiedrinken en roddels luisteren 😉

 4. ooooo de bouwvakkers hebben hun koffieadresje gevonden 😉
  sterkte de komende week en daarna 3 weken rust das dan echt heerlijk

 5. Wat een absolute ellende zeg. Ik zou daar helemaal stapelhorendol van worden eerlijk gezegd. Dan nog liever een paar weken in zo’n te kleine witte container wonen, maar wel (relatieve) rust.

 6. eindelijk sta ik ook weer eens op ons weblog. Ik was steeds uithuizig dus konden ze geen foto van mij maken.
  En als ik er wel was dan ben ik nog snelle dan het licht en dan wordt het ook weer niks zegt het vrouwtje.
  kussie van Hagar

 7. Ai, als je zo naar je huiskamer kijkt vraag je je af hoe dat ooit weer goedkomt. Maar goed, ze weten wat ze doen (toch? 😛 ;))
  Heb je al een harnas aangeschaft? Geen overdreven luxe, zo met het oog op rondvliegende radiatoren, ghehehe 😉

 8. @olijfje: Gelukkig was het erg warm dus merkte je niet echt veel van dat luchtige. En tochten….aargg de hele dag op de tocht. Ik was blij als ik even op de kleine slaapkamer kon zitten, even uit de wind. 😉
  @Yvette: Ja het wordt wel wat, alleen lullig dat er bijna geen enkele zonwering meer past met deze ramen. Ze kantelen aan de bovenkant naar binnen toe, ze kunnen ook draaien maar ook dan naar binnen toe. Met een klink die vrij ver naar voren komt. Probeer daar maar eens je luxaflex weer voor te krijgen. 😦
  @JE. Mulder: Straks na de bouwvakvakantie dan gaan ze de nieuwe voorgevel metselen, ben heel benieuwd hoe dat eruit gaat zien. 🙂
  @Remco: Ik hoop dat ze morgen een ander adresje gaan zoeken, de bouwvakkers die de kozijnen hebben vervangen, zullen nu neem ik aan weer een ander huis onder handen gaan nemen. 😉
  @warmhart: Ik werd de afgelopen weken al stapelhorendol van de herrie, en dan komen ze ook nog binnen je huis op z’n kop zetten. En dan heb je eindelijk rust in het weekend krijg je een flinke migraine…*snik*. 😉
  @hagar: Ik zal zo eens komen kijken dan. 🙂
  @Grabber: Over een week al hier, ik dacht rond de 17e. 😉
  @Emmelinda: Ze hebben me zo niet laten zitten hoor, voor ze weg waren zaten de nieuwe kozijnen er alweer netjes in. :o) Wel blij dat ze hier in de zomer zijn begonnen, stel dat je het treft dat ze in de winter komen, zit je daar zonder kozijnen…brrr.
  Nee heb nog geen harnas aangeschaft, ik denk dat we de vallende radiatoren nu wel gehad hebben. ;o)
  @Daantje: Ik ga zo maar weer naar boven, ik moet rond 10 uur naar bed anders wordt het niks als ik er om 6 uur uit moet. En het is nog niet eens donker tsss… :-/ Ik heb echt 8 uur slaap nodig anders doen m’n spieren het halverwege de dag niet meer hehehe. Dat wordt een zware week pfff, nou ja nog ff volhouden. 😉

 9. kom op meis, je kan het! ik moest ook eigenlijk om 22:00 uur in me bedje liggen( half 6 op)is me neit gelukt met mooie weer… niet te filmen he! ..hihi dus nu een beetje duffies… knuffffffffff

 10. Hey Marika…..oh oh wat ziet je huis eruit meid…maar wat zal het straks mooooooi zijn…!!!…nog ff doorzetten….groetjes Edith

 11. Ze hadden het volgens mij net zo goed af kunnen breken en opnieuw kunnen bouwen. Wat een ellende al dat stof. Nou ja, wordt je eens gedwongen weer goed schoon te maken.

 12. @Daantje: Half 6 op? Aaargg…. En is dat dagelijks? :-/
  @Edith: Ik kan eerst de helft over gaan schilderen, de kozijnen achter zijn spierwit, daar houd ik helemaal niet van. Ik had ze zelf botergeel geschilderd, vond ik veel mooier. Waarschijnlijk ga ik dat wit weer overschilderen. En aan de voorkant gebruiken ze donkergrijs (bijna zwart) voor de kozijnen en dat had ik eerst ook licht, kan er nog niet zo aan wennen want het kleurt echt nergens bij. :-/
  @Lisette: Nou dat is wel erg drastisch. De meeste muren zijn gewoon blijven staan hoor. 😉 Moet er niet aan denken dat ik dan ook nog eens tijdelijk naar een wisselwoning zou moeten verhuizen. Want verhuizen vind ik nog erger dan renoveren! :o)

 13. Hi Marika…ehm deze week wel..om de week ( andere week een uurtje later)…hihi… heerlijk hoor met t mooie weer…kan er nog mooi van genieten ;-)liefs en een dikke knufffffffffffffffffff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s